devre açıcı buton

Katılım
9 Haz 2015
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
41
arkadaşlar merhaba,

bir projeyle uğraşıyorum elektronik konusunda pek bilgi sahibi değilim bu yüzden biraz yardıma ihtiyacım var.

projede; (sadeleştirilmiş şekliyle)
1 adet - 12v motor
1 adet - hidrolik piston
1 adet - buton var.

işleyiş ise; 12v motor hareket ettirdiği makara yardımıyla hidrolik pistonu çekiyor ve piston tam çekilme noktasına geldiğinde motor duruyor. bu noktaya kadar nasıl yapacağımı biliyorum.

ancak yardıma ihtiyaç duyduğum nokta şu; bu motoru çalıştıracak bir buton lazım. öyle bir buton ki, bastığımda devreyi çalıştıracak (yani motor hareket edip pistonu çekecek ve bırakma noktasında bırakacak) işlemi bitirdiğinde devre kapanacak. tekrar butona bastığımızda tekrar aynı döngüye girecek.
ancak bu on/off şeklinde bir buton olmamalı, bir kere basılacak ve devre çalışacak tekrar bastığında tekrar çalışacak.

Bu butonu nasıl bulabilirim, özelliği adı cismi nedir? 12v luk bir devre.

yardımlarınız için teşekkür ederim
 
Merhaba,
555 entegresinin 2 nolu bacağı bu işi görür.Bir sefer tetiklersiniz çıkış verir.Tekrar basarsanız tekrar çıkış verir.
https://www.google.com.tr/#q=555 as trigger circuit

cevabınız için teşekkür ederim, ancak şöyle bir sorun var ki ben dediğinizden birşey anlamadım. :)
ben elektronikten pek anlamıyorum mekanik bi tasarımla uğraşıyorum ve benim bu butona fiziki olarak ihtiyacım var. verdiğiniz şemadan pek bişey anlayamadım.

bana açık olarak butonun resmini ismini vs atabilirseniz bu butonu alıp projede kullanmak istiyorum.

çok teşekkür ederim şimdiden

örnek olarak şu siteden butonlara bakıyorum
http://tr.aliexpress.com/category/410605/push-button-switches.html
 
Merhaba,
Her seferinde aynı işi görecek buton ancak yukarıda verdiğim linklerden esinlenerek ve de mini bir röle kullanılarak yapılacak minik bir elektronik devre kartı ile olabilir.Özetle,devre yapılması gerekir.Amatör olduğum için ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum.
 
öyle bir buton yok. ya kudret beyin söylediği devreyi yapacaksınız bu devrenin adı monostable multivibrator dür en kolay yolu 555 ile yada bir mcu yazdırmanız gerekecek. piyasada öyle bir buton bulamazsınız hiç aramayın tek çözüm devre yapılacak
 
Arkadasimizin bahsettigi konu limit switch degilmi arkadaslar.

Ornek verecek olursam bir zamanlar uydu antsni montajlari yapiyordum. Hareketli sistem kurarken piston motorunun ilerleye egi en alt ve en ust noktayi belirler pistonu oralarda limitleyen switchlerle limitlerdik. Normal calismada motor o noktaya kadar gelirse anahtar motorun o noktadan ileri gitmesini engeĺlerdi. Voltaji ters verdigimizde ise piston sadece geri yonde ilerlerdi.
 
Yaylı buton veya start butonu kullanabilirsiniz. Pistonun maksimum noktasına bir limit anahtarı koyarsınız motor röle veya kontaktör bobinine seri bağlarsınız. Basılı tutmak istemiyorsanız normalde açık bir kontak ile start butonunu paralel bağlarsınız. Diğer normalde açık kontak ile motoru çalıştırırsınız.
 
Kudret Ustamın bahsettiği devreyi impuls röle olarak elektrikçilerde bulabilirsin butona paralel bağlayarak çoğaltabilirsin vavien anahtar yerine kullanılır.
 
cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar, herkesin farklı bir görüşü var, ama sonuca ulaşana kadar hepsini deneyeceğim. çok sağolun
 
yapmak ısdedıgın sıstemın bır boyutu varmıdır ufaklık acısından
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst