Denizde led uygulaması

Selamun Aleyküm
Sayın Aydın Kaya hoş geldin. Uzmanlarının ve gerekli teçhizat hakkında pratik bilgisi olanların faydalı olabildiği bir mesele olsa gerek.
Acizane yazmış olalım.
Parlak led ve akü gibi elemanlar için direk hesap yapılıp sistem uygunluğu değerlendirilebilir. Ev için yapılmış birçok ledi olan uzaktan kumandalı tip elektrikler gittiğinde de 1 saat civarı çalıştığı aklımda olan(şarzlı küçük kalem pilli olsa gerek) ve de uzaktan kumandalı (10TL civarında) ürünler bulunuyor.
Enerji için sadece akü değil, yanında bulunabilen bir kaynak da düşünülebilir. Sayın [MENTION=54850]tekin126[/MENTION] fevkalade güneş panellerinden bahsedebilirken(gündüz kendini şarz edebilen), küçük bir jeneratör(rc ufak motorları ile küçük akü şarz edebilir ), küçük enerjiler için basit bir rüzgar türbini(elektrik sabitliği için konjektör tip şarz uygulaması düşünülebilir), diğer taraftan teknede motor varsa bundan akü için şarz yöntemi düşünülebilir ve ya düşük maliyetli olmasa da şarzlı-marşlı tip tekne motoru düşünülebilir.
Bahsedilen basınç 3 bar (3 atmosfer) civarında ve uygun tasarım için büyütülmelik bir durum değil. Zira küçük boyutta elemanlar ile uygun bir tasarımın denenmesi de (sistemin bozulması kötü ihtimalin olması açısından ) çok sorun olmasa gerek. Diğer taraftan sistemin içinin boş olması durumunda sorun olan dış basıncı dengelemek için, iç kısma da basınca cevap veren bir madde konulabilir. Sızdırmazlık sorunu olmasa uygun basınçta ve ya dış basınç etkisini azaltan seviyede bir gaz akla gelebilir, diğer taraftan iletkenlik yönünden sorun çıkarmayan ve ya iletken kısımların yalıtılmasıyla kısa devre vb sorunu ortadan kalkabilen bir sıvı da iç basınç için eklenebilir. Sıvı eklemesinde sistemin içi sıvıyla tam olarak doldurulmalı, sistem esnekliği doluluk için bir tolerans iken cam gibi esnek tabir edemediğimiz malzemelerde tam doluluğu sağlamak önemli olsa gerek.
Gerilim ve akım değerleri çarpıldığında direk oluşan ısıyı vermektedir. Düşük tüketimleri ve gerilimleri ile ledler için ve de suyun havadan daha yüksek olan ısı transferi ile ısınmanın sorun olması ön planda olmasa gerek. Ancak tabi hava ile hapsedilmiş bir sistem ısı yönünden de incelenebilir.
Enerji kaynağı için pil vb ufak ekipman yerine eskiden bilinen küçük (6V)ışıldak aküleri (bunların da daha ufakları olsa gerek), birleştirilerek oluşturulabilen(cep telefonu li bataryaları) bataryalar daha uygun olabilir. https://www.kontrolkalemi.com/forum...i-kaynaklari/77897-yercekimi-yanan-lamba.html belki çözüm sunmayabilir ama değişik bir bakış açısı. Bundan farklı tip bir enerji yöntemi de düşünülebilir.
Diğer taraftan aydınlatma seviyesi vb durumu anlamak için en verimli ledlerden istenilen miktarda led vb elemanı çalıştırmayı sağlayabilen bir sistem kurulursa(açıp kapatarak yanan led sayısını değiştiren), hem aydınlatma ihtiyacının değiştiği durumlara uygun cevap veren hem de ilk denemeyi tamamlayabilen ve de farklı ortamlar için de belki bir deneme düzeneği olan bir sistem kurulabilir.
Hazırdaki ekipmanların su altı için yalıtımı, enerji kapasitesi için uyarlaması yapılarak kullanılması düşünülebilir. Basınca dayanıklı muhafaza, yerine elemanlar istenilen basınç değerlerine zaten dayanıklıysa yalıtımı da düşünülebilir. Maliyeti itibariyle, aşındırma vb etkiler neticesinde ömrünü tamamlarsa değiştirmek de bir çözümdür.
Diğer taraftan balıklar ne tip bir davranışa sahiptir bilmiyorum. Direk yemin ışık yayması acaba balığı daha da aktive eder mi incelemek lazım. Balıkların yerini gösteren hazır cihazlar da olması lazım.
Başarılar dileriz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
merhaba sayın cncarastirma benden bahsetmış tşk ederım ilgimi çektı okudum konuyu sayın aydın kaya arkadaşimiza bence fazla yüksek amperlı panele gerek yok 20 watt solar panelle 8 saat güneş görse 10-12 amper aküde bırıkım olur suyun içinde aydınlatma konusunda içinde hava boşluğu olan malzemeye bence gerek yok power ledler okadar pahalı değıl yapılacak iş tamamen el yapımı olabılır vede 100 mt ye kadar su basıncından etkilenmez 12 volt 5 watt power ledlerden dört adet ortaya soğutucu alüminyum kutuk dört tarafına ledlerı silikonla yapıştırıp bağlantıları yapıldıktan sonra her tarafına dolacak şekılde bır kab kalıp içine koyup şeffaf polyesterle doldurulmalı hatta unuttuğum bişey ılave edeyım polyester içinde soğutucu yetersız kalırsa alumınyum kütüğe 70-80 derecelik termostat uzerınden enerjılendırılırse sıcaklık yukselınce devreyı keserek ledlerın hasar gormesı engellenmış olur bır başka konu tartışılabılır konu tam emin değılım balıkları bu lamba uzerıne çekmesı asıl amaç sanırım burada kizilötesı lamba kullanılsa işik denız suyu içinde tahmınım 50-60 metre etrafi aydınlatır duşuncesındeyım kolay gelsın
 
Merhaba Arkadaşlar,

Elektronik ve elektrikten hiç ama hiç anlamadığım için sorunumu ticari satıcılar ile çözümlemek yerine bu işte uzmanların ve tecrübe sahiplerinin fikirlerinden yararlanmanın daha doğru olduğuna inandığımdan foruma üye oldum. Eğer bu misafirinize yardımcı olursanız memnun olurum.

Egede deniz balıkçısıyım ve balık avlarken kayıkta lüx lambasını ışık kaynağı olarak kullanıyorum. Balıkçılıkta ışık çevremizi görebilmek adına değil, misinanın yakamoz yapmaması ve balığı toplamak adına yapılmaktadır. Bu nedenle lüx lambamızı teknenin yanından suya değecek kadar sarkıtır maksimum verimliliği almak isteriz. Ancak havaların dalgalı olduğu dönemlerde lüx kullanamamaktayız çünkü teknem küçük olduğundan çok yalpa yapmakta ve lux suya girmektedir.

Pratikte bir çözüm bulunabilir mi bilmiyorum, bu nedenle aşağıdaki detaylar için yardımınıza ihtiyacım var.

Micron marka DJW12 -18 (12 v 18 ah/ 20 hr) akü kullanıyorum.Bu akü ile yaklaşık 10 tane klasik ledi bulunan küçük seyir fenerimi aydınlatıyorum. Teknemde şarj sistemi olmadığı için yaklaşık 100 yada 150 saatte bir eve götürüp 50 TL ye aldığım basit bir şarj cihazı ile şarj ediyorum.

Elimdeki akü ile yada maksimum 50 Amperlik bir araba aküsü ile lüx lambası kullanmadan, power yada klasik led kullanarak ışık kaynağını suya indirmek istiyorum.

İhtiyaçlarım ,
1- Yeşil led kullanılmalı ve su altında 5 metrelik bir yarıçapı aydınlatabilmeli
2- Deniz seviyesinden 2 metre ile 30 metre altında çalışabilmeli
3- Basınçtan ve deniz suyunun aşındırıcı iyot etkisinden korunabilmek adına izole edilmeli.
4- Teknede şarj imkanım olmadığından ayrıca yaşlı ve hasta bir adam olduğumdan (bel sorunu) mümkün olduğu kadar küçük aküyü, mümkün olduğu kadar çok verimli kullanabilmeli, yani eve şarj etmek için taşıma işi asgariye inmeli.

:eek: Şimdi , aklımın erdiğince 3 numaralı sorun için şöyle bir çözüm buldum. Sualtındaki en büyük sorun basınçtır. Yaklaşık 30 metrede santimetrekareye 3 Kg basınç ulaşır bu nedenle ışığın kullanılabilmesi için camın kalın ve köşesiz olması gerekir. Çözümüm olarak marketlerde satılan günlük litrelik süt cam şişelerini kullanmayı düşündüm. Eğer oluşturulabilecek sistem bir süt şişesinin içine monte edilebilirse şişenin ağzını açılmamak üzere izole edebilir ve basınçtan koruyabilirim.

:(ilk iki sorunu ise sizlere emanet ediyorum, bakalım bu işi burada halledebilecekmiyiz?

Okuduklarım kadarı ile, ama lütfen gözardı etmeyiniz elektronik ve elektrikte hiçbir bilgim yok bu yüzden şimdi yazacaklarım cahilce olabilir.
- Işık kaynağı olarak power ledlerin verimliliğinin daha cok olduğunu duydum ancak bir şişenin içinde soğutulabilir mi?
- Şişeyi suya indireceğim aküden beslenen kablo ince olursa daha az enerji kaybı yaşanır mı?
- Eğer bu işi becerebilirsek led ömürleri ne kadar olacaktır.
- Son olarak ucuz saatçi pilleri ile beslebilecek en fazla 1cm çapında(uzunluk önemli değil) ancak su altında 2 metreyi aydınlatabilecek (min. 30 dercelik açı ile) bir ürün va mı? yada imal edilebilir mi? (Bazı çakmaklardaki ışık sistemi gibi)

Buraya kadar okuduğunuz ve şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Paylaşımlarınız güzel, işleriniz bereketli olsun.

Merhaba.Benim aklımda olanı ise sadece portatif yapıda olanıdır.O da uzun kablolardan tam muaf olup,et kalınlığı yeterince kalın olan,uzun,metal silindirik bir yapıdır.Baş kısmına dış bükey (Yarım küre şeklinde) cam ve ya sert,şeffaf plastikten aydınlatma camı,arka kısmına ise çok ince diş açılmış ve bu silindiri sıkarak,belirli derinliklerde oluşacak hidrostatik basınçla su almamasını sağlayacak sızdırmaz bir kapak yapısıdır.Batarya olarak şarj edilebilen bir ni-cd batarya grubu yerine,bence sadece de şarj edilebilir lityum-ion batarya grubunu kullanabilmenizdir.(Çok çok güçlü laser pointerlerde sadece çok verimli olan bu piller kullanılmaktadır, ağırlık/enerji çıktısı oranı çok iyi olduğu için biliyorsunuz)

Şarj edilen lityum-ion batarya pilleri bu silindirik yapı içinde,power led, sürücü elektronik devresinin çıkışına lityum-ion pil yuvası monte ederek bağlayabilirsiniz.Power ledlerin bu kapalı yerdeki soğutma gereksinimi için,içerde halka şeklinde inşa edieln alüminyum soğutuculu kanatçıkların bulunduğu gövdeyi sıkı geçme olarak,bu silindirik metal boruya metal-metal arasına termal macun (Mikroişlemcilerde kullanılan) sürmek suretiyle,power ledlerde oluşan bu ısının,iletim yoluyla kolaylıkla dış silindirin metalik gövdesine iletilip,bu ısının kolayca dışarı atılmasını da sağlayabilirsiniz.Dış yüzeyde ısınan bu bölgeyi de içine alacak halka şeklinde bir başka alüminyum soğutucu kanatları üzerinde olan yapıyı da yine garantili soğutmanın sağlanabilmesi için yapabilirsiniz.

Şarj olup da elektrik enerlisi tükenmiş olan lityum-ion pilleri pil yuvalarından çıkarıp lityum-ion pilleri şarj eden pil şarj cihazına yeniden şarj için yerleştirmeniz de gerekecektir.Suyun belirli derinlikte içi boş metal yapılara uygulayacağı hidrostatik basıncın olumsuz etkisinden (İçe doğru çökertme kuvveti) bu metal borunun dış bükey camında (Veya sert plastikten olan yapısında) önce bir resin (Polimer,ayni çelik gibi sertleşen bir yapıştırıcı) ile silindire temasta olan noktaları sızdırmazlık için yapıştırılmalı,daha sonra bu karın üzerine de silikon tabancasıyla bol miktarlarda silikon,tabakalar şeklinde de oluşturulmalıdır.Arka kapak vidalanıp kapatıldığında,basıca takviye anlamında,kapak üzerine çok sıkı olarak geçen bir lastik,yeterli et kalınlığında bir kese geçirilip,belirli derinlikteki suyun basınç etkisiyle,kapak vida boşluklarından içeriye girmesi tam önlenmelidir.

Bu silindirik yapının dış bükey camına,yine bu dış bükey profile uygun şekilde,yani geniş açıyla da dışa açılan yapıda,gerektiği sayıda power ledler,camın iç kısmından düzgünce de yerleştirilmiş olacaktır.5 watt,lık power led kullanırsanız eğer,daha az sayıda kullanmak suretiyle yine ayni yüksek ışık yoğunluğunu,az sayıda düşük watt.lı (1,3 watt,gibi) kullanarak elde ettiğiniz gibi sağlayabilirsiniz.Bu silindirik yapıya dıştan bir kalın bir de ince ön kısımda yer alacak kabza (Elle tutamak yeri) de yine düşünülüp de kaynatabilir veya kuvvetli bir yapıştırıcı ile (resin) yapıştırılıp tespit edilebilir.

Tüm bu yapıyı yaptıktan sonra çalışacağınız derinlikte bu portatif olan el projektörünü,suyun içinde serbest bırakıp,havada dengede kalması için ağırlık ilavesi mi,yoksa ağırlık mı eksiltilmesi gerektiğini (Sahra ağırlığı) suyun içindeyken ayrıca direkt test yaparak görebilmelisiniz.İdeal bir power ledli el projektörü,eğer elinizden yanlışlıkla bile düşse,suda ne aşağıya ne de yukarıya doğru da hızla yükselebilmeli (Suyun kaldırma kuvvetiyle) sadece ortada bir yerde dengede kalacak şekliyle de suda tam asılı olarak da kalabilmelidir.

[FONT=&amp]5 watt.lık power ledlerin sürücü devrelerini,netten araştırma yaparak da bulabilir,bunlara uygulanacak olan batarya voltajı için,oluşturacağınız pil yuvasında,kaç adet lityum-iyon pili içerecek şekilde yapmanız gerektiğine de bu şekilde karar verebilirsiniz.Nette bu piller tek olarak da ayrıca satılmaktadır (Laptop bataryalarının eski pillerinin sağlam olanlarıyla tam olarak da değiştirilmesi için).Şarj işlemini yaparken bunlar için özel bir şarj cihazına da (Nikel kadmiyum pilleri şarj eden şarj cihazları,direk olarak da bunlarda kullanamazsınız,çünkü bunlar sabit akım ve sabit gerilim gibi değişik şarj kademelerinde ancak tam olarak 3 aşamada şarj olabilir.) yine ihtiyacınız olacaktır. Diğer küçük güçlü olan aydınlatma lambasını da siz hiç yapmayın,hazır olarak da satın alın diyorum.Ben size sadece büyük ve güçlü olanının,aklımda olan ve şekillenmiş bir yapısını da anlatmaya,bir fikir vermeye de çalıştım.Kolay gelsin.[/FONT]Başarılar dilerim.Saygılarımla.
 
11.jpg22.jpg
Çizebildiğim kadarı ile böyle olacaklar

Sevgili üyeler, cncarastirma tekin126 binbaşı

Herbirinizin fikirleri ve ayırdığınız zaman için teşekkür ediyorum. Konu, taraflarınızca anlaşılmıştır ancak tarafımca bilgisizliğimden dolayı anlaşılamamıştır.:( Burası bir forum sayfasıdır ve en iyi sistemi bulmak için fikirler tartışılabilir ,tecrübeler paylaşılabilir.

Hiçbirinizi tanımıyorum, daha önceden üye olduğum bazı denizcilik forumlarından edindiğim tecrübe ile aranızda geçmişte kötü deneyimler olabilir veya olmayabilir. Ancak yardımızına gerçekten ihtiyacım var.

Bu nedenle sizlerden ricam yapılabilecek en az yapım ve işletme maliyeti ile bir sistemin üzerinde anlaşıp beni yönlendirmenizdir. Eğer bir malzeme listesi oluşturabilirseniz ( detaylı ) satın alıp yapmaya çalışırım. İlginiz için tekrar tekrar teşekkür ederim.
 
Rica ederiz Sayın Tekin126 ve Sayın Aydın Kaya.
Kendi bahsim enerjinin uygun kullanımı esasını ele almaktaydı. Rüzgar Türbini, güneş paneli, jeneratör ve şarzlı-marşlı tekne motoru hazır ekipmanlar olarak genelde bilinmektedir. Sayın Tekin126 nın bahsettiği güneş paneli uygun fiyata basit biçimde uygulanabilirse belki temel bir çözüm olur.
Diğer taraftan kendim de ele aldığım basınç problemini her ne kadar mukavemet hesabı ile ele alabilsek de, etkimesi muhtemel kuvveti kabaca uygulayarak uygun görülen sistemi denemeye alabiliriz. Düşük maliyetler mevzu olursa herhangi bir zarar denemenin önünde düşünülmez.(100m ve daha üstü elektronik kol saatleri hatıra geliyordur..)
1331274691852.jpgUzaktan kumandalı led lamba olarak aratılabilen bu tip lambaların kumandası ne derece kullanılabilir ve de aydınlatması ne derece uygun olur işe göre incelemek lazım. Bahsettiğimiz gibi 10TL civarındaki fiyatı ile işe uygun görülürse pilini li (cep telefonu bataryası gibi) vb batarya ile değiştirip, sızdırmazlık (deniz suyu) açısından da modifiye edilirse denenebilir. Görüldüğü gibi duya takılır vaziyette. Bu kısım iptal edilebildiği gibi, eklenen bataryaya uygun şarz devresi ile elektronik olarak modifiye edilirse 220V ile cihaz orijinal haliyle takılıp şarz da edilebilir. Sızdırmazlık için söküp uygun yerlere uygun yapıştırıcı-conta vb eklemeler yapılabilir. Isı transferi de incelenebilir ama düşük tüketim ve de suda daha yüksek olan ısı transferi ile kullanım süresi tespit edildiğinde uygun görülüyorsa kullanılması da düşünülebilir.
Esas olan resimde anlattığım sistem değildir, fikir olması ve de ne tip modifiyeler yapılabilir konuşulması için ekledim. Bu ürünün gördüklerimde yanan led sayısı değiştirilebilmekteydi. Eğer aydınlatma şiddeti uygun görülürse bu tip bir alet, bataryası enerji kapasitesi için, bünyesi sızdırmazlık için modifiye edilebilirse basınca dayanabildiği de kaba bir kontrolle incelenebilirse direk uygulanabilir. Mevzu bahis fiyatı da pek yüksek olmasa gerek. Düşük tüketimli bu tip bir alet ile Sayın Tekin126 nın bahsettiği güneş panelleri incelenebilir. 30m vb derinlik için ağırlık asıp da ip vb ile mi dengede tutuluyordur bilmiyorum ama bu durumda ip yerine uygun bir kablo kullanılırsa(ip ve kablo birlikte de kullanılabilir) güç kaynağı aletten muaf kullanıcı yanında da bulunabilir.
Diğer enerji bahislerimiz ise şu yazdıklarımıza göre daha komplikedir. Mesela güneş paneli ile belirli bir enerji depolansa; hem aydınlanma hem de tekne-kayığın hareketi için kullanılabilir. Mobilet motoru vb alet de elektrik üretme açısından uyarlanırsa yine hareket-aydınlanma vb kullanılabilir ve de hareket için bu tip bir motor direk, aydınlanma için de şarz elektriği ile de kullanılabilir.
Sızdırmazlık aşıldığında ve de basınca dayanıklığı uygun görüldüğünde ve ya en azından denenmek istendiğinde aydınlanma şiddeti ayarlanması gereken basit bir el feneri gibi görünmekte sistem.
İletişim keyif verir;
Başarılar dileriz.
 
Outdoor_2367414.jpg
bu fener işinizi görmezmi acaba Q5 ledli 5mt ye kadar su geçirmez hem aa 18650 şarlı pille çalışıyor hemde 3 adet aaa pille çalışıyor bende benzeri var 6 saat hiç kesintisiz yanabiliyor kafaya takılan tipleride var 12 saat kesintisiz yanabiliyor ayrıca balıkları ışığa çekmek için yeşil lazer pointer de kullanabilirsiniz ben tüfeğime takıp avcılık için kullanıyorum 15km mesafesi var hiç denemedim ama suya tutulduğunda balıklar yeşil ışığa geliyor lazer için bu video ya bakınız https://www.youtube.com/watch?v=JG_nZAysacI
 
sevgili yawuz58

Bu konunun 14 numaralı mesajında yayınladığım resimler gibi iki ayrı sisteme ihtiyacım var. Aslında pilli sistem için bir elektrik feneri tam aradığım şey ancak bazı belli kusurları var. Genelde kafa kısımları büyük oluyorlar ki, bu aerodinamik olmadığından işe yaramıyor, genişlik ise 1 cm çapı geçmemeli çünkü sürtünme çok artıyor, piyasada bulduğum bazı fenerler var 1 cm çapında ve 15 cm boyunda ama bunlarda ya ampul yakıyor yada ışık şiddeti az. Lazer pointerlar bu iş için uygun olmamaktadır çünkü lazerin doğası gereği ışık dağılmamakta fakat benim en az 30 derecelik bir açıya ve su altında 2 metre menzile ihtiyacım var çünkü fenerden 2 metre sonra yem olacak üstelik yem ve fener akıntı vb. sebeplerle devamlı hareket edecek. Lazer pointer ile yemi ışık altında tutamam ancak 30 derecelik bir açı bana yemin 2 metre menzilde ve 1 metre çerçeve içinde gezindiğinde aydınlanmasını sağlar. Üstelik yeşil ışıklı bir fener bulamadığımdan hiç bahsetmedim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,586
Kullanıcılar
449,925
Son üye
Taylor Quinntin

Yeni konular

Geri
Üst