Diyot lazer

Katılım
25 Şub 2019
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
30
Merhabalar bir konuda danışmak istiyorum bilgisi olan arkadaşlar,
808 nm 300 mw yada
650 nm 500 mw diyot lazer in kuvvetini nasıl arttırabiliriz.
Regülatör, kapasitör, resistör ve diyotla devre kursam max kaç v ve amper vermem lazım üst limiti nasıl anlayabilirim.
 
Led diyot ve lazerler çok özel değilse sabit güçte ( akım ) sürülürler. Bu şekilde diyottan maksimum güçte yararlanılır.

Bazı diyotların anlık olarak pik yani darbeli şekilde daha üst güçlere çıktıpı uygulamalarda var. Bu bilgiler diyotların datasheet sayfalarında yazmaktadır.

Mesela diyotlarınızdan 500 mW olan diyodu sabit akım modunda diyotun datasheet sayfasındaki çalışma akımı ile sürerseniz normal şekilde çalıştırmış olursunuz.

Aynı diyotu 1200 mW ( değeri kafadan yazdım ) ile 3 sn gibi süre ilede sürebilirsiniz. ( datasheetine bakmadan sürülemez )

Bu bilgileri değerlendirebilmek için diyotlarınızın marka modelini tam olarak yazarsanız ona göre alabileceğiniz güçleri burada tartışabiliriz. Elinizde sürücü devreleri mevcutmu değilmi onuda belirtirseniz iyi olur.
 
Şunu söyleyeyim daha önce 300 mW bir diyot için devre yapıp çalıştırmıştım. Devre diyotun maksimum çalışma akımı ile sınırlamıştım.

Sizde bilgi sadece watt bilgisi. Akım bilgisi var ise yada güç akım grafiği varsa ona göre ortalama bir değerde diyotları sürebilirsiniz. Bu gücü aştığınızda diyodunuz hemen arızalanacaktır.

Bende ilk lazer devremi kurmadan önce bilgi eksikliğinden dolayı 3-4 tane diyot yakmıştım. Sonradan öğreniyor insan.

Mesela benim ilk çalıştırdığım diyotun güç akım grafiği aşağıdadır. 658 nm 300 mW için 430 mA akımla limitleyerek diyotumu sürmüştüm. Aşağı yukarı 280 mW çıkış gücü almıştım. Çokta limitlerde çalışmak istemedim.

Sizinde bunun gibi bir grafikle çıkış gücü akım grafiği olsa idi devre için öneride bulunurdum.

385791033733.png
 
Aynen maalesef satın aldıgım sayfada hiçbir şey görünmüyor, ürünler elime ulaşınca umarım kontrol etme şansım olur iyice. :(

Birde sözde 1500 mw gücünde diyot lazer im vardı 12 v 1.6 a ile deniyeyim dedim yandı. Çok zoruma gitti :))
 
Diyotlari aldiginiz yerin linkini paylasirmisiniz?
 
Son düzenleme:
650 nm olan lazer kendi modülü ile kullanılabilir. Gücü 5 mW tır. Herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. İster 3 adet kalem pille ister 5 volt adaptörle rahatlıkla kullanabilirsiniz.



808 nm olan diyotla ilgili hiçbir bilgi yok. Nedir ne değildir belli değil. Yurt dışı siteleri bu bilgilerle kurcalayıp belki bir seyler çıkartılabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst