Diyot mu Mosfet mi?

BozBeyaz

Üye
Katılım
1 Eki 2020
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba Arkadaşlar,

İki ayrı aküden besleme almak ve birbirlerine izole etmek istiyorum. 10 ampere kadar 12v enerji alabileceğim bir diyot modeli önerebilir misiniz?

Alternatif olarak; diyotun yerine 12-14v aralığında VGS girişi olan bir mosfet kullansam akümü aşırı deşarja karşı koruyabilir miyim? Voltaj 12'nin altına düştüğünde akım geçirmesin istiyorum. Mümkün müdür? Bunun için hangi mosfet modelini kullanmalıyım?

Elektronik konusunda iyi sayılmam, diyot/mosfet tiplerini incelediğimde hangisi benim ihtiyacımı karşılar emin olamıyorum. Konuyla ilgili yardımınızı rica ederim.

Teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
diyotlar schottky olsa ısınma daha az olur.
FQPCX.jpg
 
Önceki mesajınıza yazacaktım ki yeni konu açmışsınız.

Şimdi benzer bir durumu ben yaşıyorum. Elimdeki 12V 60A akü ve yanında 12V 7A küçük bir UPS aküsü daha var. 60A olanı kamera kayıt cihazına bağlayıp, 7A olanla da bir kaç saatliğine ışıklandırmada kullanıyorum. Şarj için güneşte sağlıklı olmasa da birbirine paralelliyorum. Evde olmadığımda küçük olanı sistemden ayırıyorum. Araya sizin düşündüğünüz gibi diyot koymak istesem de önceki mesajda paylaşılan bağlantıda anlatıldığı gibi diyotlarda 0.7 volt gerilim düşümünü hesaba katmak gerekiyor. O yüzden aşağıdaki gibi bir şarj kontrol devresi daha alıp küçük olanı panelden gelen 18-23 volt besleme ile araya bir diyot ile besleyip aküleri birbirinden yalıtmış olacağım.
1601830467521.png

Modul 40TL civarı her aküye takmak maliyet getirir. Sonuçta invertöre çıkışta da tüm aküler birbirine bağlanacağından yine bu mantaliteye uygun olarak araya diyot ya da mosfet ilavesi gerekecek.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,624
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst