DC AC Dönüşümü (Önemli)

crescent55

Üye
Katılım
21 Ara 2012
Mesajlar
21
Puanları
1
bjt-opamp-mosfet-jfet bunların dışında eleman kullanmadan dc-ac dönüşümü nasıl yapılır.devresinı bilen var mı?:confused:
 
Merhaba.
Sözkonusu elemanların kullanılmaması istendiği için şu soruyu sormak lazım: Nasıl bir dc-ac dönüşümden bahsediyorsunuz?
Eğer güç elektroniğinde geçen DC-AC inverterlerden bahsediyorsanız;sadece anahtarlama elemanı olarak IGBT ve diyot kullanılabilir mesela.Örneğin tek fazlı yarım köprü inverter devresi vs.
Öte yandan L-C'li basit osilatör devrelerinde de bir nevi bu dönüşümden bahsedilebilir.
 
sanırım L-C li osilatör devreleri işimi görecek.peki osilatör devresi ile 6 volt dc ile 12 vol ac ampul parlaklık ayarı yapabilir miyim?
 
hangi osilatör devresi bu işlemi yapar?multisimde gerçekliyorum fakat çalışmıyo sıkıntı nerde çözemedim.devreyide tam anlamıyla oluşturamadım sanırım.
 
6Vdc'den 12Vac elde etmek için ya trafo ya da orta uçlu 12Vluk dc kaynak kullanmak gerekir diye düşünüyorum.Başka yolu var mı bilmiyorum. Bu tür devrelerin mantığı aynı: osilatör devresi oluşturmak ve oluşturulan belli frekansta sinyal ile transistör, mosfet gibi anahtarlama elemanlarını sürmek.Fikir vermesi açısından 2 adet devre veriyorum.Opamlı devre 12V lamba için yetersiz olacaktır,lamba yerine trafo konulursa gerilim arttırılabilir.Simülasyon imkanınız varsa sinyalleri görebilirsiniz.

h73fv.jpg

h73jn.jpg
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,167
Mesajlar
915,613
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst