Direk tipi trafo kaç volttur? Nası anlaşılır?

irinsrc80

Üye
Katılım
16 Şub 2009
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar bizim okulun içinde direkteki trafonun kaç volt olduğunu öğrenmem lazım milli eğitimden bir yazı ile soruyorlar yazıda okulunuzda yüksek gerilim trafosu varsa özelliklerini yazınız diyor. Benim bildiğime göre o trafo og trafosu olması lazım ama yazıda 1000v ve üzeri yüksek gerilimde diyor. Kafam iyice karıştı yardımcı olursanız sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Önce terimde yanlıslık var, trafo cıkıs gerilimi standart (en azından kullandıklarımız) sekonder( çıkış) gerilimi;400 volt. Primer (giriş gerilimi OG. genelde 34.500 volt"34,5 kv." Gücü olarakda, kVA olarak belirtilir. Eğer trafonun yağ soğutma petekleri varsa 400 kVA dır.
Direk dibindekı dağıtım panosu varsa, pano etıkentınde trafo gücü yazar. Veya ana dagıtım panasundakı ampermetrelerin skala değerını yazarsanız, uzakdan (olabildiği kadar ) yardımcı olmaya çalışılır size..
 
Cevabınız için teşekkürler. Trafoda yağ soğutma petekleri var. 34.5kv desek yanlış olmaz o zaman yarın dediğiniz değerlere bakmaya çalışacağım
 
"zeybek" güzelce açıklamış. Ama trafonun voltajını sizden istemezler.. Eğer trafo bilgileri tam olarak istiyorlarsa bölgenizdeki elektrik idaresi ile irtibata geçerek tam ve net bilgi alın derim. Onların elinde bu bilgiler vardır. Eğer yoksa da gelsinler trafo direğine çıkıp üzerindeki etiketi okuyup gitsinler. aşağıdaki panodan net bilgi alamayabilirsiniz. Çünkü trafo ile aynı güçte pano kullanılmamış olabilir.
 
Zeybek Bey özetlemiş. Fakat eğer etiket değerlerini okuyacaksanız(ki benim tasvip ettiğim bişey değil..) çok dikkatli olun. Hatta hiç böyle bir girişimde bulunmayıp, birinden yardım isteyin.(Altınchoep arkadaşın dediği gibi bulunduğunuz ilin elektrik dağıtım şirketi personellerinden de yardım alabilirsiniz seve seve yardım edeceklerdir.)
 
Ben, etiket değerini okuyun derken AG dağıtım panosu etıket değerlerınden bahsettim. Yoksa, direge cıkın trafonun etiketini okuyun dediğimi hatırlamıyorum..
"Direk dibindekı dağıtım panosu varsa, pano etıkentınde trafo gücü yazar. Veya ana dagıtım panasundakı ampermetrelerin skala değerını yazarsanız, uzakdan (olabildiği kadar ) yardımcı olmaya çalışılır size.."
 
Bunu milli eğitim üstyazıyla sorduğuna göre yüksek gerilimden kasıt 380-400 volt üzerindeki her türlü voltajdır, yani sordukları da dağıtımda kullanılan trafolardır. 1000 volt üzeri orta gerilim kademesi yeni yönetmeliklerde yüksek gerilim olarak geçiyor ama pratikte hala orta gerilim deniyor. Okulda da 154000 volt trafo merkezi olmayacağına göre kasıt dağıtımda kullanılan OG-AG trafosudur. Günümüzde yeni hatlar sadece 33-34.5 kv olarak tesis ediliyor ancak bazı şehirlerde, örneğin İzmir'de 11 kv gibi, nadiren de 6.3 kv gibi gerilimler bulunabilmekte.

Özetle, yazıda sorulan yüksek gerilim ifadesi, eski ifadeyle orta gerilimdir. Eski ifadeyle yüksek gerilimin sorulması gibi bir durum olamaz, çünkü bir okulda 66 kv ve üzeri trafo zaten bulunamaz. Sizin trafo 11 kv da olsa 34.5 da olsa yeni yönetmeliğe göre yüksek gerilim trafosudur. Büyük ihtimalle de 31.5-33-34.5 kv trafodur. Sn. zeybek'in dediği gibi panodaki etikete bakabilirsiniz, dolabın dışında değerlerin yazdığı bir etiket bulunur genelde. Bulamazsanız bölgenizdeki elektrik kurumuyla irtibata geçebilirsiniz, özellikle gelip bakmalarına gerek yok, o bölgede hatlar kaç kv ise onu söyleyeceklerdir zaten.
 
Yanıt veren arkadaşlara teşekkür ederim yazıya cevap verildi34,5kv/400v yazıldı . Trafoda aşağıda etiket olmadığı ve yukarı çıkma imkanı yoktu elektrik Kurumu'da gerekli yardımı yapmadı bende standart değerdir diye bu değeri girdim.
 
Yanıt veren arkadaşlara teşekkür ederim yazıya cevap verildi34,5kv/400v yazıldı . Trafoda aşağıda etiket olmadığı ve yukarı çıkma imkanı yoktu elektrik Kurumu'da gerekli yardımı yapmadı bende standart değerdir diye bu değeri girdim.
Pano boyutu nedir?

Kısa İse 250 kva'dır.
Uzun İse 400 Kva dır
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst