DIŞ AYDINLATMA ARMATÜR SEÇİMİ

truvadc

Üye
Katılım
2 Ocak 2009
Mesajlar
109
Puanları
1
Arkadaşlar dış aydınlatma için armatür seçimi nasıl yapılır. Örneğin belirli bir alan için ne kaç watt kaç adet armatür kullanmam gerekir. Armatürler projektör olursa nasıl hesap edilir. bu konuda bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Dış aydınlatma armatürlerinde Candela hesabı yapılır... Parlaklık şiddeti esastır... Örneğin şehir içi tali yollarda en az 1,5-2 candeladır parlaklık...

Parlaklık nedir : L ile gösterilir.
Birim : Her m² için Candela [cd/m²] dir
Bir ışık kaynağının veya aydınlatılan bir yüzeyin aydınlatma yoğunluğu L, algılanan aydınlık etkisi için, esastır.

Armatürlerde hangi açıda ne kadar ışık şiddeti verdiğine göre ve trigonometrik hesaplar ile yapılır...
Aşağıda benim bir uygulamamda kullandığım bir armatürün Işık şiddeti/açı karekteristtiği görülmekte...

armatür.GIF
 
kırmızı ve mavi çizgiler neyi ifade ediyor. yandaki açılardan bu armatürün kaç derece yatay, akaç derece dikey aydınlattığını bulbilirmiyiz.
 
Kırmızı çizgiler Hangi derecede ne kadar Candela lık ışık vereceğini gösterir bu armatüre göre farklılık gösterir...

Örneğin Steco firmasının 100 den fazla karekterde ışık veren armatürü vardır...

Candela tam olarak ışık şiddetini anlatır bize ... Yani bir lambanın tam altında iken farklı şiddette ışık , sağ veya sol tarafında iken farklı bir ışığa maruz kalırız değil mi?


Bir ışık kaynağı, ışıksal akısını Φ genelde çeşitli yönlere ve değişik şiddette yayar. Belli bir yönde yayılan ışığın yoğunluğu, ışık şiddeti I olarak adlandırılır.
candela.GIF
Örneğin bu armatür 0 derecede 190 cd , 60 derecede 340 cd ışık şiddeti sağlar...

Bu akı herbir " 1000 lümenlik " değer içindir ...Örneğin armatür 15000 lümen ise bunu 15 ile çarparsın...

Gerçekte işin içine trigonometri giriyor...

 
Son düzenleme:
megep'in 'dış aydınlatma projeleri' pdf'sine bi göz gezdir istersen, örnek sokak cadde yol aydınlatmaları ve hesaplamaları olacaktı.
 
benim de bildiğim park-yol-basket sahası-salon vb. gibi yerler,n aydınlatma şiddeti değerleri lüx cinsindendir. ülkemizde genellikle 250w sodyum buharlı lambalar kullanılır ki bunalr aslında çok elektrik harcar yol ve park aydınlatmalşarı için
 
Parklarda gördüğüm genelde hesap yapılmadan belli yerlere proje üzerinde direkler yerleştiriliyor. Merkezede bir projektör direği üzerinede m in 4 adet projektör konuluyor. Fakat caddelere özellikle trafik olan caddelere candela hesabı ile direk yerleştirmek gerekir. Ayrıca DIALUX gibi programlarla da hesap yapılabilir.
 
70 watt fcd sokak aydınlatmasını tafsiye edebilirim,hem uzun ömürlü hemde cevreye duyarlı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,555
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst