Devre doğrultmaç

YasinThn

Üye
Katılım
21 Ocak 2020
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
19
Merhaba Arkadaşlar Ben lise 2 ye elektronik bölümünde okuyorum bi kafamı kurcalayan şey var yardım ederseniz sevinirm.
https://www.motorobit.com/urun/demo...wiNowPykBabLcgwMPJm2Qvjm7_BQn4N4aAjhSEALw_wcB
BU DEVRE 24V 90W AC İLE ÇALIŞIYOR.
1-)BEN BU DEVRENİN DOĞRULTMAÇ DİYOTLARIN ÇIKIŞLARINA DC 24V VERİRSEM DEVRE ÇALIŞIRMI.
2-) 2X12 TRANFORMATÖR KULANIRSAM ÇALIŞIRMI.
EN KISA SÜREDE YAZARSANIZ İYİ OLUR.
 
dc gerilimle deneme yapmak istiyorsan dogrultmac diyotlarının cıkışları yerine dogrudan girislere ver(Çünki ters kutuplama verirsen devreyi yakarsın).Acıklama kısmında dc ile calısmadıgı yazılmıs ancak girislere 24v dc de versen bir zarar verecegini zannetmiyorum.
 
anladım ama mantıken 2. çalışması lazmım çünki ac gerilimle çalışan devrenin doğrultmacına dc veriyoruz ama ac ile beslersek bile aynı işi yapıyor sonuçta
 
Devrenin girişinde yüksek kapasiteli kondansatör var. DC uygulanması durumunda diyotlar zarar görebilir. Ayrıca devre düşürücü bir devre. 24VDC gerilimde 20 voltun üstünde gerilim elde edemezsiniz. Yani cihaz 0-30 volt olmaz. Diyot çıkışlarından bağlarsan hata durumunda hem kaynağın hem de kart zarar görebilir. İlle DC vereceğim diyorsan küçük demir bir çubuğun üzerine 50-60 sipir bobin teli sar. Bu bobini girişe seri olarak bağlayıp 33VDC uygula.

Kolay gelsin...
 
Dwvrede opamp var ve hatirladigim kadariyla simetrik calisiyor. Devre ac gerilimle simetrik icin gereken eksi voltaji sagliyor.

O yuzden dc gerilimle calismiyor bu devre. Denendi olmadi.

Elinizde ac transformator varsa kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
Bence çalışmaz denmesinin sebebi. besleme akımı dc voltajda köprü diyotun hep bir tanesinden geçeceği için yüksek güçte köprü diyotun yanması olabilir. ac voltajda alternansın biri bir diyottan diğeri diğer diyottan geçer ve akım bölünmüş olur. fakat dc beslemede hep aynı diyottan geçer.
 
ben en iyisi trasnformatör kullanayım teşekürler
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,948
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst