dijital sayacın nötr çıkışında yanma

erhan2007

Üye
Katılım
18 Eyl 2007
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
39
İyi günler
Bir apartman dairesine ait dijital tek fazlı elektrik sayacının nötr çıkışındaki kablonun kavrulmuş ve kapağına kadar eritmiş olduğunu gördüm,kapakta mühürde yoktu zaten, sayacın nötr kısmında (altta en sağ taraf) iki giriş tek çıkış yekpare metal küçük bir kutu şeklinde bir klemens mevcuttu bu klemense nötr girip çıkıyor ayrıca diğer ucu sayaca tek telle bağlı idi ancak bu metal klemens aşırı ısınmadan parçalanmış,deforme olmuştu vidaları filanda çalışmıyordu bende bu metal klemensi tamamen sayaçtan ayırıp yerine plastik ceketli normal bir klemensi sayaca bağladım klemensin diğer ucunada iki nötr kablosunu birleştirp bağladım,
(metal birleştirici klemenste bu kablolar zaten kısa devre bağlı idi) normal çalışmaya başladı ve yüke vurduğumuzdada herhangi bir ısınma filan olmadı.kullanıcıyada elektrik idaresine başvurup sayacını kontrol ettirmesi tavsiyesinde bulundum acaba sizce bu yapılan işlemler uygunmudur.Tecrübe açısından ilave tavsiyeleriniz ne olabilir.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sayaç nötr terminal girişi iki tane olup sayaç içinde birleşir, kablolar kısa geldiği için mi direk terminallere girmediniz?
1)Nötr hattının pano metal gövdesine temas riski olmamalıdır. 2) Sayaçta Nötr eki olmamalı kısa gelme durumu olduğu için mecbur kalındıysa ek çok iyi yapılmalıdır. Klemenste karşılıklı ekte temas direnci açısından uygun bir ek değildir. Üç kabloda burularak üzerine izole kılıf gibi geçirilen klemens tipleri idealdir. Teknik açıdan mühürlü bölme içinde olduğundan bir problem olmaz ama kurum görevlisinin çok zayıf bir ihtimalle de olsa kabul etmeme riski olabilir.

klemens.jpg
 
Sayaç nötr terminal girişi iki tane olup sayaç içinde birleşir, kablolar kısa geldiği için mi direk terminallere girmediniz?
İlginiz için teşekkür ederim,sayaca karşıdan bakıldığında en sağ alt taraftaki muhafazalı bölümde sayaca ait orjinal küp şeklinde metal bir klemens vardı iki nötr kablosu buna giriyordu ancak bu klemensin sayaca bağlı kısmındaki ince bir tele bağlıydı ancak bu orjinal küp şeklindeki klemens parçalanıp kırılmış olduğu için yerine mutlaka klemens kullanma zorunluluğu vardı,çünkü sayaca ait bir tel de boşta kalıyordu.
SAYAÇ.JPG
 

Forum istatistikleri

Konular
128,160
Mesajlar
915,563
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst