Devre Şeması, Voltaj Regülatörü, Akım, Direnç ve Book Nook Yapımı

dunkel

Üye
Katılım
5 Ara 2022
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
31
Merhabalar,

Umarım iyisinizdir. Hediye bir "book nook" yapmaya çalışıyorum. Elektrik konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığım için zorlanıyorum. Aşağıda paylaştığım ve beni zorlayan hususlarda, eğer zamanınız olur da bilginizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Özellikle iki ayrı güç kaynağı kullanıyor olmam nedeniyle epeyce aklım karışıyor. Kendim için bir devre şeması da çizdim, onu da ekte paylaşıyorum.

Tesadüfen varlığından haberdar olduğum kütüphaneler için dekoratif bir ürün book nook. İçinde minyatür bir diorama olan kitap boylarında bir kutu gibi düşünebiliriz.

Bu kutunun üst veya arka tarafında gece lambası gibi kullanılabilmesi için en fazla yarım metrelik şerit let bağlantısı yapmak istiyorum. Kutunun iç tarafında ise ortalama en fazla 10 adet led kullanacağım. Bunlar muhtemelen farklı boylarda SMD ledler olacak.

Birinci güç kaynağım 5V'lık bir telefon adaptörü ya da 12V'lık bir adaptör olacak. Yukarıda bahsi geçen ledleri de buna göre belirleyeceğim. Fakat şerit ledlerde 5V için ve 12V için alternatiflerim belli, maalesef kaç watt çekiyorlar hesaplamayı başaramadım, satıcılar birinin metrede 5 watt, diğerinin 9-10/watt güç kullandığını söyledi.

İkinci güç kaynağım ise muhtemelen seri bağlanmış 3 kalem pilden oluşan 4.5V'lık batarya olacak (Bir ihtimal powerbank ile ikame edilebilir aslında). Bunun birincil sebebi, kablolu elektrik bağlantısına bir alternatif oluşturabilmek. İkinci sebep ise, genel oda aydınlatmasını yalnızca birincil/ ana güç kaynağından yani elektriğe bağlı şarj aletinden temin etmek istiyorum.

Ekte paylaştığım görselde, 6 numarada bir devre anahtarı çizmeye çalıştım. On-off-on şeklinde bir anahtar olacak bu, güç kaynaklarının pozitifleri ayrı ayrı on'lara bağlanırken her ikisinin negatifi ise tek bir off pinine bağlanacak. Bu sistem bu haliyle bir tehlike, kısa devre arz ediyor mu acaba? İkinci güç kaynağının yani pillerin eksi kablosuna bir diyot bağlamak gerekir mi?

Bir diğer konu ise, birincil güç kaynağını 12V (2A bir adaptör geliyor sanıyorum kargodan) olarak belirledikten sonra, devrede 3 numara ile işaretli alana voltaj düşürücü bir regülatör eklemek. Buradan gelen akım genel aydınlatma ve kutu içi aydınlatmaya bölünecek, fakat resimde gördüğünüz üzere bir dimer ile genel aydınlatma kapatılıp açılabilecek. Kapalı olduğunda sanıyorum akım bölünmeden diğer tarafa, kutu içi devresine kayacak. Kutu içi aydınlatması için voltajı düşürdüğüm takdirde, örneğin 12V'luk voltajı 3 veya 5V'a düşürdüğüm takdirde sanıyorum ki akım da buna paralel olarak artacak. Linkini paylaştığım regülatör akımı da düzenleyebiliyor fakat max 3A olarak değer verilmiş. Ben output akımı örneğin 1A'ya ayarladığımda, aradaki fark ısıya dönüşerek kartı mı yakar, ne olur? :) mini minnacık fanlar satılıyor, bu fanlarla yeterli soğutma sağlanabilir mi?

Yüksek akım nedeniyle 5V'a uygun dirençleri bulunan (hazır satılıyor), mesela 1206 smd ledlerden kullansam sorun yaşar mıyım? nasıl aşılabilir acaba? Bazı detaylar için bu mikro ledlerden kullanmak istiyorum ama aklım yetmiyor :) Ayrıca yine 5V olan bir kısım şerit ledlerin uygun yerlerinden keserek birkaç tane eklememde bir mahsur var mı acaba?

Son olarak, böyle bir devrede 22 awg bir kablo kullanmayı düşünüyordum ama özellikle smd ledler için gizlemesi kolay olacağından daha ince mesela 26 veya 28 awg kablo kullanmamda bir sakınca var mı acaba? Aliexpress üzerinden baktığımda farklı satıcıların 22 awg için farklı akım kapasiteleri yazdığını görüyorum. Sebebini anlamadığım için biraz endişelendim.

Gördüğünüz üzere yeterli bilgiye sahip olmadığım için çok fazla soruyla karşı karşıyayım. Gerçekten çok yabancısıyım konunun. Liseden hatırladığım bilgilerle ilerliyorum. Biraz youtube, biraz forumlar... O yüzden azıcık anlata anlata açıklayan olursa gerçekten çok mutlu olurum :) SevgilerVaktiniz olur da geri dönüş yapabilirseniz çok sevinirim.

Kolaylıklar, iyi haftalar
Devre Denemesi.png
 
Son düzenleme:
Şöyle bir hesaplama yapıyorum.

Oda aydınlatması için kullanacağım 12V, 480Led/m "COB chipset 0922" model led şerit metrede 5W güç kullanıyormuş. Bu, yarım metre için 2.5W ihtiyacı oluşturuyor. Dolayısıyla bu ledi aydınlatmak için 0.21 Amper akıma ihtiyacım bulunuyor. Umarım doğru hesaplıyorumdur.

Kutu içi aydınlatma için 5V 120Led/m SMD 2835 model led şeridin ise metrede 9-10W güç kullandığını söyledi satıcı. Ben bu şerit ledi uygun yerlerinden keserek ve toplamda 10cm kadarını ve ayrıca ek olarak birkaç adet de 1206 veya 0805 SMD led kullanmayı planlıyorum. Sonrakilerin güç ihtiyacı da daha az olacağından her halükarda çeyrek metre yani %20 ile hesaplama yapsam 2.5W güç ihtiyacı da burada mevcut. Dolayısıyla burada ihtiyaç duyduğum akım da 0.5 Amper oluyor.

Mikro smd ledlerde mevcut resistansları bilmiyorum. Adaptör ile ledler arasındaki mesafenin 1 metre 10cm kadar olacağını tahmin ediyorum. Kutu içerisindeki devrelerin kablo uzunlukları da takdir edersiniz ki çok uzun olmayacak, 15cm civarı ya olur ya olmaz.

Bu durumda ihtiyaç duyduğum akım sanıyorum 1 Amper'den daha az.

12V ledi satan satıcı bana 12V 1A bir adaptör gönderiyormuş. Ben aslında 2A bir adaptör kullanmayı planlıyordum, bu durumda gerek var mı emin değilim (?) Hatırlarsanız, kutu içi aydınlatma için alternatif ve taşınabilir bir güç kaynağım olsun diye 5V'a çevirmek istiyordum. Adaptörden gelen akım kutu içi ve kutu dışı paralel bağlanmış iki ayrı aydınlatmaya gidiyor olacak. Fakat bunların aynı anda açık olmadıkları zamanlarda akımın hareket şekli ne olur? Kutu içine giden paralel bağlantıya bir regülatör ekleyerek gelen 12V elektriği 5V'a indirdiğimde Amper 4.8'e çıkıyor galiba? Benim koyacağım regülatörün maksimum 3A güç vereceği yazıyor. Kutu içi aydınlatma 0.5A akıma ihtiyaç duyuyorsa sorun yaşar mıyım? Bu bağlantılar için kaç awg kablo kullanmak gerekir? Bilim çok güzel bir şey eğer biliyorsan. Şu garibi sevindirin sevgili forum dostları.
 
Merhabalar, internetten 12v lion pil sipariş edin zaten küçük oluyorlar birde şarj aleti sipariş edin ona
12v to 5 volt dönüştürücü sipariş edin şarj aletinin girişinden çalıştırmak için bir düğme pilden çalıştırmak için bir düğme koy sana yetecektir :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst