devre uzerindeki akim

Yeni hobin hayırlı olsun ama bağımlılık yapar :), öncelikle temelinden başla her türlü kaynağa bak ama acele etme temel olmayan bina yıkılır ... devre kanunları, formuller vb. iyice öğren. Toprak=ground gnd adıyla kılsaltılır hatta yer yer ortak anlamında common yine com diye gösterilir, yukarıda bahsettiğin devre gibi ortak kullanımda aksi belirtilmemişse sıkıntı doğurmaz.
http://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic/
 
Mesela devre uzerinde 5 led 5 direnc olsun. Bunlarda bir led bir direnc seklinde birbirine seri baglansin.Daha burada isin basinda ilk ledin uzerindeki akimi olctugumuzde 50ma olsun.sonra 10.cu elemani da olcsek akim degismiyor.yani daha ise baslamadan bizim meshur formul (v=i.r) biri tarafindan yapilmis bitmis burda eletrik akimi daha ilk ledde bu karari nasil veriyor.diger elemanlari daha gormeden.yada bu elektronigi gercekten duz mantik ogrenmek lazim.isin ilginci AC akimlarda arti eksi denen sey olmadigi soyleniyor.burada da sanki ledin her iki tarafinada direnc koymak lazim diyor insan.

merhaba size bir elektrik elektronik döküman linki veriyorum döküman pdf dosyası şeklinde açıp indirirseniz elektronik konusunda bilgi mevcuttur. bir inceleyin Takıldığınız yerler olursa yardımcı oluruz. Kolay gelsin

link
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Analog Devre Elemanları.pdf

buradan elektrik elektronik ile ilgili diğer bilgilere erişebilirsiniz.

http://www.megep.meb.gov.tr/?page=moduller
 
Son düzenleme:
Teşekkürler :) elektronik gerçekten eğlenceli , toprak denen şeyin negatifden ne farkı var mesela onu araştırıyorum şu sıralar. Mesela pilde toprak yok , arduionoda var . Bu arada videoda tesla bobini denen şeyi izledim , bizim red alertteki rusların cihazının aynısı , geleni kömür yapıyor , tesla büyük adammış gerçekten . Edisonla aynı devirde yaşamışlar galiba , vaybe :) Her halde redalertede burdan geldi . Mesela teslanın bir yazısında elektronik cihazları kurcalarken sol elini cebinize koyun diyor.Çalışanlara da bunu öneriyor.
 
Teşekkürler :) elektronik gerçekten eğlenceli , toprak denen şeyin negatifden ne farkı var mesela onu araştırıyorum şu sıralar. Mesela pilde toprak yok , arduionoda var . Bu arada videoda tesla bobini denen şeyi izledim , bizim red alertteki rusların cihazının aynısı , geleni kömür yapıyor , tesla büyük adammış gerçekten . Edisonla aynı devirde yaşamışlar galiba , vaybe :) Her halde redalertede burdan geldi . Mesela .

gnd eksi demek aynı zamanda toprak uçtur. ' teslanın bir yazısında elektronik cihazları kurcalarken sol elini cebinize koyun diyor.Çalışanlara da bunu öneriyor' bunu açıkliyim nedeni sol el den çarpılma durumunda elektrik akımının kalp üzerinden geçme olasılığı yüksektir. çünkü kalp sol ele daha yakındır. ama sağ ele kalp sola göre daha uzaktır ve çarpılma durumunda kalpten geçme ihtimali daha azdır.
 
Teşekkürler :) elektronik gerçekten eğlenceli , toprak denen şeyin negatifden ne farkı var mesela onu araştırıyorum şu sıralar. Mesela pilde toprak yok , arduionoda var . Bu arada videoda tesla bobini denen şeyi izledim , bizim red alertteki rusların cihazının aynısı , geleni kömür yapıyor , tesla büyük adammış gerçekten . Edisonla aynı devirde yaşamışlar galiba , vaybe :) Her halde redalertede burdan geldi . Mesela teslanın bir yazısında elektronik cihazları kurcalarken sol elini cebinize koyun diyor.Çalışanlara da bunu öneriyor.

"toprak denen şeyin negatifden ne farkı var mesela onu araştırıyorum şu sıralar."

Methaba.Yine dikkat çekici bir simülasyonla bunu size anlatayım,yani GND(şasi,toprak) ucunun bu özel durumunu.

Kırmızı ve mavi adamlar (Will Smith'in "Man in black" filmi gibi) var ve bunların ikisine elektronik cihazlar tam temas ediyorsa çalışıyor,bir de siyah adam (GND) var (Filmin kahramanı olanı yani tam da "Man in Black" olanı) Bu adam mavi (-) siyah adamla tam temas ettiğinde bu mavi adamın gücü (- veya + olan bu polaritesi) hiç değişmiyor,yine çok güçlü bir adam,kırmızı (+) uçlu adamla birlikte olunca da dünyada ne kadar dc ile çalışan cihaz,makina varsa hepsini de çalıştırıyor diyelim.Ama bu mavi (-) adamla siyah adam el ele verdiğinde mavinin gücü değişmese de çalıştırdıkları cihazlar,makineler için çok zararlı düşmanlar (statik elektrik,girişimler,parazitler,vb.ölümcül düşmanlar) bu el ele vermede (Yani maviyle siyahın tokalaşmasıyla) bertaraf oluyor,bu düşmanlara makineleri,cihazları bozabilme gücü bırakmıyor,bu işbirliğiyle.İşte mavi ile siyah adamın işbirliği (el ele vermesi) hassas makinelerin kartlarında,tüm cihaz kartlarında böylece çok da işe yaramış oluyor.

Tüm olay da bu aslında,yani GND (Topraklama ucu) konusunda,sadece faydalı bir el birliği (El temasıyla,tokalaşmasıyla) tüm düşmanlar (Hiç istenmeyen statik elektrik,bir amfide istenmeyen parazitler,entegrelerin bozulması,vb.) hariçten ve gizlice gelip de bu adamlara ulaşması tam önlenmiş oluyor.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Ornek icin tesekkurler.webte arastirdigimda bu bahsedilen topragi ikiye ayirmislar.biri gercekten fiziksel topraklama buna earth demisler. Digeri ise daha cok elektronikte kullanilan toprak bunada ground demisler.galiba sizin bahsetiginiz siyah adamlar fiziksel topraklama ? Elektronikte kullanilan topraklamaya ise voltun 0 oldugu herhangi bir referans noktasi demisler.abi voltaj tum elemanlari gectikten sonra sifirlaniyor.simulatorde oyle gosteriyor.0 volt denilen sey gercekte voltaj yok demekmidir.yoksa yine bir degeri varmidir ? Yani ben bi simulator programina baktigimda volt tum elemanlardan gectikce azaliyor en son elemandan sonra sifirlaniyor.yani buraya toprakmi dememiz lazim.nette boyle anlatmislar
 
Mesela usb kablosu anakarta bagli.usb kablosunda negatif pozitif uc var.arduinodaki +5 volt bu usb kablonun artisina , gnd ucu usb kablomun eksi ucuna mi baglidir eninde sonunda ? Anakart power suply a oda evin prizine bagli . Abi o zaman niye negatif uc dememislerde gnd demis.eksi ucta 0 volt degilmi ?
 
Siyah adamlar derken bu bahsettiginiz insana , elektronik cihaza zarar gelmesin dedigimiz topraklama. Arduinodaki gnd ile ayni seymidir ?
 
Hakikaten öğrenmek için bu kadar soru sormak çok iyidir.Siyah adamlar kafanızı biraz fazlaca da karıştırmış :) istenmeyen bu karışıklığı mümkün olduğunca kaldırmaya da çalışacağım,elimden geldiği kadar.

Otomobil şasisindeki – uçla yapılan mevcut topraklama,araç şasisi ve bu lastiklerin elektriği kısmen de geçirebilme gücü kadar olan bir topraklamadır.Çok gerçek (Yani tam topraktaki yüzeyden metalle direk temasla yapılan) bir topraklama da değildir,örnek vermek gerekirse.Uçaktaki bir topraklama da keza aynidir.Bu similasyonda bahsettiğim evin toprağa gömülü toprak iletkeniyle,yani tam bir toprak temasıyla olan gerçek bir topraklamaydı,sorduğunuz gibi.Fiziksel topraklama gerçekten toprağa gömülü bir iletkenle,ona tam bir temasla sağlanan tam bir topraklama da olmalıdır,mantıklı olarak düşünülürse.

0 volt ne demektir; tam olarak da bir ölçü aletiyle bir referans (Kıyaslama,karşılaştırmak için) noktasına (2. bir kaynağa,bu 2.noktaya) göre hiçbir gerilim (voltaj) okunmaması da demektir.Evlerdeki toprak hattı zayıflamışsa örneğin ac’de 220’yle toprak ucu tam 220 okunmaz da daha eksik voltajlar okunabilir.İşte bizim arduino cihazının – ucunun topraklamasında zayıflık,aksaklık varsa + uçla – uç arasında 12 volt dc. okurken + uçla bu GND ucu arasında tam 12’yi okuyamayız,bu topraklama yapılan ucumuzda bir aksaklık olup,toprağa tam temas etmediğinden,toprağa göre – ile ayni değerde ölçtüğümüz bu değeri yanlış da ölçebiliriz.Bu aradaki, örneğin 1-2 volt dc.’lik voltaj farkı tam olarak da nereye gidiyor da diyeceksiniz? Kayıp enerji şeklinde boşuna kıyılıp,harcanıp ısı enerjisi,vb.başka bir enerji türü şeklinde boşa gitmiş oluyor.

Voltun tam olarak sıfırlandığı (Tüm elemanları geçtikten sonraki sıfırı göstermesi genellemesine göre) yer (2. ters kutup) topraksız olup da sadece – uç da olabilir,bunu birbirinden tam ayırmanız lazım.Örneğin 12 voltluk akünün + ve – ucu arasında bu voltla belirli bir watt değerinde çalışabilecek olan rezistans olsun.+’dan başlayıp - uca doğru dc akımın gösterdiği değerleri bir dc.voltmetreyle de ölçelim.+ uçtan yani tam 12’den – ucu doğru gittikçe azalan bir seyir izler ve en son hareketli 2.probumuzun ucunda ölçülen değeri 0 volt olur.Ondan az önceki – kutuba çok az kalan,yani çok yakın bir noktadaki değeri ise örneğin 0.59 volt olabilir.Tam – uca bu prob ucu tamamen dokunduğunda – uçla tam olarak birleşeceğinden (Onunla ayni olacağından) 0 volt olur.(tek bir kutupla voltaj farkı üretilmez çünkü)

0 voltta (tam topraklamada) gerçekten hiç volt yok demektir,ama daha zayıf topraklamada tam 0 volt değeri de okunmayabilir,ac elektrikteki bir topraklamadan üstte ayrıca bahsettiğimiz gibi.

Usb’deki bir uç +5 volt,diğeri -5 volttur aslında,ama topraklı olduğu için bu ucun genellikle açıklanmasında GND olarak yazar,yani – uçla tam birleşik olmuş bir GND ucudur,ama aslı – uçtur,yani bu psu’nun topraklanmış olan – ucudur,tam olarak.Usb’deki diğer 2 uç da taşıyıcı sinyallerin uçlarıdır.Arduino’nun kablo ucunu bu usb’ye taktığınızda tam olarak şunlar olur: Pc’nin psu’su içinden,bu evin toprak hattından gelen toprak ucuyla, usb’nin – ucu size tam topraklı olarak gelir,sizin bu arduino cihazınıza.

Sizin ayrıca bunu topraklamanız da gerekmez,eğer ki evin toprak hattı yoksa veya çok çok zayıfsa.Evin toprak hattı yoksa bu – ucu dışarıdan sizin özel olarak çekeceğiniz harici,sağlam olan bir toprak hattıyla topraklamanız da gerekir,yoksa bu arduino’nuz çalışırken zarar görebilir,nedeni de çok gizli ajanlar,çok gizlice devreye girmeye çalışan düşmanlar yüzündendir,daha önce bundan bahsetmiştik :)

Evet,bu siyah adamlar belki dünyayı değil de :) cihazlarımızı gizli düşmanlardan tam olarak koruyacak olan gerçek topraklamadır,gizli kahramanlardır da diyebiliriz,yani bu GND ile ifade edilen gerçek bir topraklamadır,yapılan bu topraklamada.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst