Devre elemanları hakkında

Maxim-1995

Üye
Katılım
13 Şub 2011
Mesajlar
304
Puanları
1
Yaş
28
Arkadaşlar merhaba sizlere birkaç sorum olcak ve bilmeyenler için yararlı olacagına duşunuyorum .Bu parçaları genelde bozuk olan herhangi bir devrelerden çıkarıyorum ilerde lazım olabilir diye .

1- bu gibi trafoların Voltajlarını Ampermetrelerini wattlarını nasıl anlarız yada bulabiliriz ?

DSC04179.jpg


2- bu tur devre elemanları ne olarak adlandırılır nerde kullanılır ve nasıl degerini bulabiliriz ? heleki hiçbirşey yazılı degilse ?

DSC04180.jpg


3- Bu tur entegrelerin degerlerini bulmak neredeyse imkansız belki çin malı olmasından dolayıdır ohalde çin malı olmasından dolayı kullanaayacakmıyız işimize yaramaz mı ? yada nerde kullanabilriz ?
DSC04181.jpgDSC04182.jpg

4-herhangi bir entegreyi örnegin hcf4060 ın çalışıp çalışmadıgını en basiten nasıl test edebiliriz ? yani devreyi kurmadan vs vs ?

100PCS-LOT-NEW-SMD-CD4060-HCF4060-logic-font-b-circuit-b-font-Binary-font-b-counter.jpg
 
Son düzenleme:
arkadaşlar konuya hepsi bir anda cevap vermenizi beklemiyorum bildiklerinizi yazarsanız daha yararlı olur diye duşunuyorum , yardımınızı esirgemeyin lutfen
 
1-anahtarlamalı güç kaynaklarında kullanılan trafolardır. (smps) trafoları
2-genel amaçlı kullanımları olan toroid bobinler. (filtreler,smpsler vs..)
3-entegre değiller çoğu TO220 paketinde transistor,triyak,quadrak,tristor,mosfet,diyot gibi yarı iletkenlerdir
4-4060 cmos yapıda bir binary sayıcıdır.

uzun lafın kısası elinde bunlardan binlerce yoksa çöpe at gitsin.
 
sayın mainlop un dedığı gıbı bır ata sözü var eskıye rağbet olsaydı bitpazarına nur yağardı kullanılmış bır malzeme yanlış anlaşilma olmasın profosyonel elektronikçi belkı kullanır ama amatör bırı için kesınlıkle tavsıye etmıyorum devre kuracak güvenecek butun hayallerını altüst eder eskı malzeme umulmadık yerde problem çıkarır dıyeceksınız yenı malzeme çikarmazmı eskıye gore %90 çıkarmaz ılla test edeceğım dersen bord uzerınde devre kurup tek tek test etmek mantıklısı bu işı okulda yıllarca yaptım öğrencıye laboratuvar dersınde malzeme verıyordum o zaman malzemede kısıtlı şimdıkı gıbı değıl öğrencı laboratuvar dersını bıtırdımı alırdım onume örnek 4060 bord uzerıne devre kurar çikişları ledlerle tek tek test ederdım şimdı oyle bışey yok deney sonu kullanılmış malzeme çöpe:)
 
PEki arkadaşlar test etme gibi yöntelerimiz var mı ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,240
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst