Devre şeması yorumlama

Katılım
2 May 2019
Mesajlar
15
Puanları
1
İyi günler bu attığım devre lazer güvenlik devresi ve çalışmasını kısaca şöyle ifade edebiliriz Lazer kaynağından çıkan ışık 3 adet düz aynadan yansıtılarak yine aynı noktada bulunan LDR’nin üzerine düşerek devrenin sürekliliğini sağlamaktadır. Her hangi bir noktadan kesilen ışık LDR’nin üzerine düşen ışığı keseceği için sistem alarm verecektir. Devrede kullanılan 4027 clock entegresi ışık önündeki engel tekrar kalksa dahi, yani LDR’nin üzerine tekrar ışık düşse dahi alarmın ötmesini devam ettirecektir. Alarm basit devredeki butona basılması halinde susmaktadır.
Benim sorum ise bu devrede her elemanın neler yaptığı hakkında bilgi verebilirmisiniz mesela şu entegre şunu yapar bu opamp bunu yapar ve ya şu direncin görevi budur gibi yardımcı olursanız çok sevinirim :)
 

Ekli dosyalar

  • lazer.png
    lazer.png
    265 KB · Görüntüleme: 48
sen bayağı güzel anlatıyorsun aslında biraz daha uğraşsan yaparsın..
4027 clock entegresi değil iyi araştır bak orada bazı ayaklarında J K yazıyor..
opamp orada nasıl bağlanmış, LDR nasıl bağlanmış, ışık gelince ne olur gidince ne olur, bir daha bak çözersin güveniyoruz sana..


op-amp.jpg
 
Son düzenleme:
Entegre iç yapısında j k flip flop olan CMOS CD4027 entegresi değil mi ? Bir de ben sizi anlıyorum çabala diyorsunuz ama ben kabaca yorumlamayi biraz becerebiliyorum, ayrıntılı konusunda eksigim mesela direncleri nasıl aciklayabilirim bir fikir yurutemedim veya kondansatörü.
Bir sorum daha olacak zahmet vermezsem entegrenin flip floplu olması alarmın acaba sürekliliği için mi kontrolü için mi yardımcı olur
 
opamp çıkışı jk nın SET girişinden girdiği için alarmın sürekli açık kalmasını sağlıyor, düğmede RESET girişine bağlı kapatıyor, ama sen söyle bunlar neden oluyor ?

opamp 2 nolu girişinde 33k ve 10 k var bunlar "gerilim bölücü" deniyor, 9 volt olan gerilimi 2 nolu uca bölüp 2 volt uygulanmasını sağlıyor..

opamp 3 nolu uçtaki 100k ve LDR aynı şekilde gerilim bölücü işlemi yapıyor.. 3 nolu uca kaç volt geliyor ?

şimdi bir şeyler yazarsın..
 
Devreye enerji uygulandiginda çıkış 0 durumuna resetlenir. Işık kesilince çıkış 1 durumuna geçer ve transistörü iletime geçirip buzzerdan sesle uyarı vermesini sağlar sürekliliğin gerekli olmasının sebebi de ani bir değişimde dahi alarmın devam etmesini istememiz dersek doğru olur mu sizce.
 
sana doğru ve yeterli geliyorsa hocaya da yeterli gelecektir
 
Tabi ki daha iyi ifade etmeye çalışacağım ama kabaca bir şeyler düşünüp doğruluğunu teyit etmek istedim yani yanlış bir yorum yapmaktansa eksiklerimi bilen birinden öğrenmem daha mantıklı geldi. Teşekkür ederim yardımlarınız için .
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,648
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst