Digital Kronometre

Saat için 6 tane 7 segment display sürmen lazım. Bunları araştır, nasıl kullanılır, yakmak için ne gerekir. Hatta sipariş et ve breadboard üzerinde dene.

Arduino ile yaparsan, 6 tane 7 segment display'i ayrı ayrı sürecek kadar çıkış yok. 42 dijital çıkış lazım, ama o kadar yok. 7 7segment display'lerin önüne BCD dekoder koysan, 24 çıkış yeterli oluyor. Ama arduino'da o kadar çıkış da yok.

O yüzden yapılması gereken, her bir 7 segment display'i paralel bağlamak ve ortak uçlarını kontrol ederek çok hızli bir şekilde sıradan yakmak. yani display 1 de rakam göster, söndür, display 2 de rakam göster, söndür, ... Eğer bu işlemi saniyede 60 defa falan yaparsan, kullanıcı o display'leri pırpırlama olmadan net görür.

Yani arduino'da saniyede 60 kere çalışan bir kesme rutini kullanacaksın. İlk iş bu. 6 tane sayıyı bu display'de pırpırlama olmadan gösterecek duruma getirmen lazım. Bunu yaptıktan sonra, artık saat kodunu yazman kolay. Her saniyede saniyeleri artıracaksın. Saniye 59 olunca 0'a düşecek dakika bir artacak. Dakika 59 olunca 0 da düşecek ve saat bir artacak. Saat 23 olunca 0 a düşecek.
Ayrintili ve detayli bilgi icin tesekkur ederim umarim basarabilirim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst