devre uzerindeki akim

Bir soru da benden; bildiğimiz üzere çoğu araç negatif (-) şaselidir, ama bu güne dek pozitif (+) şaseli araçlar da üretildi. Tesadüf bu ya 2 si yanyana geldi parkta duran bu 2 araç şaselerine lamba bağlarsak yanar mı? Neden?
Lütfen nedenleriyle birlikte yazın arkadaşlar bu soru daha çok beyin fırtınasına yakışacak türden ya neyse yazmış oldum :) .
 
Merhaba,sn.by lent;bu soru elektrikten daha çok bir dikkat sorusu gibidir.Gerçek (Fiziksel) topraklama eğer bu araç şasilerinden direk olarak toprağa yapılsaydı (Topraklama levhaları veya kazıklarıyla) ve araçlar çok yakın ve yan yana dursaydı ve lamba da 24 voltluk seçilmiş olsaydı,2 şasiden alınan kablo ile bu 2 şaseden ortak noktada (Şasede) birleşerek gelen 12 volt dc ile yine yanmaz.Çünkü + ve - şaselerin birleşmesiyle tek bir kutup oluşur ve lambanın yanması için 2 ayrı kutup da olamayacağı için yanamaz.Ancak mevcut olan bu lastikler yerine,yere tam topraklı temasında,diğer boşta kalan + ve - kutuplardan ayrı kablo çekilip alınırsa,24 volt dc'lik seri bağlantı bu durumda kendi içlerinde bu tam topraklamada oluşur ve bu lamba ancak böyle yanar.

Ama devreden yani topraktan bu levhalar arasından geçecek 24 volt dc. toprağın kuruluk,yaşlık durumuna göre ne kadar amperi geçirebilecekse,bu ampülün yanma paralaklığı da o kadar olur.O şartta 24 voltta geçecek akımın amperine doğrudan bağlı bu olay,çünkü araç ampülleri volttan çok amper ile yanıp tam ışık veriyor,çok zayıf amperde çok sönük yanabilir ve bu akım o şartta eğer çok da az geçmişse hiç de yanmayabilir aslında,çok iyi bildiğiniz gibi.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,155
Mesajlar
915,502
Kullanıcılar
449,900
Son üye
adidas2131

Yeni konular

Geri
Üst