Direnclerde isinma problemi

rastlin

Üye
Katılım
30 Haz 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
40
Selamlar

Benim bir sorum olacakti. Elekrtonik bir devrede koruma amacli cikis baglantisina seri olacak sekilde bir direnc baglanmis. Fakat bu direcler asiri isiniyor. Bu isinmayi engellemek icin toplam direnc ayni olacak selikde daha fazla direnc kullanarak seri yada paralel direnc devresi yapmayi dusunuyorum. Fakat seri yada paralel direnc devrelerinde herhangi bir degisiklik olurmu diye merak ediyorum.

Mesela 4 direnc kulanarak X degerine ulasmak icin
1. Secenek 2 paralel X direnci, diger 2 paralel X direncine seri baglama
2. Secenek 4 tane X/4 direnci seri baglama

Sonucda her direncin gucu degismeyecek fakat akimlari farkli olacak.
Bu iki secenekde isinma ayni mi olur yoksa bir degisiklik olurmu??

Soru biraz sacma ama, cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.
 
seri baglarsan dirençteki ısınma azalır ama dger artar parelelde ise akımı böler üstündeki yükü azaltmış olursun
 
Bir yanlis anlasilma var. Toplam direnc sabit. Onu degistirme sansim yok.
 
Bahsettiğin dirençler kaç wattlık ? Watt değiştirme imkanın yokmu ? Taş direnç gibi ?

Benim anladığım sen çıkışındaki direncinin değerini değiştirmeden onu daha güçlü hale getirmek istiyorsun , bunu seri paralel bağlantılar yerine aynı değerdeki taş dirençler yada metak kılıflı dirençler ile sağlayabilirsin... Ayrıca çıkış çok önemli ise ve bunu çıkışa seri bir dirençle alıyorsan sunuda eklemeliyim diren ısındığında değerinde sapmalar olur buda çıkışı + / - belirli bir toleransda etkiler.
 
1/4 watt direnci istediğin kadar seri / paralel bağla güçleri değişmez. Devrede uygun değerli (watlı) direnç kullanılmalı yada direncin neden ısındığı tespit edilmesi gerekir.

Kolay gelsin......
 
Kullanılan direncin değerini ve gücünü yazmamışsınız.Eğer yer probleminiz yok ise soğutucuya bile bağlayabileceğiniz değişik ohm'larda 1,2,5,10,... v.b. wattlı dirençler piyasada var.Yer probleminiz varsa hangi tür bağlantı (seri,paralel,paralel seri) şeklini seçerseniz seçin ortaya çıkacak ısı toplamı aynı olacaktır.Siz sadece ısıyı dağıtarak direnci bozulmaktan kısa bir süre kurtarmış olursunuz.
 
Direnç üzerinden akım geçirildiğinde W=Akımın karesiXDirenç formülü ile hesaplanan güç harcanır.Bu güç ısı olarak açığa çıkar.Formülü uygulayarak uygun güç hesaplanır.Hesaplanan gücün az üzerinde direnç kullanılırsa sorunsuz çalışma elde edilir.Kolay gelsin.
 
[baris özgün]seri baglarsan dirençteki ısınma artar ama dger artar parelelde ise akımı böler üstündeki yükü azaltmış olursun ısınmada azala bilir
 
direncinin degeri önemli direncleri paralel baglarsan direncin sabitledigi akım dagılacagı için ısınman azalacaktır fakat degerine göre baglaman gerekir mesela 100 ohm luk 2 adet direnci baglar isen formülün direnc=direnc degeri /direnc sayısıdır yani direnc=100/2 den 50 ohm olucaktır umarım yardımcı olabilmişimdir kolay gele
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,329
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst