devreden geçen değişken akımdan sabit akım çekme

mstkvk

Üye
Katılım
25 Ara 2013
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
37
bir jeneratör düşünün. 1kw gücünde olsun. ve bu jenerator sürekli 1kw'lık bir aleti çalıştırsın. ben jeneratorle aletin bağlantısı arasına 10wattlık bir lamba bağlamak istesem ve kaçak elektrik kullanır gibi araya bi kablo atıp ampüle akım çekmek istesem bunu yapabilmek için trafa mu kullanmam gerekli. ayrıca jeneratör o aleti çalıştırmazken tüm akımı lambaya mı verir? bu dengeyi nasıl korurum. yani jeneratör tüm güçte çalıştığında da yarım çalıştığında da güvü 10watt'ın çok üzerinde olacağından o 10 wattlık lambayı nasıl yakarım.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Jeneratörün kapasitesi kadar yada gücü kadar alıcı bağlamak zorunda değilsiniz. Evlerde nasıl Şebeke gücü kadar elektrik kullanmıyorsanız jeneratörde de tüm kapasitesini kullanmak zorunda değilsiniz. Kullandığınız alıcı yada cihaz kadar akım çekilir devreden. Frekans ve voltajı uygun olduğu takdirde 1 wattlık lamba bile bağlayabilirsiniz
 
O hesaplar biraz karışık araya atmak dediğinizde seri bağlantı akla gelir. Seri bağlantıda ampul akımı alıcı akımı ile aynı ise ampul zarar görmez. Ampul voltajıda alıcı voltajını kritiğin altına düşürmezse sistem çalışır.Ampul ya da alıcı devre dışı bırakıldığında ikisi birden çalışmasını durdurur.
Şimdi paralel bağlantıda olacakları inceleyelim.
Ampul voltajı jeneratör voltaj ile aynı ise direk paralel bağlanabilir. Voltajı düşük ise trafo ile kullanılmak zorunda. Seri direnç ile de bağlanabilir ama dirençte ısıya dönüşen güç kayıp enerji olur. Paralel bağlantıda alıcı ister çalışsın ister çalışmasın ampulun çalışmasını etkilemez. Jeneratörün gücü ne olursa olsun voltajı yükselmedikçe ampul zarar görmez. Gücü gerilim yükselişi arttırır.
Kısacası; yeneratör voltajını ampul voltajına dönüştüren bir trafo kullanarak ampulu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
 
bir jeneratör düşünün. 1kw gücünde olsun. ve bu jenerator sürekli 1kw'lık...>>> #1

10 ton taşıma kapasiteli bir kamyon düşünün, taşıdığı yükü de tam kapasitesi kadar, 10 ton. Siz bu kamyonun kasasına 100 kg.lık bir yük daha ilave ederseniz, kamyon 10.100 kg. yük taşır duruma gelir.

Kamyonun yükü kapasitesi kadardı, ilave yükle kapasite aşımı oldu, ama fazla değil, (%1 arttı) sonuçta araç azda olsa yavaşlar, azda olsa yakıt tüketimi artar.İlave yük yüzdesi arttıkça jeneratör zorlanır.

Söz konusu jeneratörde de aynı işlem olur, 1 kW gücündeki bir Jen. 1 kW yükle çalışırken ilave edilen 10 W.lık bir yük sorun çıkarmaz, trafo ya da başka bir araca gerek yok, fakat Jen. tam yükte çalıştığını ve ne kadar ilave yükü ne kadar süre taşır o jeneratörün kalitesine ve sınıfına bağlı, aşırı yük sorun çıkarabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,550
Kullanıcılar
449,915
Son üye
eylulllll33

Yeni konular

Geri
Üst