Dc motor sürücülerde frekans seçimi

Katılım
13 Şub 2020
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
25
Half bridge topolojisiyle çizdiğim dc motor sürücümde ırfp260m mosfet kullanıyorum ve 48 voltta 3kw lık bir motoru sürmeyi hedefliyorum ama aklımdaki soru şu mosfetlerin frekansını ne kadar seçmeliyim neye göre seçmeliyim . anahtarlama hızı arttıkça anahtarlama kaybım azalıyor daha az ısınıyor mosfetler ama bu sefer de gürültü artıyor 20 kHz de sürdük daha önce ama bi sebebi yok. cevaplarsanız sevinirim ...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
400hz -1 khz arası daha uygun olur diye biliyorum.
motor indüktif yük olduğundan yüksek anahtarla hızında empedansı artar ve gücü düşer. mosfetlein az ısınma sebebi anahtarlama kaybının azalması değil. frekansla anahtarlama kaybı artar.
 
Son düzenleme:
anladım cevabın için teşekkür ederim başka bir konunun altında silvester adlı kullanıcıdan şöyle bir yanıt aldım;
""
48 voltta 60 amper çekse :

60=48t/20
t=25us en az bu kadar on time olmalı. %10 duty minimum olsa 25 us nin 9 katı da kapali kalmalı. Yani 1 saykil 10x25 = 250us.

1000000us/250 = 4khz maksimum frekans olabilir. Bunun altında kalmak gerekir benim fikrim.
""
üstüne eklemek istediğin başka birşey var mı ?
2 kHz civarı bir ilk denemelerimi yapacağım atega328p den timer 1 kullanarak sinyallerimi elde edeceğim ve duty si pot ile kontrol edilecek...
 
bu tür satılan ürünlerde 400 hz 3 khz frekanstan bahsediliyor.
bir bildikleri vardır.
 
Eskiden anahtarlama elemanlari bugunkuler kadar yuksek hizda ve bu kadar az kayipta calismiyorlardi bu nedenlede frekans bir kac kHz civarinda secilrdi.

Gunumuz anahtarlariyla frekansi istiyorsan diledigin kadar yukseltebilirsin.

Eger islemci ile kapali cevrim akim kontrolu yapacaksan seni daha cok kontrol devresindeki servo cevrim rutinlerinin hizi sinirlayacak.

Anahtarlama frekansini yuksek tutmak ripili azaltacagindan motor saclarindaki kayiplarin azalacak.
Ote yandan akustik gurultu acisindan da frekansi yuksek tutmanda fayda var.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst