Doğal Gazla Çalışacak Kazan Daireleri için yapılacak Elektrik tesisatları Hk.

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,789
Puanları
281
Doğal gaz ile çalışan brulörlerin olduğu bir kazan dairesende;

Aydınlatma ve priz
Motor Beslemeleri,
Panolar,
Topraklama,
Katodik Koruma,
v.s...

elektrik tesisatlarının nasıl olması gerektiği(ex-proof, halojen-free vs...) konusunda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların yorumlarına ihtiyacım var.
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sn Hemmuhhemtek
İfadenizden düşük basınçlı doğal gaz ile beslenen ve ısıtma amaçlı kazan sistemi olduğunu anladım.Katodik korumaya ilişkin bir değerlendirmede bulunamam.Bu uygulamayı Daha çok Botaş yapmaktadır.Abonelerin yaptığına tanık olmadım.En azından bizden ;kimse istemedi.
Metal doğal gaz borularının topraklanması gerekir.Flanş geçişleri varsa, iki flanşın birbirine irtibatlanması gerekmektedir.
Kazan sisteminiz için Ex-proof donanım kullanmanıza gerek yoktur.Bu yüzden tesisatınızı standart donanımlarla güvenle oluşturabilirsiniz.
 
Çalıştığım tesiste biogaz ve doğazgaz ile çalışan brülörler mevcut. alidemir017 beyin de dediği gibi bulunduğu kazan dairesinde ex-proof malzeme kullanılmamış. panolar, aydınlatma tesisatı ex-proof değil. elimizde çalışan bir sistem olduğundan başka sormak istediğin birşey olursa yardımcı olabilirim.
 
Sn Hemmuhhemtek ex-prof sisteme gerek yok demissiniz iğdaş dan gaz açmaya gelen arkadaşlar bazen özelikle aydınlatmayı ex-prof olmasını istiyor...
 
Evet ali Bey; doğru anlamışsınız...

Bu soruyu sormamın amacı, tesisatın neye istinaden ex-proof olacağı yada olmayacağıdır. Kimisi olacak diyor kimisi olmayacak diyor. Bakalım dayanağı ile birlikte(yangın yönetmeliği, doğalgaz yönetmeliği, ilgili standart vs maddelerine göre) net bir bilgi ortaya çıkacak mı?

Eğer çıkarsa, bir belirsizliğin ve bilinmezliğin aydınlanacağını ve bu konuda proje hazırlayacak arkadaşların faydalanacağını düşünüyorum...
 
Ben bir elektrik fimasında usta olarak çalışıyorum.
En son birbuçuk sene önce bir kazan dairsi yapmıştım.
Kabloların helojen free olması şart değil bildigim kadar.
Aydınlatmada kullanılan armatürler
Etanj veya kapaklı nemeliyer armatür olması gerekiyor.
Lanbalar ortalama yerden yüksekliği birbuçuk metre
gaz dedektörü gaz kaçağı durumda gazı kesebilmesi
için doğal gaz saatindeki vanaya kablo çekilmeli.
Bu kablo doğal gaz borusuna bağlanarak yani
borunun yanından çekilmemeli.
 
Ex-poof donanımı doğalgaz-LPG buharlaştırma bölümlerinde kullanmak zorunludur.Fabrika sınırları içerisinde Botaş'a ait buharlaştırma ünitesi var.30-60 bar yüksek basınç bölümünde hem katotik koruma hem de ex-proof donanım kullanılmışken ;hemen yanındaki doğal gaz bürülörlerinin bulunduğu odadaki hiç bir donanım ex -proof değil.Daha önce kullanmakta olduğumuz LPG istasyonunda da durum aynı idi.
Alçak basınç hatlarında ex-proof kullanılmasına ilişkin bir yönetmelik maddesini ben okumadım.Belki gözümden kaçmıştır.Kullanım zorunluluğu olsaydı evlerde de istenmeliydi.
Bürülörlerinizin bulunduğu bölümün çok iyi havalandırılması gerekir.Doğal olarak sağlanamıyorsa;aspirasyon sistemi kurmanız gerekir.
Tesisiniz sigortalı ise onlardan denetçi isteyebilirsiniz.Özel talepleri olabiliyor.
Biz doğal gaz aldığımızda botaş denetçileri tüm elektrik donanımının borulardan 50cm uzakta olmasını istemişler,muazzam iş yüküne sebep olmuşlardı.
 
Aydımlatmalar etaj armatür olmalı tavandan 50cm duşuk olmalı gaz algılama sensöru olmalı havalandırması olmalı menfezli boru hatları topraklama hatı bağlanmalı
 
[h=4]kazan dairesi hakkında yönetmelik bilgilerini aşağıda ekledim. elektrikle ilgili kısımlar kırmızı olarak işaretledim.
kolay gelsin.


BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA
YÖNETMELİK [/h][h=4]İKİNCİ BÖLÜM[/h][h=4]Kazan Daireleri[/h]Kazan daireleri
MADDE 54- (1) Kazan dairelerinin ilgili Türk Standartlarına uygun olması şarttır.
(2) Kazan dairesi, binanın diğer kısımlarından, yangına en az 120 dakika dayanıklı bölmelerle ayrılmış olarak merkezi bir yerde ve bütün hâlinde bulunur. Bina dilatasyonu, kazan dairesinden geçemez.
(3) Kazan dairelerinde duman bacalarına ilave olarak temiz ve kirli hava bacaları yaptırılması şarttır.
(4) (Değişik: 10/8/2009-2009/15316 K.) Kazan dairesi kapısının, kaçış merdivenine veya genel kullanım merdivenlerine doğrudan açılmaması ve mutlaka bir ortak hol veya koridora açılması gerekir.
(5) Isıl kapasiteleri 50 kW-350 kW arasında olan kazan dairelerinde en az bir kapı, döşeme alanı 100 m[SUP]2[/SUP]’nin üzerindeki veya ısıl kapasitesi 350 kW’ın üzerindeki kazan dairelerinde en az 2 çıkış kapısı olur. Çıkış kapılarının olabildiği kadar biribirinin ters yönünde yerleştirilmesi, yangına en az 90 dakika dayanıklı, duman sızdırmaz ve kendiliğinden kapanabilecek özellikte olması gerekir.
–––––––––––––
(1) Bu madde başlığı “Fabrika, imalathane, dükkân, depo ve büro binaları” iken, 10/8/2009 tarihli ve 2009/15316 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Yönetmeliğin 21 inci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.

Sayfa 26

5269

(6) Kazan dairesi tabanına sıvı yakıt dökülmemesi için gerekli tedbir alınır ve dökülen yakıtın kolayca boşaltılacağı bir kanal sistemi yapılır.
(7) Sıvı yakıtlı kazan dairesinde en az 0.25 m[SUP]3[/SUP] hacminde uygun yerde betondan pis su çukuru yapılır. Zemin suları uygun noktalardan bodrum süzgeçleri ile toplanarak pis su çukuruna akıtılır ve bu pis su çukuru kanalizasyona bağlanır. Kot düşük ise, pis su çukuru pompa konularak kanalizasyona bağlanır. Sıvı yakıt akıntıları yakıt ayırıcıdan geçirildikten sonra pis su çukuruna akıtılır ve kontrollü bir şekilde kazan dairesinden uzaklaştırılır.
(8) Kazan dairesinde en az 1 adet 6 kg’lık çok maksatlı kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazı ve büyük kazan dairelerinde en az 1 adet yangın dolabı bulundurulur.
Doğalgaz ve LPG tesisatlı kazan daireleri
MADDE 55- (1) Kazan dairelerinde doğalgaz ve LPG kullanılması hâlinde, bu madde ile Sekizinci Kısmın ilgili hükümleri uygulanır. Kazan dairesinin doğalgaz ve LPG tesisatı, projesi, malzeme seçimi ve montajı ilgili standartlara ve gaz kuruluşlarının teknik şartnamelerine uygun olarak yapılır.
(2) Sayaçların kazan dairesi dışına yerleştirilmesi gerekir.
(3) Herhangi bir tehlike anında gazı kesecek olan ana kapama vanası ile elektrik akımını kesecek ana devre kesici ve ana elektrik panosu, kazan dairesi dışında kolayca ulaşılabilecek bir yere konulur. Gaz ana vanasının yerini gösteren plaka, bina girişinde kolayca görülebilecek bir yere asılır.
(4) Gaz kullanılan kapalı bölümlerde, gaz kaçağına karşı doğal veya mekanik havalandırma sağlanması gerekir.
(5) Kazan dairesinde doğalgaz veya LPG kullanılması hâlinde, bu gazları algılayacak gaz algılayıcıların kullanılması şarttır.
(6) Kazan dairesi topraklaması 21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır.
(7) Kullanılan gazın özelliği dikkate alınarak, aydınlatma ve açma-kapama anahtarları ile panolar, kapalı tipte uygun yerlere tesis edilir.
(8) Kullanılan gazın özelliği dikkate alınarak, tablolar, anahtarlar, prizler, borular gibi bütün elektrik tesisatının ilgili yönetmeliklere ve Türk Standartlarına uygun olarak tasarlanması ve tesis edilmesi gerekir. Bu tesisat ve sistemlerde kullanılacak her türlü cihaz ve kabloların ilgili standartlara uygun olması gerekir.
(9) Doğalgaz tesisatlı kazan dairesi tavanının mümkün olduğu kadar düz olması ve gaz sızıntısı hâlinde gazın birikeceği ceplerin bulunmaması gerekir.
(10) LPG kullanılan kazan daireleri bodrum katta yapılamaz. Bodrumlarda LPG tüpleri bulundurulamaz.
(11) LPG kullanan ısı merkezlerinde, gaz algılayıcının ortamdaki gaz kaçağını algılayıp uyarması ile devreye giren ve bina girişinde, otomatik emniyet vanası ve ani kapama vanası gibi gaz akışını kesen emniyet vanası bulunması gerekir.
(12) Yetkili bir kurum tarafından verilen kazan dairesi işletmeciliği kursunu bitirdiğine dair sertifikası bulunmayan şahıslar, kazan dairesini işletmek üzere çalıştırılamaz.


[h=4]
...
Kazan dairesi, jeneratör odası, mutfak, otoparklar ve tahıl depolarında duman kontrolü
[/h]MADDE 88-(5) Doğalgaz, LPG veya tehlikeli maddeler ile çalışılan yerlerde fanların ve havalandırma motorlarının patlama ve kıvılcım güvenlikli (ex-proof) olması gerekir. Kablo ve pano tesisatlarının da kıvılcım güvenlikli olması şarttır.
 
Bu durumda syn ademçelik'in yazısının son kısmındaki madde-88'e göre tüm tesisat ex-proof mu olmak zorunda?

Arkadaşlar yorum bekliyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst