DC devrelerde röleye ters yönde diyot niye bağlanır.

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Aşağıdaki linkde bulunan video da uygulamalı olarak DC devrelerde röleye ters yönde diyot niye bağlandığı anlatılmış.

 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bobin enerjisi kesilince bobinde oluşacak zıt emk yı absorbe etmek için kullanılıyor
 
röle devreden çıkınca bobindeki anlık enerjiyi sönümlemek için kullanılır
 
Merhaba. Bu ters bağlı diyotlar röle besleme girişinde bağlı olmazlarsa, röle selenodine transistör, entegre, vb. hassas yarıiletlkenlerle bağlı olan elemanlar kolayca bozulur. DC akımın açılma ve kapanma anlarındaki özindüksiyon (self indüksiyon) etkisini (Ayni etki flüoresan balastlarının yani şok bobinlerinin starterin bobini şebekeye seri bağlıylen içten anahtarlama etkisiyle bu flüresanın ilk ateşlenmesinde 300-350 voltluk self DC'nin bu tüpteki flamanlardan atlatılmasında bilerek kullanılır. Aksi halde bu flüresan tüplerinin 220 volt Şebeke ile daimi olarak sonrasında yanarak çalışabilmesi mümkün olamaz) ters paralel bağlı diyot kendi üzerinden alarak ters DC akımını bloke edebilmiş olur.

Bunlar ters diyotların çok yakından bağlı olduğu elektronikleri koruma önlemi olup, bu rölelerin asıl kendi kontaklarını açılıp kapanmasında oluşan iç arktan veya kıvılcımlarla aşınmasından korumak için uygun kapasite, volt değerinde kondansatörler bu kontaklara paralel bağlanır. Kondansatör ve ters diyodun işlevleri arasında bu türden fark bulunur, birisi diğeri yerine kullanılmamalıdır, ama 2 ayrı koruma amacı da bulunursa o zaman her ikisi de kullanılmalıdır. Kolay gelsin.
 
ac röleler içinde varmı böyle bir durum
Ac sistemlerde genelde 5w taş direnç ve buna seri bağlı kondansatör kullanıldığını gördüm ama ac rölelerde diyot olmaz ;)

Saygıdeğer hocam @binbaşı nın da belirttiği gibi röle kontaklarına da bağlanabilir kontaklarda ki ark olayını da bir nevi azaltmış olurlar ki bu da kontak ömürlerini arttırır aynı zamanda dışarıda olan başka elektronik aletlerin parazitten dolayı arıza yapmasını önlemeye yardımcı olur. Lakin röle bobinine ve kontaklara bağlanacak olan taş direnç ve kondansatörlerin değerleri konusunda tam emin olduğum bir değer yok. Bilen birileri çıkar da aydınlatırsa bu bilgiyi de kara kaplı elektrik notları ajandama aydınlatan kişinin ismi ile birlikte itinayla yazarım.
 
dc devrelerde role bobin uçlarına ters diyot role enerjisi kesildiğinde anlık ters polaritede arazit üretip sürücü devre elemanına zarar vermemesi için sonuç olarak bobinler enerji uygulanıp bırakıldığında bulunduğu yer şekil ve güçlerine göre anlık ac parazit üretebilirler .. ac den kastım sinüs değil. polaritesi değişen parazit sinyal
 

Forum istatistikleri

Konular
128,098
Mesajlar
914,957
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst