Dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson İstanbul Boğazı'ndan geçti.

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
Karadeniz’de petrol arama çalışmasına katılacak olan dev petrol arama platformu "Leiv Eiriksson", İstanbul Boğazı’ndan geçti.

Karadeniz’de petrol arama çalışmasına katılacak olan dev petrol arama platformu "Leiv Eiriksson", İstanbul Boğazı’ndan geçti.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras’ın iş birliğiyle Karadeniz’de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç’ten yola çıkan ve Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi’ndan geçen dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson ile platformu çeken “Normand Pioneer” adlı römorkör, Haydarpaşa önlerine gelerek İstanbul Boğazı’na girdi.

119,38 metre boyunda, 85,80 metre eninde olan ve üzerindeki vinç, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için daha önce Malta’da kesilen platform, Salacak mevkisinde durarak, köprülerin altından geçerken sorun yaşanmaması amacıyla su almaya başladı.

Dünyanın en büyük petrol platformlarından biri olan ve Ocean Rig firmasından kiralanan Leiv Eiriksson’un geçişi dolayısıyla İstanbul Boğazı’nın transit geçişlere kapatıldığı belirtildi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait 2 güvenlik botu, 4 römorkör ve 5 kılavuz kaptanın eşlik edeceği geçişin saat 14.00’e kadar sürmesinin beklendiği öğrenildi. Sinop açıklarına demirleyecek olan ve 6 bin metreye kadar sondaj yapabilecek platformun, monte edilmesinin ardından 2010 şubat ayı ortalarında sondaj operasyonlarına başlayacağı açıklanmıştı.

"ÇABAMIZ PETROL VE DOĞALGAZ"

23415.jpg


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a, Karadeniz ve Akdeniz'in de içinde bulunduğu bütün alanlarda yurt içi ve dışı operasyonlarla petrol ve doğal gaza ulaşmak için çaba gösteriyoruz. Bu çabalarımız artan dozda devam edecek" dedi.

Yıldız, TPAO ve Petrobrasiçin Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arayacak olan "Leiv Eiriksson" adlı sondaj platformunun Boğaz'dan geçişi dolayısıyla düzenlenen törende gazetecilere yaptığı açıklamada, şu anda TPAO'nun Türkiye'de yürüttüğü en büyük projesiyle alakalı platformun geçişine şahitlik edildiğini belirtti.

Bu platformun Norveç'ten yola çıktığını ve dünyanın en büyük ikinci platformu olduğunu vurgulayan Yıldız, bunun, Enerji Bakanlığının yürüttüğü önemli projelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin hem petrol hem doğal gazda önemli bir ithal ülkesi olduğunu belirten Yıldız, ithalatı önlemenin yolunun tüketimi tamamen düşürmekten değil, üretimi yerli yapabilmekten geçtiğini ifade etti.

2006 yılında başlayan bu projenin hem iki hem de üç boyutlu sismik araştırmalarının tamamlandığını bildiren Yıldız, şimdi sıranın sondaja geldiğini kaydetti. Türkiye'de başlıca yerli kaynak araştırmalarına yönelik, petrol ve doğal gazla alakalı son 7 yılda çok ciddi bir hamle yapıldığını belirten Yıldız, bu sondaj çalışmasının bu hamlelerin en büyük parçalarından biri olacağını vurguladı.

23403.jpg


23404.jpg


23405.jpg


23406.jpg


23407.jpg


23408.jpg



Alıntıdır
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,845
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst