Direk tipi trafo merkezi ile bina tipi trafo merkezi arasında ne fark vardır ?

Burçinn

Üye
Katılım
6 Eyl 2009
Mesajlar
57
Puanları
1
arkadaşlar direk tipi trafo merkezi ile bina tipi trafo merkezi arasında ne fark vardır ve hangisi nerede kullanılır yada yapılır diyelim??
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Direk tipi olanlar genelde AG traforlardır. Bina tipi olanlar OG ve YG trafolardır arkadaşım. AG trafolar çok yüksek güçlerde olmadığı için OG ve YG lere nazaran küçük tür . Mahalle aralarında falan görmüşsünüzdür Direğin tepesinde AG trafoyu. OG den gelen voltajı 220ac ye düşürür. OG trafolar genelde bir semti veya mahallenin tamamını besleme amaçlı kullanılır. Yanlış veya eksik bilgiyse düzeltelim arkadaşlar ben bu şekilde biliyorum.
 
Direğe en fazla 400kVA gücünde trafo koyabilirsiniz. Ama bina tipi trafo merkezinde bir sınırlama yoktur.
Direkdeki trafoların öçlümü alçak gerilim tarafından yapılır. Binadaki trafolarınki ise yüksek gerilim tarafından (1000V üzeri yüksek gerilim olarak tanımlanır.)
Direk tipi trafoların enerjisini kesmek için ayırılcılar kullanılır. Bina tipleri için hem ayırıcı hem de kesiciler kullanılır.
 
Bina veya direk tipi trafonun ag -og-güç vb.. trafosudur sadece diye bir varsayım yanlıştır.Güçleri 400 kva'ya kadar (400 dahil) trafolar dağıtım şebekesinin izin verdiği koşullarda belirli korumalarla(h.s.t.a veya h.s.a.) (harici sigortalı topraklı ayırıcı veya harici sigortalı ayırıcı) kullanıcıya tesis edilir.Bina tipi istenen ise 400 kva ve üstü güçlerde (daha ufak güçlerde de olabilir,bunlar çıkartılan enerji müsaadesine göre belirlenir.)trafoların muhafaza edilmesi istenen tiplerdir.Bunlar modüler köşk tipi de olabilir,uygun boyutlarda binalarda da olabilir.AG-OG-YG (OG denen bir kavram da kalmamıştır artık fırsatını bulmuşken belirteyim dedim :)..)Bu konu aslında çok daha detaylandırılabilir (konulan hücreler,sekonder koruma vb.vb.),en iyisi megep'in yayınlarına (internette bulabilirsiniz) bir göz atarsanız veya olmadı elektrik tesisleri,yüksek gerilim tekniği ve elektrik projeleri hakkında kitaplardan yararlanırsanız çok faydalı olacaktır.Fakat bu konuları pekiştirmek için pratik yapmak (illa gidin manevra yapın demiyorum fakat bilen birinin gözetiminde teknik gezi veya bir arızanın giderilmesini gözetmek gibi) şarttır.İyi çalışmalar
 
Diğer açıdan değerlendirirsek ;

Bakım onarım arıza giderme köşk tipinde daha kolaydır.
Ancak kurulum maliyeti fazladır.

Direk tipinde ise kurulum az ancak bakım onarım gidermek köşke göre zordur.
 
arkadaşlarda değerli bilgilerini sunmuşlar.ben şöyle diyeyim örneğin direk tipi trafo max 400kva e bina tipi 4000kva ya kadar kullanma şansı var.direk tipi enerji kesimi seksiyonerle yapılabilir.bina tipi için kesici gereklidir.direk tipliler genelde tarım arazileri bağ evleri ,küçük köylerde enrji beslemesi vs.sakin bölgelerde.bina tipi şehir içi Şebeke fabrika,otel vs büyük güçlü işletmelerde kullanılır. direk tipli trf.bakımı ucuz ama biraz zordur.bina tipi trf.pahalı büyüklüğüne nazaran kolaydır.bukadar özet bilg yeterlidir inşallah.
 
akadaslar gelismis ulkelerde hep bina tipi trafolar kullanilir direk tipi goremezsiniz ozellikle avrupa ve amerikada gorutusu guzel bakim ve onarimi kolay ayrica,,,,

___

gelismemis ulkelerde ise sadece ag ve en fazla 400kva ya kadar trafolar direk tipi yapilabiliyor oda kucuk olmasindan dolayi,400 KVA dan buyuk olursa mumkun digil direk tipi yapilmaz...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
gelişmiş ülkelerde hep bina tipi kullanılır sözü biraz yanlış yani hep diyerek genelleme yapamayız.çünkü internette bile patlayan trafoları var direk tipi hem de bazı yerlerde tek faz trafoları var şöyle varil gibi olanlardan :)
amaca göre kullanım vardır. şimdi amerikada da 100 kVA lık bir trafoya ihtiyaç varsa ufak bir sokak için mesela veya ücre bir yerleşim yeri için kim koskoca trafo binası inşa eder ki gerek yok çünkü. koy seksiyoneri bir de trafoyu güzel güzel kullan.
 
arkadaşlarda değerli bilgilerini sunmuşlar.ben şöyle diyeyim örneğin direk tipi trafo max 400kva e bina tipi 4000kva ya kadar kullanma şansı var.direk tipi enerji kesimi seksiyonerle yapılabilir.bina tipi için kesici gereklidir.direk tipliler genelde tarım arazileri bağ evleri ,küçük köylerde enrji beslemesi vs.sakin bölgelerde.bina tipi şehir içi şebeke fabrika,otel vs büyük güçlü işletmelerde kullanılır. direk tipli trf.bakımı ucuz ama biraz zordur.bina tipi trf.pahalı büyüklüğüne nazaran kolaydır.bukadar özet bilg yeterlidir inşallah.

400kva kadar direkte 1600kva kadar köşkte 2000ve 2500kva özel binada 3200ve 4000kva genelde dışı tel örgü ile cevrilmiş açık alanda
 
bina tipi için kesici gereklidir.

Bu cümle olmadı şimdi..Kesici için trafo gücünün 1600 kva ve üstü olması istenir.Bu güce kadarki bina tipi trafolarda giriş için yük ayırıcılı giriş hücresi (bazı koşullarda kablo bağlama hücresi de kullanılabilir )+sigortalı yük ayırıcılı trafo koruma hücresi tahsis edilir.(400 kva üstü trafolarda ölçü hücresi de şarttır.)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,529
Mesajlar
927,642
Kullanıcılar
452,118
Son üye
ackgoz
Geri
Üst