DC ve AC Kontaktör, Selenoid, Röle farkı

Tam anlaşılamadı.
24 DC bobini söküp, yerine 220 V AC bobin taktınız titreşim yaptı doğru mu?
evet illa komple kasayı değiştirmem mi gerek
ac ve dc gerilimli kontaktorlerin bobin nüveleri farklıdır. ac nüveler paket saçtan dc nüveler yekpare demirden yapılır. dolayısıyla alternatif akımla doğru akımın mıknatıslanma macerası da biraz farklıdır.
sağol şef aradığım buydu
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Yeni takılan 220 AC bobine yine 220V AC vererek beslediğinizde titreme yaptı ise ilk aklıma gelen bobin güçlerinde farklılık var demektir.

Değişen bobin hava yolunu açan yayın gücünü sınır değerlerle yeniyor ama AC sıfır geçilerinde tutamıyor olabilir.
 
Yeni takılan 220 AC bobine yine 220V AC vererek beslediğinizde titreme yaptı ise ilk aklıma gelen bobin güçlerinde farklılık var demektir.

Değişen bobin hava yolunu açan yayın gücünü sınır değerlerle yeniyor ama AC sıfır geçilerinde tutamıyor olabilir.
220 likte 4.5 VA, 24 dc de 4.8 WATT yazıyor, şefin dediği gibi de olabilir teşekkürler.
 
220 likte 4.5 VA, 24 dc de 4.8 WATT yazıyor
220 V bobinde 4,5 VA görünür güç varsa bu bobinde aktif güç değeri daha düşük olacaktır. (Bobin güç katsayısına göre...)

24 V bobinde 4,8 W ise doğrudan aktif güç değeri.

Bobin gücü yetersiz.
 
  • Beğen
Tepkiler: jes
konuyu hortlatmak adına bi kaç soru sorayım: :eek:

24VAC kontaktörün bobinini 24VDC bobinle değiştirirsek ne olur?
24VDC kontaktorun bobinini 24VAC bobinle değiştirirsek ne olur?
 
Kaynak: (Google Tranlate çevirisi ile)
https://www.geya.net/the-difference-between-ac-contactors-and-dc-contactors/

1. AC kontaktörünün demir çekirdeği, girdap akımı kaybı ve histerezis kaybı üretir. Demir çekirdeğin silikon çelik plakalarla lamine edilmesi, demir çekirdeğin aşırı ısınmasını önlemek için demir çekirdeğin manyetik alanını değiştirerek girdap akımını ve histerezis kaybını azaltır. Bu nedenle, AC kontaktörünün demir çekirdeği genellikle E şeklindedir. Elektromanyetik bobinden alternatif bir akım geçtiğinde, bobin armatür üzerinde alternatif bir tahrik kuvveti oluşturur. Alternatif akım sıfır olduğunda, bobinin manyetik akımı ve armatür üzerindeki çalıştırma kuvveti sıfır durumundadır . Yayın sıfırlama eyleminde, armatür kemotaktik salma potansiyeli sergileyecektir. Bu çalıştırma kuvvetini yaparhareketli ve statik demir çekirdekler arasındaki değişim, alternatif akım değişiklikleriyle değişir, bu da değişikliklere ve gürültüye neden olur, böylece hareketli ve sabit demir çekirdekler arasındaki temas aşınmasını hızlandırarak zayıf temasa neden olur. Daha ağır vakalarda kontakların tükenmesine de neden olabilir . Kısa devre halkası olarak bilinen bir bakır halka, temas yanmasını ortadan kaldırmak için gövdenin ucuna sokulur. Bu kısa devre döngüsü, transformatörün sekonder sargısına eşdeğerdir.

Bobin bir AC güç kaynağına bağlandığında , bobin bir manyetik akım ve kısa devre döngüsünde indüklenen akım üretecektir. Şu anda, kısa devre döngüsü tamamen endüktif bir devreye eşdeğerdir. Tamamen endüktif devre fazına göre, biliyoruz kibobin akımının neden olduğu manyetik akı ve kısa devre döngüsünün indüklenen akımının ürettiği manyetik akı aynı anda sıfır olamaz. Güç kaynağı tarafından sağlanan akım sıfır olduğunda, kısa devre halkasının indüklenen akımı sıfır olamaz. Manyetik akımı armatür çiftini çeker , böylece armatürün serbest bırakma eğiliminin üstesinden gelir ve armatür açıldığında her zaman harekete geçmesini sağlar. Sonuç olarak, gürültü ve titreşim önemli ölçüde azaltılmıştır, bu nedenle kısa devre halkası aynı zamanda titreşim giderme halkası olarak da adlandırılır. DC kontaktör bobinindeki demir çekirdek, girdap akımları üretmez ve DC demir çekirdekte ısı oluşumu sorunu yoktur, bu nedenle demir çekirdek, genellikle U şeklinde, tam dökme çelik veya dökme demirden yapılabilir.

2. Bir AC kontaktörünün bobini birkaç dönüşe ve düşük dirence sahiptir, ancak bobin aynı zamanda ısı da üretir, bu nedenle bobin genellikle daha kalın, kısa silindir şeklinde yapılır. Bobinin yanmasını önlerken, ısı dağılımını kolaylaştırmak için bir boşluk vardır. DC devresinin bobininde endüktans yoktur, bu nedenle bobinde daha fazla dönüş vardır, bu da daha önemli direnç ve bakır kaybına yol açar. Bobin, bobinin iyi ısı dağılımını korumak için genellikle ince ve silindir şeklinde yapılır.

3. AC kontaktörü ızgara ark söndürme cihazı kullanır; DC kontaktör , manyetik ark söndürme cihazı kullanır.
4. AC kontaktörünün başlatma akımı çok geniştir ve maksimum çalışma frekansı saatte yaklaşık 600 defadır. Buna karşılık, DC kontaktörünün maksimum çalışma frekansı saatte 1200 defadır.

5. Acil durumlarda AC kontaktörler yerine AC kontaktörler kullanılabilir . Ancak etki süresi 2 saati geçemez (çünkü yapılarına bağlı olarak AC bobinlerin ısı yayma performansları DC bobinlerden daha kötüdür). Uzun süre kullanmanız gerekiyorsa, AC bobin serisine bir direnç bağlamak en iyisidir. Aksine, DC kontaktörü bir AC kontaktörü ile değiştirilemez.

6. Bobin sayısı, bir AC kontaktörü ile bir DC kontaktörü arasındaki farkı ayırt eder. Bir DC kontaktörün bobin sayısı, AC kontaktörün bobin sayısından fazladır. Birincil devre akımı çok büyükse ( yani> 250A ), kontaktör seri bağlı iki fazlı bir sargı bobini kullanmalıdır. DC rölenin bobin reaktansı devasadır, ancak mevcut güç kullanımı daha azdır, hatta bundan daha küçüktür.

7. Konstrüksiyon açısından, DC kontaktörü , bobinin enerjisi kesildiğinde endüktansta biriken elektromanyetik kuvveti serbest bırakan serbest dönen bir diyot kullanır. AC kontaktörü serbest diyot yapısını kullanmaz. Bunun yerine, ısı kaybını önlemek için lamine demir çekirdekler ve cihazda elektriğin verimli çalışmasını sağlamak için gölgeleme bobinleri kullanır.

8. Farklılıklar açısından, AC kontaktörün gölgeleme bobini sayesinde , cihaz çalışma yeri olduğu sürece herhangi bir konuma yerleştirilebilir. DC kontaktörünün işlem sırasında havaya ihtiyacı vardır, bu nedenle ekipmanın normal çalışması için çevresinde yeterli boşluk olmalıdır.

9. Bir AC devresinde, kontaklar ayrıldığında çekilen ark , sıfır geçişlerinde otomatik olarak söner. Bir DC devresinde ark daha uzun süre korunabilir.

Ekleme:

Bunlarda var:
https://www.beny.com/dc-contactor-vs-ac-contactor-all-you-need-to-know/

https://www.aliontimer.com/ac-contactors-vs-dc-contactors-whats-their-difference/
 

Forum istatistikleri

Konular
128,175
Mesajlar
915,639
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst