Davlumbaz motorunda 3 kademeye aynı anda elektrik vermek yardım.

zafzaf00

Üye
Katılım
5 Nis 2010
Mesajlar
70
Puanları
1
Selam. Davlumbazın motoru ses yapınca söküp temizleyim derken öndeki düğmelerden cızırtı, ark sesi geldiğini duydum. Komple indirip bakınca düğmelerin ark yaparak içten plastiklerinin eridiğini gördüm. Yerine normal buton koyayım dedim ama şimdi aklıma şu takıldı. Motor 3 hız devirli olduğundan ben dikkat ederimde hanım veya çocuklar 3 düğmeye birden basarsa sıkıntı olur mu. Normal eski düğmeler her birine basınca diğeri kapanıyordu. Bu takacaklarım on off buton olduğundan her kademe için diğer açık olanı kapamak gerekiyor. Yani 3.devre almak için 3. Düğmeye basınca 1. Düğmeyi kapatmazsak motorun hem 1. Sargısına hemde 3. Sargısına elektrik verirsek sıkıntı olur mu yoksa 3. Hızda sorun çıkarmadan calışırmı. Fotoğraflarda eski düğmeli panel ve yeni takacağım on off düğmeyi görebilirsiniz. Bunlardan her hız kademesi için birer tane toplam 3 tane takacağım.
20230311_160917.jpg
20230311_160924.jpg
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hocam teşekkür ederim. Piyasada var zaten biliyorum ama benim amacım parça alıp takmak değil farklı bir modifikasyon amacındayım. Bu nedenle sorunuma yönelik bir bilginiz varsa onuda paylaşırsanız memnun olurum.
 
Selam.
Davlumbazın motoru ses yapınca söküp temizleyim derken öndeki düğmelerden cızırtı, ark sesi geldiğini duydum.
Komple indirip bakınca düğmelerin ark yaparak içten plastiklerinin eridiğini gördüm.
Yerine normal buton koyayım dedim ama şimdi aklıma şu takıldı.
Motor 3 hız devirli olduğundan ben dikkat ederimde hanım veya çocuklar 3 düğmeye birden basarsa sıkıntı olur mu. Normal eski düğmeler her birine basınca diğeri kapanıyordu.
Bu takacaklarım on off buton olduğundan her kademe için diğer açık olanı kapamak gerekiyor.
Yani 3.devre almak için 3. Düğmeye basınca 1. Düğmeyi kapatmazsak motorun hem 1. Sargısına hemde 3. Sargısına elektrik verirsek sıkıntı olur mu yoksa 3. Hızda sorun çıkarmadan calışırmı.
Fotoğraflarda eski düğmeli panel ve yeni takacağım on off düğmeyi görebilirsiniz.
Bunlardan her hız kademesi için birer tane toplam 3 tane takacağım.
--------------------------------------
Hocam teşekkür ederim.
Piyasada var zaten biliyorum ama benim amacım parça alıp takmak değil farklı bir modifikasyon amacındayım.

Bu nedenle sorunuma yönelik bir bilginiz varsa onuda paylaşırsanız memnun olurum.

Tuş takılma yeri ? ve yönü ?
Lamba tuşu : solda / sağda
Off tuşu : solda / sağda
Ölçümler yaparak tesbiti faz ( bu videoda mavi ? )
Bağlantı için bilgi veremiyorum .
Sorumluluk size aittir .


12345.png
 
Son düzenleme:
20230312_144618.jpg

Yazdıklarım silinmiş sadece fotolar eklenmis
Artık kısaca özetleyim. Şemaya göre yaptım ama fişin yönü değişince zaten fazında yönü değişeceğinden faz yönü sadece topraklamada önem teşkil ediyor diye düşündüm. Zaten anahtarda artık metal gövdeli olmadığından ve sonuçta AC motorda yön değişimi faz değişikliğiyle meydana gelmeyeceğinden rahatım. Biri ana güç düğmesi üçü kademe biri aydınlatma olarak 1 kırmızı 4 yeşil 5 buton kullandım. Her butona iki adet kablo lehimledim. Ana güç butonuna fazı girdim çıkış kablosunu diğer 4 butonun birer kablosu ile birbirine bağladım. Böylece kırmızı butona basınca yeşiller enerji geliyor. Yeşillerin diğer uçlarını şemaya göre soketden gelen kablolara renklerine göre bağladım. Şu an çalışıyor ama kademe arası devirler sanki önceden daha fazlaydı. Belki de pislikten ve sürtmeden kaynaklı bana öyle geliyordu. Şimdi pırıl pırıl ve sessiz çalışıyor. Ayrıca 3 kademeye birden bassam da ilk bastığım kademede çalışıyor normalde mesela 1. Kademeye çalıştırıp bu itmeli düğme olmadığından aynı anda 3. Yede bassam 3. Sargıyada güç vereceğimden 3. Kademeye geçer diye bekliyordum ama öyle olmadı. Atladığım bir şey varsa değerli fikirlerinizi alabilirim.
 

Ekli dosyalar

  • 20230312_141604.jpg
    20230312_141604.jpg
    162.5 KB · Görüntüleme: 7
  • 20230311_225425.jpg
    20230311_225425.jpg
    384.8 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
Lamba sağda on off solda

Şemaya göre yaptınızsa .
Elinize sağlık sorun yoksa devam .

Tuşlu Davlumbaz Aspiratör 5li Şalter Setinin bildiğim tuş takımının çalışma sistemi .
Örneğin 2. tuşa bastın , 3. tuşa bastınız 2. tuş yerine geliyor .

Simdiki ( yeni butonlar ) orj tuş takımı olmadığı için dikkat edilecek durum tuşu kapatmadan diğer tuşu açmamak .

Kolay Gelsin sağlıcakla kalın .
 
Şemaya göre yaptınızsa .
Elinize sağlık sorun yoksa devam .

Tuşlu Davlumbaz Aspiratör 5li Şalter Setinin bildiğim tuş takımının çalışma sistemi .
Örneğin 2. tuşa bastın , 3. tuşa bastınız 2. tuş yerine geliyor .

Simdiki ( yeni butonlar ) orj tuş takımı olmadığı için dikkat edilecek durum tuşu kapatmadan diğer tuşu açmamak .

Kolay Gelsin sağlıcakla kalın .
Şemaya göre yaptım hocam :) lisede END. MES. Lisesi Elektrik okumuştum. Ordaki bilgi yeterli oluyor her zaman ama şu anki mesleğimle ilgisi olmadığından kendimi forum video vs geliştirmeye devam. Evet yeni butonlar orj. tuş takımı olmadığından bir sıkıntı yaratır sanmıştım ancak bir tuşu kapatmadan diğer tuğu açmak korktuğum gibi bir olaya neden olmadı. yani 1. kademe basılı iken 2. kademeye basınca 2. kademe 3. ye basınca 3. kademede çalışıyor. yani her sargıda elektrik var ama bir sıkıntı olmuyor. Gene de uzun süreli kullanımda belki sıkıntı yapar diye aynı anda basılmaması konusunda uyardım:)
Şimdi tek sıkıntı var çekiş gücü azaldı gibi. Daha doğrusu motorun rotor temizlendi yağlandı. fan pervane salyangoz içi temizlendi sürtme sesi gitti salyangozun hava emme kanalına gazete tutuyorum vakum var ama filtreleri takıp gazete yaprağı tutunca gazete tam yapışmıyor. çaydanlık buharı yemek buharı çekiyor ama eskiden gazete yapışıyordu. Filtreleri de temizlemiştim acaba başka yerde açıklıkmı oluştu oradan hava emiyor dedim ama oda yok. yani sürtme sesinden önce devir çok daha mı fazlaydı ona baksaydım karşılaştırma imkanım olurdu. Tamam salyangoza gazete vakum yapıp yapışıyor ama daha önce daha mı fazla güçle yapışıyordu ona bakmam gerekirdi. Bir tek bu emiş gücü sıkıntısı kaldı:) uğraşmak zevkli olduğundan olmadı başka motor bulursam modifiye ederim:)
 
Filitreler temiz görünsede yağ donup tekrar tıkamış olabilir .
 
Filitreler temiz görünsede yağ donup tekrar tıkamış olabilir .
yok hocam filtreleri yağ çözücü ve sıcak suyla yeni yıkamıştım. iki filtre olduğundan ben tek tarafa kağıt tutmuştum diğer taraftanda emdiğinden vakum ez oluyormuş. İki tarafada gazete koyunca yapışıyor:) ama şimdide tekrar sürtme sesi geliyor. fanı tam sıkmadım galiba kablolara sürtüyor olabilir. Tekrar sökeceğim:)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,898
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst