Diyotlar Hakkında Pek Çok Bilgi

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Diyotlar Hakkında Pek Çok Bilgi


DİYOTLAR:

DİYOTLAR (GİRİŞ)
A. Diyodun Temel Yapısı
1. Polarmasız PN Birleşmesi
2. Polarmalı PN Birleşmesi
a) Doğru polarma
b) Ters polarma
3. Diyot Karakteristiği
4. Diyodun Kontrolü

B. Diyot Çeşitleri Ve Yapıları
1. Kristal Diyot Ve Karakteristiği
2. Zener Diyot Ve Karakteristiği
3. Tünel Diyot Ve Karakteristiği
4. Işık Yayan Diyot (Led)
5. Foto Diyot
6. Ayarlanabilir Kapasiteli (Varikap) Diyodun Tanımı
7. Diğer Diyotlar

DİYOT NEDİR?
DİYOT:

Elektrik akımı normal iletkenler kullanılarak birçok elaman geliştirilmiştir fakat asıl gerekli olan karar verme yetisine sahip olan bir elektriksel elemandır.


İşte buna ihtiyaç duyan insanoğlu daha önce keşfettiği temel atom bilgilerinin üzerine iki farklı simge kurdu, N ve P diye adlandırıldı. N tipi madde atomlarında bulunan elektronlarının sayısı 5 olan atomlardan oluşuyordu.

Bunlar genel vericiydiler, P tipi madde ise en dış yörüngesinde 3 elektron bulunan atomlardan oluşuyordu gelen alıcıydılar. Ardar da konan bu iki madde üzerinden geçen akım elektronlar açısından N den P 'ye olacak şekilde geçebiliyorlardı.

Tersinde ise yani P den N'e geçiş belirli bir sınır içerisinde imkansızdır. Bu elamana diyot olarak tanımlanmıştır. İki ucu olan elemanın artı olan ucuna Anot, eksi olan diğer uca ise Katot denilmektedir. Akım Anottan Katota doğru yol alır.(+ dan - ye tabirinde)

Peki bu sınırlar nelerdir diye bir tabiri açıklarsak, diyot un yapıldığı maddelerin ileri ve geri kutuplanma diye tabir edilen kutuplanması esnasında içindeki yalıtkan zar açılmak için yani ileri kutuplanmada iletime geçmek için belirli bir sabit gerilime ihtiyaç duyar bu gerilim kullanılan maddeye göre değişmektedir.

Geri kutuplamada ise zar aktif durumunu koruyarak belirli bir voltaja kadar iletimi sağlamaz yine bu voltaj kullanılan maddelere göre değişmektedir. En cok kullanılan maddeler silisyum ve Germanyumdur.

Diyotlar, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanlarıdır.
Diğer bir deyimle, bir yöndeki dirençleri ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır.
Direncin küçük olduğu yöne "doğru yön" ,büyük olduğu yöne "ters yön" denir.
Diyot sembolü, aşağıda görüldüğü gibi, akım geçiş yönünü gösteren bir ok şeklindedir.
Diyot Sembolü:
Ayrıca, diyodun uçları pozitif (+) ve negatif (-) işaretleri ile de belirlenir.
"+" ucu anot, "-" uca katot denir.
Diyodun anaduna, gerilim kaynağının pozitif (+) kutbu, katoduna kaynağın negatif (-) kutbu gelecek şekilde gerilim uygulandığında diyot iletime geçer.
Diyodun kullanım alanları:
Diyotlardan, elektrik alanında redresör (doğrultucu), elektronikte ise; doğrultucu,detektör, modülatör, limitör, anahtar olarak çeşitli amaçlar için yararlanılmaktadır.
DİYOTLARIN GRUPLANDIRILMASI

Diyotlar başlıca üç ana gruba ayrılır:
1. Lamba diyotlar
2. Metal diyotlar
3. Yarı iletken diyotlar
LAMBA DİYOTLAR

Lamba diyotlar en yaygın biçimde redresör ve detektör olarak kullanılmıştır. Sıcak katotlu lamba, civa buharlı ve tungar lambalar bu gruptandır. Şekil 3.1 'de sıcak katotlu lamba diyodun iç görünüşü ve çalışma şekli verilmiştir. Şekilde görüldüğü gibi ısınan katotdan fırlayan elektronlar atom tarafından çekilmekte ve devreden tek yönlü bir akım akışı sağlanmaktadır. Eskiden kalanların dışında bu tür diyotlar artık kullanılmamaktadır.

içindekiler:

diyot uygulamaları.doc 109 kb
diyot uygulamaları 2.doc 235 kb
diyotlar.doc 3.264 kb
diyotlar2.doc 63 kb
diyotlar ve sekilleri.doc 143 kb
 

Ekli dosyalar

  • diyotlar.rar
    3.2 MB · Görüntüleme: 8
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,605
Son üye
osaricicek

Yeni konular

Geri
Üst