Dinamo ile Akü şarj etme, şarj kesme için yardım.

Eklotje

Üye
Katılım
20 Eki 2009
Mesajlar
42
Puanları
1
Yaş
44
Merhabalar,
Arazide kullandığım bir cihazı akü ile beslemekteyim, bu cihazda 12V 7 A akü kullanılmakta, ben bu aküyü dinamo ile şarj ediyorum(dinamo için kullanabildiğim sürekli bir hareket mevcut, bu hareketi kullanarak dinamonun dönmesini sürekli sağlayabiliyorum), fakat dinamo sürekli hareket halinde olduğundan akü dolsa bile şarjı kesmediğinden dolayı, akü ve dinamo çok ısınıyor, şişiyor ve patlama durumuna geliyor. Sizlerden istediğim yardım şu,
ben bu dinamo ile akü arasına devre koyup akü dolduğunda şarjı kesmesini, böylece sağlıklı bir çalışma elde etmek istiyorum.(Dinamo dönüşüne devam etse bile)
Bu konu hakkında yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 
merhaba dinamo çikişin 13.8 volttan yüksek 13.8 civarı olsa akü dolduğunda akim çekmıyecek vede isinma olmayacak dinamoyla akü arasına regülatör devresı yaparsan olur lm317 çıkışına bır transistorle çikişindakı akimi yukseltebılırsın dinamo devamlı çalışıyorsa lm317 metal keys olanları var 3 A verır ondan takar çikişi 13.8 volta ayarlarsan sistemınde isinma olmaz olursa şayet 13.8 voltu isinma yapmayacak voltaj değerıne duşurursun
 
tekin126 arkadaşımıza katılıyorum bende soruya şu şekilde yaklaşayım. Dinamonuz tam devirde kaç volt DC vermektedir? Voltaj ve akımı yüksekki akünüzü şişiriyor patlatıyor. Sanırım direk bağlamışsınız.

Dinamo çıkış voltajınız nedir?
 
Mevcut dinamonuz 15-17 V AC dinamo, akü ile dinamo arasında, dinamo çıkışını DC ye çeviren regülatör görevi yapan bir düzenek var, regülatörün çıkışı kaç volt şuanda bilmiyorum.
 
Son düzenleme:
15-17 volt dc x 1.41 = 22 volt civarında boşta voltajınız olur. 12 volt akü için tehlikeli bir voltajdır.

Bence akünüz 7 amperlik bunu 1/10 u kapasitede şarj etmelisiniz. Bunun için LM317 ile 600 - 700 ma lik bir sabit akım devresi kurup şarj edebilirsiniz.

Aşağıda şema ve bilgilerine ulaşabileceğiniz adres şuradadır. http://320volt.com/12-volt-7-amper-aku-sarj-devresi/

Sorunuz olursa buradan yazabilirsiniz. LM317 yi güzel kanatlı bie soğutucuya monte etmelisiniz.

a-aku-sarj-devresi-lm317-charge-battery-circuit-11.png


a-aku-sarj-devresi-lm317-charge-battery-circuit-22.png


a-aku-sarj-devresi-lm317-charge-battery-circuit-33.png
 
Serkan bey, ben dinamodan 15-17 arası AC volt alıyorum, sizin bu devreyi dinamo çıkışına bağlama imkanım yok zannedersem, devre girişi DC, sizin bu devreyi mevcut regüle devresinden sonra kullanmam için mi verdiniz.
Buara da bir düzeltme yapayım, şarj edeceğimiz aküyü yanlışlıkla 7A yazmışım, akümüz 12V 9A
 
merhaba sayın eklotje bışey sorcam bağişlayın siz dinamo çikişini direk akü yemı bağlıyordunuz sakın oyle bişey yapmayın aküyü anında bozar bunu sordum dinamo çikişini köprü dıyotla doğrultmuş olman lazım doğrultmuş olduğunuz yere artı eksı arasına 2200 mf/35 volt kondansatör koyarsan çikiş voltajın stabıl olur
 
Mevcut dinamonuz 15-17 V AC dinamo, akü ile dinamo arasında, dinamo çıkışını DC ye çeviren regülatör görevi yapan bir düzenek var, regülatörün çıkışı kaç volt şuanda bilmiyorum.

Yukarıdaki mesajınıza istinaden AC gerilimi DC ye çeviren düzenek bizim tabirimizle doğrultmaç devresi olduğunu söylediğiniz için bu doğrultmacın çıkışına takılacak şekilde şemasını verdiğim devreyi önerdim.

Dinamo çıkışı AC olsa bile benim vermiş olduğum devrenin önüne köprü diyot ve filtre kondansatörü konularak devreye AC giriş uygulanabilir.

12 volt 9 amper ise sıkıntı değil. 9 amper için 900 ma sabit akım ayarı yapılabilir. Çıkıştaki akım kontrol direncinin değeri değiştirilerek sağlıklı şarj sağlanabilir. Yaklaşık olarak 0,67 ohm 1 watt direnç kullanırsanız 900 ma şarj akımı yada 0,6 ohm 1 watt direnç kullanırsanız 1 amper ile şarj edebilirsiniz. En sağlıklı değer bu değerlerdir. ve yaklaşık 10 saatte şarj tamamlanır.
 
Serkan bey, bilgi için teşekkür ederim.

Son bir soru sorayım, dinamo sürekli çalışır vaziyette olacak, akü dolmuş olsa bile sürekli şarj ediliyor pozisyonunda olması, sıkıntı yaratır mı.
 
Son düzenleme:
Serkan bey, bilgi için teşekkür ederim.

Son bir soru sorayım, dinamo sürekli çalışır vaziyette olacak, akü dolmuş olsa bile sürekli şarj ediliyor pozisyonunda olması, sıkıntı yaratır mı.


Yukarıdaki önerdiğim devre dinamo sürekli çalışır vaziyette olsa bile akü gerilimi ayarlanan değere ulaştığında daha fazla şarj etmeyecektir. Akü voltajı 13.6 / 13.8 voltun üzerine çıkmayacak bu şekilde akü koruma altına alınmış olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,867
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst