DC/AC'ye çeviren konvertor ŞEMA

i.sinaplı

Katılımcı Üye
Katılım
30 Ara 2008
Mesajlar
1,173
Puanları
56
Yaş
43
Konum
BARTIN
Şekilde, 4047 entegresinin osilatör olarak kullanıldığı bir DC/AC konverter şeması görülmektedir. Bu devrede güç sürücü ve çıkış güç transistörleri normal BJT transistördür. Çıkış güç transistörleri ve trafo güçlü olduğu için bu devre ile 400W’ a kadar AC yükler çalıştırılabilir. Bu tip konverterlerde, akü ile konverter arasındaki bağlantı kabloları kısa tutulmalıdır. ayrıca konverterde geri besleme ile çıkış gerilimi stabilize edilmediği için aşırı yüklenmelerde çıkış gerilimi düşecektir. Bu düşüş kabul edilebilir ve AC cihazları çalıştırabilir düzeydedir..

"2N 3773 YERİNE 2N 3055'DE KULLANILABİLİR."


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
usta bunu yapmak isterim vede arabamda kullancağım için haliyle bir kutuya koycam acaba bunun şeması varmı sende baskılı plakete çıkarmak istiyorum
 
Şef'im bu tip basit elektronik devrelere olan merakımdan bilgilenmek amacı ile soruyorum. Elektronik bilgim çok iyi olmadığından kafamda oluşan birkaç soru var devreyi yapılıp denenmiş bir devremidir, trafonun girişindeki üç adet 3773 transistör'ün paralel bağlanmış olması transistörlerin her ne kadar aynı transistör olsada iletime geçme zamanları farklı olabileceğinden trafo çıkışında tam düzgün olmayan bir karedalga oluşmazmı. Bu üç transistör yerine aynı işi görebilecek tek bir transistör konulursa devrenin çalışması daha kararlı olurmu. Cevaplıyabilirseniz sevinirim.
teşekkürler.
 
3 adet paralel transistör bağlamak çıkıştaki şekli bozmaktan ziyade olan problemleri sadece kendi aralarında farklı ısınırlar. bir termostat ile korunursa bu kadar basit bir devrede ve kullanım alanı bu kadar dar olan bir devre için başka bir koruma yapmaya gerek olduğunu sanmıyorum.
 
Kullanım alanı dar derken nerelerde kullanılıp nerelerde kullanılmayacağını açıklayabilirmisiniz
 
Aydınlatma, mini buzdolabı ve radyo televizyon gibi. kısacası kare dalga ile çalışabilecek her türlü ev aletini çalıştırabilir.
 
Geri beslemesi olmayan devrelere sevdiğiniz cihazlarınızı bağlamayın.
 
oncelıkle merhabalar elektronık bolumu lıse ogrencısıyım we arabaya TW. we 5+1 baglamk ıstıorum bu dewre ısıme yararmı ? bıde '' musallim '' gerı beslemesı olmayan dewrelere sewdıgınız cıhazları baglamayın demıs bana bı zararı olabılırmı ?
cvp lar ıcın sımdıden tesekkurler!!!
 
arkadaşlar bu devredeki kullanılan 400w trafo, inverter için sarılmış olan özel bir trafomudur? yoksa bildiğimiz standart, 220 v. girişi ve 2x12 v. çıkışı olan tarfonun devreye ters bağlanmış halimidir?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst