arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Ben bir dağıtım şirketinde proje ve tesis müdürlüğünde çalışmaktayım.
Yıldız noktasının topraklanmasının nötr kaymasını önlemek için yapılır hususunda servetd arkadaşa katılıyorum.Teorik olarak doğrudur. Ancak pratikte yıldız noktasının topraklanamsı ile bir topraklama direnci oluştuğu pratikte kesin olarak doğrudur. Bu işletme topraklama direnç değeri nedeni ile yine nötr kayması oluşmaktadır. Dolayısıla jeneratör ve trafo nun uzak noktalarda aynı nötr ile irtibatlı olması iki elemanında nötründe bir gerilim olacağı anlamına gelir. Şebeklerde Z0/Z1 oranına bağlı olarak nötr kayma oluşur. Z0 ın içindeyeralan R0 değeri ki şebeke sonsuz ve kabloların omik direnç değerli ihmal edilirse, sadece topraklama direnç değeri olarak karşımıza çıkar. Bu değer için yönetmelikler bir değer vermezken camiamızda işletme topraklaması değeri 1 ohm altında olacaktır diye bir kabul vardır. TEDAŞ alçak gerilim sistemi tamamen bu işletmetopraklam sistemi 1 ohm altı olarak tesis edilir. ancak gerekli topraklama bakımları yapılmadığından bu değer yıllar içinde daha büyük değerlere çıkmaktadır. Bu durumda bir toprak hatası yada dengesiz yüklenmede trafo devrede değilken bile trafo nötründe gerilim görülür. Bu durum trafoda işletme ve
Bakım personeli açısından bir problem teşkil eder. aynı şekilde trafo devrede iken jenaratör içinde nötr gerilimi problemdir.
Disel-jeneratörlerde nötr topraklama iletken kesiti hesabı konusundada, serbest projeci arkadaşlar oldukça serbest davranıp, aynı güçteki bir trafoda nötr iletkeni ne ise onu aynen almaktadır. Ben hiç bunun hesabını yapan bir projeci görmedim. En büyüğünü seç hesaptan kurtul düşüncesi hakim.
Disel -jeneratörlerin kısa devre akım eğrilerine ulaşamıyorum. hatta kimi imaltaçılar subtransient reaktansı bile vermiyorlar. yani işler öyle kafadan sağmaki.
ayrıca "yıldız noktası topraklanmamış bir trafonun faz çıkışlarından biri toprağa bağlanırsa " bence hattın kapasitesi ile ilişkili olarak kapasitif akımlar dolaşır. Ve bu akımlar 2 faz ve topraktan yolunu tamamlar. Değerine bağlı olarak kaçak akım rölelerinin çalışmasına neden olabilir.