DC 20A 100V çok fonksiyonlu güç ölçer arızası için yardım

rsimsek

Profesyonel Üye
Katılım
3 Haz 2010
Mesajlar
3,435
Puanları
731
Konum
Anadolu yakası
Merhabalar arkadaşlar,

Kurmaya çalıştığım güneş paneli güç ihtiyacını tespit için bir kaç ay önce yurt dışından satın almış olduğum, konuda da belirttiğim güç ölçeri bugün 12V aküye besleme kablolarından bağlarken yük kabloları birbirine değdi, hatta yapışarak 2-3 saniye kadar devreden ayıramadım. Netice itibariyle kablolarda ısınma ve koku meydana geldi. Tekrar bağlantıları sağlayıp elimdeki 12V led'i bağladığımda ekran uyarı verir gibi yanıp sönmeye başladı ve doğru bilgi vermedi. Daha büyük bir yük bağladığımda ise hiç çalıştırmadı. Sonra içini açıp baktığımda görsellerde de görüleceği üzere her iki negatif (-) bağlantıyı birbirine bağlayan bir smd parçanın (sanırım şönt direnç) fena yandığını gördüm. Umarım başka bir arıza yoktur. Üzerindeki parçalarda gözle görünen bir anormallik yok gibi. Bu tür bir cihazı olup bu parçanın adını okuyabilen ya da bu konuda bilgisi olan var mı? Yurt dışından almış olduğum için satıcıya da sordum ama teknik şemayı bulabileceğinden emin değilim.
1587571975835.png

https://www.banggood.com/20A-DC-Dig...-p-996111.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN
 

Ekli dosyalar

  • Excellway20ADCMultifunctionDigitalPowerMeterEnergyMonitor1.jpg
    Excellway20ADCMultifunctionDigitalPowerMeterEnergyMonitor1.jpg
    267.2 KB · Görüntüleme: 13
  • Excellway20ADCMultifunctionDigitalPowerMeterEnergyMonitor2.jpg
    Excellway20ADCMultifunctionDigitalPowerMeterEnergyMonitor2.jpg
    51.5 KB · Görüntüleme: 12
  • Excellway20ADCMultifunctionDigitalPowerMeterEnergyMonitor3.jpg
    Excellway20ADCMultifunctionDigitalPowerMeterEnergyMonitor3.jpg
    198.8 KB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:
Evet goruntudeki yanan parca sont direnci.

Omaji 1 ohm alti bir degerdir ancak tam belirlemek icin cihazin ozelliklerinden belirlemek gerekir.

Sqtin aldiginiz linki paylasirmisiniz belki orada yaziyor olabilir.

Yerine direnc takip denenebilir ancak dogrusunu bulmak icin baya uğraşmak gerekebilir.

Birde sizin sont direnci bulmaniz gerekiyor bu ayri bir konu.
 
benim indikatör 10 amperlik ve akım okuma direnci 7 mili ohm idi. sizin şönt dirençte bu civarda olabilir.
şönt diren yerine küçük gerilimler uygulayarak değerini bulabilirsiniz. mesela 10milivolt uyguladığınızda 1 amper gösteriyorsa ...
10mv/1=10miliohm olarak tespit etmiş olursunuz.
 
Tersine islemde yapilabilir.

Sont direnci yerine bilinen bir direnc takilir. Mesela 0.15 ohm gibi yada 0.010 ohm gibi.

Sonra cihaza 20 volt gerilim uygulanip 20 ohm yuk baglanir. Bu hali ile 20 volt gerilim 20 ohm yukte 1 amper akim gecmesi lazim. Yada voltaji 5 volt yapip direnci de 5 ohm yapabilirsiniz. Size en kolayi gangisi ise.

Ekranda okudugunuz degere gore sont direncinin değerini bulabiliriz. Amq ilk basta dwsigim gibi bir direnc takip denemek gerekiyor.

Test icin kisa sureli bakir telden sont yapabilirsiniz. Yapmak isterseniz sizi yonlendiririm.
 
Düşük ohm'larda direncim yok kısıtlardan sonra hafta başında bakabilirim. Elimdeki multimetre sıfırdan sonra tek basamak ölçüm yapabiliyor. Daha aşağısını ölçmek zor olacaktır. Belki bir kaç taneyi paralel bağlayıp denenebilir. Bir şekilde devreden geçen akımın 1/50 si, 1/20'si her ne ise o oranda akımı geçirecek bir şönt lazım. Ya da dediğiniz gibi direnç veya bakır tel gibi direnç oluşturabilecek bir şey yapacağım.
 
Son düzenleme:
@serkan_48, dediğin gibi ince bakır kablodan biraz ölçerek, çünkü o hassasiyette ölçüm yapamıyorum, biraz deneme yanılmayla 10-12 cm uzunlukta lehimledim cihaz çalıştı. Ölçü aletiyle belirlediğim 300mAh'lık yük ile deneme yaparak 3-5 mAh kadar hassasiyete getirebildim. Sonra 1,5Ah kadar başka bir yükle deneyince watt ve amper kısmında taşma yaptı ve sıfır gösterdi. Isınmadan kaynaklı telin direnci değişiyor olabilir.
 
Evet ısınmadan dolayı bakırın direnci değişir. Ben farklı bir yöntem denetecektim. Tabi bu ölçüm esnasında doğru değeri yakalamak ve şönt direncini belirlemek içindi.

Mesela bir halojen lamba edinin yada bir dirençten 1 amper akım çekin. Arada bir ampermetre olsun. 1 amperi doğrulayın. Araya şönt yapacağınız bakır teli ekleyin. Bu bakır üzeri izolasyonlu olmasın. başka bir ölçü aleti ile milivolt kademesinde bu iletken üzerinde bir uçtan diğer uca doğru ölçün mesela 100 milivoltu nerde tutturduysanız o boyu işaretleyin. Bu bir şönt boyu olur. bu boyu kesip devrenize takın. Kısa süreli aynı yükü bağlayıp doğru okuyormu deneyin.

Diyelimki doğru çalıştı ohm kanununa göre o şöntü hesaplayıp ona göre siteden satın alabilirsiniz.
 
Ölçü aletiniz zaten yok mu, 10A ölçebiliyor zaten siz bu kadarlık akım ölçmeyin denemede, arkadaşların önerdiği gibi bilinen akımı verin dogr değer ayzacak mı bakın.

Şanslıymışsınız @rsimsek :);
 
Son düzenleme:
Şönt icin kullandiginiz kablonun kalinligi nedir?

Ornek veriyorum 0.20 lik zil teli kullanirsaniz evet bu tel isinip direnci degisebilir yada isindigi icin lehim noktalari deforme olabilir.

Sorun isi ise kullandiginiz kalinliktaki kablo icin 10 cm kullaniyorsaniz çapı arttirip boyu uzatin. Bi şekilde isiyi yuzey arttigi icin bertaraf etmiş olursunuz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst