DC motor kontrolü hakkında

eaforum

Üye
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Herkeze selam.

Sitenize ve elektronik konularına yeniyim. İnternette pek çok şey okuduktan sonra problemimi çözme konusunda sıkıntı yaşamaya devam ettiğim için sizlere bir danışmak istedim.

Ben bir dc elektrik motorunun devir kontrolünü yapmak istiyorum. Açıkçası elektronik konusundaki bilgim kısıtlı olduğundan kendi aklımca bir şeyler düşündüm. Detaylarını aşağıda yazacağım. Ama kısaca açıklamam gerekirse kullanmayı düşündüğüm motor 1.5kW 48V ve maksimumda 30A çekecektir. Benim bu motoru 3 ileri hızında ve 1 geri(en azından) olarak çalıştırmam lazım. İnternetten PWM konusunda bir şeyler okuyup, yapabileceğim bir sistem olmadığına inandım. En azından şu anki bilgi seviyem ile. Bu sistemi en ucuz ve basit şekilde nasıl yapabilirim diye düşündüm.

Sonrasında aklıma şu geldi, bu kontrolü yapmak için aynı pilden 4 adet alıp 3 farklı şekilde (pilleri 1.5 volt sayarsak - 4 seri 6v / 2 seri + 2 seri = 2 paralel 3v / 4 paralel =1.5v) siviçler ile kontrol ederek üç farklı hız kontrolü yapmayı düşündüm. Gene başka bir siviç ile geri/ileri kontrolünü yapmayı düşündüm. Tabii kullanmayı düşündüğüm siviçler hep mekanik olmasından dolayı hepsini aynı anda elle açma/kapama gibi bir sıkıntısı olacak. Tabii ki böyle bir şey mantıklı değil.

Bu garip düşüncelerimin sonucunda sizlere şunu sormak istiyorum, Her şeyden önce sistemin "pillerin farklı şekillerde bağlanması" ile yapmanın bir mantığı var mı? Varsa transistörleri siviç olarak kullanarak böyle birşey yapmam mümkün müdür? Yoksa tek pil bağlayarak, bu değerlere dayanabilecek hazır PWM devresi bulabilir miyim?

İlginize teşekkür ederim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sonrasında aklıma şu geldi, bu kontrolü yapmak için aynı pilden 4 adet alıp 3 farklı şekilde (pilleri 1.5 volt sayarsak - 4 seri 6v / 2 seri + 2 seri = 2 paralel 3v / 4 paralel =1.5v) siviçler ile kontrol ederek üç farklı hız kontrolü yapmayı düşündüm.


başta kaynağının 48 volt olması gerekiyor elektrik kumanda sı ile elektronik bir sistem olmadanda yapılabilir
ancak devir sayıları önemlimi
yani bbirinci kademede şu kadar dönsün ikinci kademede şu kadar diye eğer değil ise direnç ile yol verilip kumanda edilebilir he şuda olabilir bir potansiyometre ile kademelerini kendin ayarlayabilirsin bunu grei sistemi için de kullanabilirsin yalnız
nede kullanacağın çok önemli
 
Devir sayısı maksimum voltajda önemli. Zaten motoru da buna göre seçeceğim.

Dediğiniz gibi potansiyometre ile ayar yapmayı düşünüyordum yakın zamana kadar. Ancak internette okuduğum bazı yazılar düşük devirlerde bile çalıştırılsa pili tam hızda çalışıyormuş gibi tükettiğini yazıyordu. Açıkcası pil ömrü benim için değerli. Şöyle ki ben bu motorla ile küçük bir kayık kullanacağım. Potansiyometrede verim kaybını nasıl hesaplayabilirim? Kayıplar gerçekten çok büyük olur mu? Sizce potansiyometre kullanmam daha mantıklı mı olur?
 
elektronik bir sisteminn kaybı normal kumanda devresine göre daha düşük olur ama kumanda sisteminde bir potansiyometre ile kontrolü o kadar güç kaybına yol açmaz
anladığım kadarıyla siz bu devreyi bir batarya sistemi ile kullanacaksınız
ama heves kırmak istemem dc motorla büyük bir kayığın kontrolü zor olur ama sistemle ilgili isteklerini belir yardımcı olalaım
 
sizin için en ideal çözüm pwm ile motoru sürmek diğer yöntemler mantıklı değil. PWM konusunu biraz daha irdeleyin ama mutlaka yanınıza kürek almayı unutmayın.
 
sizin için en ideal çözüm pwm ile motoru sürmek diğer yöntemler mantıklı değil. PWM konusunu biraz daha irdeleyin ama mutlaka yanınıza kürek almayı unutmayın.

mantıklı çünkü sürekli gerilim kaynağımız yok hani derler ya açılmayın kardeşim a.çılmayın :D
 
Her şeyden önce bilgiler için teşekkürler.

Benim aklımda ki sistemi şu şekilde düşünüyorum. Bir adet 500watt 24v 2000d/d dc motor (tahminimce 20A gibi birşey çekecektir). Bunu pwm veya potansiyometre ile devirini kontrol edeceğim. Motoru gerektiğinde ters olarakda çalıştırmam gerekecek. Başta belirttiğim gibi bunu su üzerinde kullanacağım için pil ömrü benim için değerli. Pil olarakda 12v luk 2 adet 10ah lik pili seri bağlayarak bir adet 24vluk 10ah lik pil elde etmeyi düşünüyorum.

pwm ile ilgili bir miktar yazı okudum. Çalışma mantığıda iyi güzel ama nasıl yapabileceğimi çözemiyorum. Aslına bakarsanız hazır bulsam hazır bile alabilirim(tahminimce 24-12v 25A aralığında çalışabilecek). Fiyatı çok uçuk olmadığı sürece benim işime yarayabilir. Potansiyometre kullanım kolaylığı açısından benim işime geliyor açıkcası. "Al tak"dan ibaret.

Burada aklıma takılan 2 konu daha var. birincisi göstergeler ile ilgili diğeri pille ilgili. Ancak bunları daha sonra motor ve kontrol işini biraz çözdükten sonra sormak istiyorum.

Son olarak motor, pwm ve potansiyometre alabileceğim inceleyebileceğim site tavsiye edebilir misiniz?

Umarım konu hakkında bir miktar bilgim vardır ve derdimi anlatabilmişimdir. Her hangi bir hata yaptıysam beni düzeltiniz. Teşekkürler.
 
pic gibi bir mikro işlemci bilmiyorsan analog pwm üreticileri incelemeni tavsiye ederim.
Linkte gönderdiğim türden bir uygulamayı 500 watt lık bir motor için uygulamıştım.
PWM Motor/Light Controller
saygılar.
 
Asenkron motorların stator sargılarında oluşturulan manyetik akımın değeri, bütün yüklerde gerilimle doğru frekansla ters orantılıdır. Şeklinde bir yazıyı megep in modüllerinde okudum. Ama gerilimle doğru orantılı olmasını ve frekansla ters orantılı olmasını anlayamadım. Neden Gerilimle DOĞRU orantılı Frekans ile TERS orantılıdır acaba _?



- - - Updated - - -

Asenkron motorların stator sargılarında oluşturulan manyetik akımın değeri, bütün yüklerde gerilimle doğru frekansla ters orantılıdır. Şeklinde bir yazıyı megep in modüllerinde okudum. Ama gerilimle doğru orantılı olmasını ve frekansla ters orantılı olmasını anlayamadım. Neden Gerilimle DOĞRU orantılı Frekans ile TERS orantılıdır acaba _?

 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst