Diyotun çalışması

ninjanino

Üye
Katılım
7 Eyl 2019
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
24
Merhabalar arkadaşlar


biliyoruz ki diyotta PN jonksiyonunun arasında bir arınma bölgesi oluşuyor

Ekran Görüntüsü (224).png




Ekran Görüntüsü (229).png


arkadaşlar sorum biraz saçma olabilir :) ama bildiğiniz gibi N tipi malzemede elektron fazlalıkları mevcut şimdi ters poalrmada biz n tipi malzemeye pilin + kutbunu bağlıyoruz peki pilin + kutbunu bağladığımızda pilin + kutbu n tipi malzemedeki elektronları kendine doğtu çekmez mi ve bu çekim nedeniyle bir elektrik akımı oluşmaz mı ? neden oluşmuş diyemiyoruz yada neden oluşmuyor elektrik akımı ?


Ekran Görüntüsü (229).png



aslında aynı soru - kutup tarafı içinde söylenebilir ? arkadaşlar sorum sizce mantıksız mı ?
 
Son düzenleme:
Detayı sizin kadar bilmem ama konu dışı bir ekleme yapayım.
Ters polarmada, diyot üzerinde ölçülebilir bir kapasite oluşur. (Bu sanırım yalıtım etkisi. ) ters voltaj ne kadar artarsa kapasitif etki azalır. Fazla da ters voltaj verirsek (delinme voltajı) diyot bozulur. Bu etki, varikap (varaktör) diyotlarda kullanılır.
 
Merhaba. Söylediğiniz türden kendi içinde elektrik akımı oluşan bariz bir uygulama yine P-N eklemli olan güneş hücrelerinde veya foto-voltaik güneş pillerindedir. Normal P-N diyotta elektrik akımı P-N birleşim yerine güneş ışığı (Bu açıkta kalan elektronları bir bölgeden diğerine gönderilecek olan güç) gelmediği için bu süreç oluşamaz, 2N3055’lerin metal kılıfını çıkarıp bu eklem yerini güneş ışığına maruz bırakıp tıpkı güneş hücresi uygulaması gibi elektrik üretmeyi becerebilen bazı elektronik uygulaması meraklıları da vardır, nette belki bu uygulamaları görmüşsünüzdür.

Bir P-N diyotta P bölgesinden N bölgesine elektrik akımı geçebilmesi için 0.65 voltun üzerinde voltaj uygulalamız lazım ki P bölgesindeki azınlık (silikon atomunun yabancı katkıyla yörüngede açıkta kalan elektronları) enerji içeceği içmiş gibi bu yasak bölge duvarını sıçrayıp karşı tarafa (bölgeye) kolayca geçebilsinler. Yani P ve N bölgesinde elektron ve boşluk (elektron yokluğu, delik) her iki bölgede pilin kutuplarına bağlanınca elektrik akımı geçmesi bir bölgeden diğer bölgeye zorla (bu zorlama bir güneş hücresinde ultraviyole ışığıyla onun en az 1.2 voltluk kinetik enerjisiyle, 0.5 voltluk bir voltajın güneş pilinde oluşmasına, P-N diyotta ise uygulanan DC voltajın 0.65 volttan daha yüksek verilip bu 0.65 voltla yasak (tampon) bölgeden diğer bölgeye kolayca geçmesiyle ve böylece iki bölge arasında bu yolla sağlanan bir voltaj farkının böylece doğmasıyla oluşabilir.

Yani belirtiğiniz gibi bir pilin kutuplarına P-N diyotunu doğru kutupta (ters kutupta veya ters polarmada P-N eklemindeki aralık daha fazla açılır, doğru olan polarmada ise bu aralık kapanır ve azınlık elektronlarının silikon atomunun en dış yörüngesinden karşı bölgeye bir zorlamayla (bu güneş ışığıyla veya normal silikon diyotta 0.65 volttan fazla voltajla) geçmesi böylece çok fazla kolaylaşır. P-N bölgesinde yabancı katkılarla oluşan elektron ve boşluklu bu P ve N yapısı, arada bir tampon (geçiş) bölgesi (P-N eklemi) olduğu için ve kendi başlarına eklem (jonksiyon yerine) bir dış enerji uygulanmadan veya silikon bir diyotta olduğu gibi harici yüksek voltaj (UV ışını veya 0.65 voltun üzeri) uygulanamadığı sürece bu voltaj farkı veya akım geçişi sağlanamaz, P-N diyotta olduğu gibi elektrik akımı bir bölgeden diğerine kendiliğinden geçemez. Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Aynı kapta olması gerekir ki potansiyel fark olsun, aynı mantıkta 2 akü düşünelim voltmetremizi birinin pozitif kutbuna diğerinin de negatif kutbuna dokunursak ekrandan bir değer okuyamayız.

Hatırlar mısınız Sn. @binbaşı benzer soru sormuştum :D.

Bir de peltier var bilirsiniz, 2 seramik plaka arasında aynı yapıda bir düzine seri bağlı N ve P malzemeli eleman (diyot mantığı) elektrik verilince bir yüzey ısınır diğer yüzey soğur, tersine bir plakaya ısı verilince sıcak soğuk farkına bağlı olarak elektrik üretir.

Sanırım arkadaşımızın cevabı da verilmiş oldu; peltier etkisi.
 
Son düzenleme:
Evet, bu soruyu şimdi hatırladım, peltier benzetmesinde çok haklısınız sn. by lent, sıcaklık valans (Dış değerlik) elektronlarının peltier P ve N eklemelerinden, yine bir bölgeden (eklem yerleri ısınıp ısı artmadıkça (yine yasak bir bölge, eklem yerleri yine bir tampon bölgedir, ısı, ışık, voltaj, vb. etkiler diğer bir bölgeye itilmesine yarayan itici güç (motor güç) oluyor, bu benzetiminiz çok doğru, prensip ayni ama itici güç peltierde ısı, fotovoltaiklerde UV ışığı, sıradan silisyum bir diyotta 0.65 voltun üstündeki voltajların diyoda doğru polarmada (ters polarmada delinme voltajı genellikle de çok daha büyüktür, bildiğiniz gibi) uygulanmasıdır. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,974
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst