Dijital sayaçlarda tüketim kontrolü

cagatayt

Üye
Katılım
16 Ocak 2009
Mesajlar
3
Puanları
1
Merhaba,

Oturduğum 34 haneli binada Köhler marka elektronik sayaçlar kullanılıyor.Bir müddettir kullanımıma göre kabarık gelen elektrik faturalarından ötürü sayacımı incelemeye karar verdim.Öncelikle sayaç saatinin yaklaşık 1 saat geri olduğunu farkettim.Ardından firmanın sitesinden sayaç panelindeki "açık kilit" sembolünün saatin üst kapağının açık durumda olduğunu ifade ettiğini öğrendim.Elektrik tesisatıyla ilgili bilgimin yetersiz olmasından ötürü panoyu daha fazla kurcalayamadım.Açıkçası sayacımdan bir şekilde kaçak elektrik kullanıldığından şüpheleniyorum.Öncelikle sizce bu tip sayaçlarda elektrik kaçırma olayı (diğer haneler tarafından ) mümkün müdür ? Tüm şalterleri kapatıp sayacı kontrol ettiğimde hala tüketim olduğunu farketmiştim,bunu aynı akşam yöneticiyle ( kendisi tedaştan emekli ) paylaştım ve ertesi gün aynı testi yaptığımda artık sayaç normale dönmüş ve tüketim durmuştu.Fakat artık göstergede yukarıda bahsettiğim "açık kilit" sembolü de bulunuyordu.Bu durum iyice beni huzursuz etti ve bir kaçak kullanım olduğu şüphemi artırdı.Anladığım kadarıyla bazı sayaçların üzerinde kontrol portları mevcut.Bu portlardan biriyle bilgisayarım arasında bağlantı sağlasam ve gerekli programı temin etsem evimden online olarak sayacımın göstergelerini takip etmem mümkün müdür ? Piyasada bu tip bir işlemi gerçekleştirebileceğim akıllı sayaç varsa tavsiye edebilirseniz memnun olurum.

Teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sayaçtan sonra herhangibir yerden de sizin elektriğiniz çalınmış olabilir.
Sayacın kapağı açılmışsa, mühürün kırılmış/koparılmış olması gerekir. Eğer ki mühür de varsa sayacınızda, diğer sayaçların mühürleri ile kıyaslayın. İki çeşit mühür kullanılır: Kurşun, plastik.
Kurşun mühürleri bastıkları pensenin numarası mühüre kabartma olarak çıkar. Kurşun mühürdeki numara zaten bir kişiye ait pensededir.
Plastik mühürlerin de her birisinin ayrı bir seri nosu vardır. Eğer bütün sayaçlar da aynı anda mühürlenmişse, mühürlerin çoğunluğu aynı seri numaralı olur. Hangi serili mühürü, hangi tedaş çalışanının bastığı tedaş tarafından bilinir.

Yani mühür serilerinden veya kurşun mühürün numarasından sayacı mühürleyen kişi tespit edilebilir.
Sayaçları ve mühürlerini inceleyin. Elekttiğe gelen zamları da unutmayın...
 
"Tüm şalterleri kapatıp sayacı kontrol ettiğimde hala tüketim olduğunu farketmiştim," demişsiniz benimki bir varsayım sadece faz toprak kaçağındada sayacınız döner
 
Son düzenleme:
Sayaçtan sonra herhangibir yerden de sizin elektriğiniz çalınmış olabilir.
Sayacın kapağı açılmışsa, mühürün kırılmış/koparılmış olması gerekir. Eğer ki mühür de varsa sayacınızda, diğer sayaçların mühürleri ile kıyaslayın. İki çeşit mühür kullanılır: Kurşun, plastik.
Kurşun mühürleri bastıkları pensenin numarası mühüre kabartma olarak çıkar. Kurşun mühürdeki numara zaten bir kişiye ait pensededir.
Plastik mühürlerin de her birisinin ayrı bir seri nosu vardır. Eğer bütün sayaçlar da aynı anda mühürlenmişse, mühürlerin çoğunluğu aynı seri numaralı olur. Hangi serili mühürü, hangi tedaş çalışanının bastığı tedaş tarafından bilinir.

Yani mühür serilerinden veya kurşun mühürün numarasından sayacı mühürleyen kişi tespit edilebilir.
Sayaçları ve mühürlerini inceleyin. Elekttiğe gelen zamları da unutmayın...

Faturalarımı düzenli olarak sakladığımdan,yapılan zamları da dediğiniz gibi takip ediyorum.Fakat evde 2 kişi yaşıyoruz ve yüklü elektrik çekebilecek sadece 1800 wattlık bir Ufo'muz,bir de elektrikli termisofunumuz var.Bunları ve çamaşır makinesi vb. diğer cihazlarımızı ağırlıklı olarak indirimli tarife olan akşam 22:00'den sonra kullanmaya özen gösteryoruz.Son faturam 149 TL geldi,özellikle kafamı karıştıran bir diğer durum ise gündüz kullanımımın daha fazla görünmesiydi.

Mühür konusuna gelirsek,panoda sayaçların önünde kapaklı plakalar mevcut.Bu plakaların ortaları sayaçların göstergeleri okunabilecek şekilde kesilmiş durumda.Yani Tedaş yetkilisinin sayacı okumaya geldiğinde bu plakayı açmaya ihtiyacı olmuyor.Fakat her nedense benim sayacımdaki plakanın plastik mühürü de kırılmış durumdaydı.Diğerlerine baktığımda bir çoğunda bu mühür bozulmadan duruyor.Bu konuyu da yöneticiye sorduğumda yine anlamsız cevaplar vererek geçiştirdi.Bahsettiğiniz gibi sayacın üzerinde de muhtelif yerlerde mühürler bulunuyor.Fakat fazla anlamadığımdan ve kurcalamak istemediğimden bu mühürleri henüz adam akıllı inceleyemedim.

Tahminime göre daha önce bir şekilde kaçak kullanım yapılmış olsa dahi birkaç gündür konunun üzerine eğildiğim görülünce düzeltildi.Bunu tesbit etme şansım var mı bilemiyorum.Bir usta getirip baktırsam sonuç elde edebilir miyim.Ya da hepsinden önemlisi bundan sonra böyle birşey yapılmamasna sizce nasıl engel olabilirim ?

Yardımlarınız ve yorumlarınız için tekrar teşekkürler.
 
Merhaba,

Tüm şalterleri kapatıp sayacı kontrol ettiğimde hala tüketim olduğunu farketmiştim,

tüm şalterleri kapattığınızda sayacınızın da elektriği kesilmiş olacağından herhangi bir değer görememeniz gerekmektedir.
Bahsettiğiniz duruma göre sanırım sizin sayacınız üzerinden bir hatta elektrik alınmış olup en yakın zamanda bağlı bulunduğunuz elektrik kurumuna başvurup sayacınızın mühürlenmesini istemek durumundasınız aksi takdirde yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali sayacınız mühürsüz diye elektrik kurumu sizin sayacınız mühürsüz diye tutanak tutmaya kalkabilir.
 
Sn.cagatayt,bütün şalterleri indirmek,yeterli olmayabilir.Tesisatınızda sizin bilmediğiniz alıcılar olabilir.Sayacınız arızalı da olabilir.Sayacınızın bulunduğu yerde pozisyon uygun ise buradan başkaları kaçak bağlantı yapmış olabilir.Bir de inşaat aşamasında sizin daireden komşu daire prizlerinden birine veya bir kaçına geçiş olabilir.Gerçekten anlayan birilerine baktırmalısınız.Hikayeden birileri size anca hikayeler anlatır.Sayacın mühürü bozuk ise mühürletin ve oradan kaçak kullanım pozisyonlarına imkan vermeyecek düzenlemeler yaptırın.Örneğin kapağı mühürlü sayaçtan geçen hattınız,sayaç sonrası kaçak akıma giriyor olabilir.Hatta sizin kaçak akım ile komşularınızınkiler yanyana olabilir.Buralardan anlayan birileri komşunuzun hattını sizinkine kolayca bağlayabilir.Bazen ortak kullanım merdiven otomatiği sayacı olmayan yerlerde bu gibi durumlar ile karşılaşılır.pano incelenip gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra kapağı kilitlenip ilgisiz kişilerin müdahalesi engellenebilir.İnceleme sonrası kaçak ile ilgili bir iz bulunmaz ise 35-40 TL ye yeni bir sayaç alabilirsiniz.Istıcı ve termosifon kullanan bir eve bu fatura normal aslında.
 
Sn. cagatayt,
Sayaç üzerindeki kurşun mühürler fabrika mühürüdür dokunmayın. Ama plastik mühür tedaş mühürüdür. Sağlam olması gerekirdi aslında. Tedaşa başvurup mühürletin bencede. Olay size ihale edilmesin.

Sayacınız indirimli tarifeyi kaydediyordur. Ama siz tedaşa dilekçe verip bu tarifeden yararlanmak istediğinizi belirtmediğiniz sürece tek birim fiyatlı tarifeden faturalandırılırsınız. Faturanızda bu bellidir. Farklı zaman dilimlerindeki tüketimlerin karşısında para olarak tutarı yazıyorsa dediğiniz gibi indirimli saatlerde ucuza kullanırsınız elektriği. Ama sadece toplam sarfiyatın karşısında tutar varsa tek fiyat uygulanmaktadır.

Kaçak tesisatı varsa bunu işten anlayan birisine baktırmalısınız.
Eğer dediğiniz gibi sizin olayı araştırmanız sonucu durum düzelmiş ise, bunu yapanlara gözdağı olmuştur.
 
Sn "genç arkadaş" dediğiniz gibi faturamda 3 ayrı zaman dilimi gösteriliyor.Yukarıda da bahsettiğim gibi kullanmadığım halde T1 (gündüz) kullanımımın fazlalığı kaçak elektrik şüphelerimi artırmıştı.Arkadaşların değerli yorumlarından kaçak olayının mümkün olduğunu hatta pek de zor olmadığını anlamış oldum.Verdiğiniz bilgiler neticesinde yapmam gerekenler netleşti.

Öncelikle işi bilen bir ustaya panoyu ve sayacımı incelettireceğim.Ardından yeni bir sayaç ( eskisinin sistem saati 53 dk. geri,ve bunu düzelttirmek forumdan öğrendiğim kadarıyla zahmetli ve uzun sürüyormuş ) alıp Tedaş'a montaj için dilekçeyle başvuracağım.Ayrıca mühür konusunu da bildireceğim.

İlk mesajımda bahsettiğim tüketim takibi için sayaç ile pc arasında bağlantı konusunu araştırdım.Sayaç üzerindeki RS485 portu vasıtasıyla uygun converter ve yazılım kullanılarak evinizden sayacınızı izleyebiliyorsunuz.Bu tip çözümler sunan firmalar mevcutmuş.Fakat bu metodun genelde işletmeler için daha uygun olduğunu anladım,çünkü yazılım vs. maliyeti ev kullanıcısı için biraz fazla.

Bilginin paylaşıldıkça çoğaldığına inanan tüm arkadaşlara teşekkürler,işlerinde başarılar dilerim.
 
sayın cağatayt:
öncelikkle sayacınızın girişine kaçak akım rölesi taktırın ve gögüs kapağını sadece sayacın ekranı ve tuşları görünecek şekilde ayarlayın.tesisatızı uzman bir elektrikçiye kontrollol ettirin.Sonra tedaş a dilekçe vererek sayacınızı mühürlettirin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst