Daire sigorta kutusu değişikliği için görüşleriniz

mnazmi

Üye
Katılım
28 Şub 2021
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
63
Merhaba Arkadaşlar

Dairemi 1993 yılında aldım. Apartman yöneticisi olduğum bir dönemde apartmanımızın toprak hattını yenilettim. Bu yenileme sırasında daire sigorta kutusuna da kaçak akım koruma taktırdım. Ama hata edip tüm sigorta kutusunu yeniletmedim. Bir süre önce apartmanımızın ana sigorta girişinde yakınlardaki bir trafodaki arıza nedeniyle sıkıntı çıktı ve bazı dairelerin elektrikleri varken diğer dairelerde elektrikler gitti. Zamanlamayı tam hatırlamıyorum ama bu olaydan önce veya sonra da olabilir televizyonumun ana besleme ünitesi yandı ve değiştirdik. Televizyonum APC marka KGK bağlıydı (Line Interactive gerçek sinüs)
Biraz formunuzdaki yazılardan biraz da Youtube yayınlarını izleyerek sigorta kutusunu değiştirme kararı aldım. Bir adet de Trimbox aldım. (Trimbox ile ilgili sitedeki tüm yorumları da okudum). Mevcut sigorta kutusunda resimlerden de anlaşılacağı gibi koyacak yer yok, ayrıca toprak hattı da kutunun arkasında kalmış, görünmüyor. Apartmanın elektrik işlerine gelen bir elektrikçi ile görüştüm. Nötr ve toprağın görülecek şekilde iki ayrı baralara bağlanmasını istedim. Ancak baraların vida sıkıştırması
nedeniyle gevşeyebileceğini çok da sağlıklı olmadığını ama ben istersem o şekilde yapacağını söyledi. Apartmandaki diğer bir çok dairede kutuda 5 sigorta varken benimkinde 4 sigorta var. Dairem 3 oda bir salon, mutfak ve banyo. Kutuda (resimde de görüleceği gibi) 2 ad 20A 2 adet 16A var. Elektrikçi dairenin hatları çekilirken bu şekilde yapıldığını ancak yeniden daire içi hatlar çekilirse sigortanın arttırılabileceğini belirtti. Bana iki alternatif sundu:

1 Mevcut sigortaları kullanabileceğimizi, 12 lik bir sigorta kutusu takabileceğini söyledi. Ancak eski sigortaların biraz daha geniş olması nedeniyle sigorta kapağının kapanmayabileceğini belirtti. Sigortalar değişmez ise 130 TL bedel istedi.
2.Yeni 4 adet Siemens marka sigorta takılırsa 220 TL bedel istedi.

Merak ettiğim, sigorta kutusunu incelendiğinde :
1. Mevcut sigortaların yeteli olup olmadığı ve değişmesinin gerekip gerekmediği. Değişim gerekliyse hangi kalitede sigorta almalıyım?
2. KAK nın kalitesi yeterli mi, değişmesi gerekli mi?
3. KAK önüne de (elektrikçi bahsetmedi ama ben Youtube yayınlarında görmüştüm) bir hattı kapatma sigortası konulmalı mı?
4. Sigortaların 4 adet olması dairem için bir sorun çıkartır mı, önlem için ek bir şeyler daha eklemeli miyim? (Trimbox aldığımı daha önce belirtmiştim)

20210322_120242.jpg
20210213_151337.jpg
20210322_120258.jpg
20210322_120249.jpg


Benim aklıma gelmeyen konularda da yardım ve önerilerinizi belirtmenizi rica ediyorum.

Okuduğunuz ve yardımlarınız için teşekkür ederim

Sağlıcakla
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sigorta kutunuz baştan salma işlenmiş işçilik çok kötü. Benim tavsiyem malzemeleri siz alın daha ucuza gelir, kaçak akım rölesi biraz daha pahalı o kalsın. Evin tesisatını bilsek neye kaclik sigorta alabileceğinizi söylerdik. Kaçak akımdan çıkış kabloları da min 4mm² lik olsun. Sigortalarin tanesi ortalama 12 tl 5 adet alsaniz 60 olur. Sıva üstü sigorta kutusu da alın minimum 8 li, ama tavsiyem 12 li alın. Ustam yüksük, pabuç vs kullanırsa daha sağlam olur. Diğer hatları kontrol ettirmeyi de unutmayın.
 
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler ve ilginiz için teşekkür ederim. Şuan evimdeki sigortaların hangi priz ve aydınlatmalara bağlı olduklarını tespit ediyorum. Sanki 4 adet sigorta ev için yeterli değil gibi geliyor. Belki de sıva üstü yeni hatlar çekmek gerekebilir diye düşünüyorum. Sigortaları kontrol ettikten sonra buraya da yazıp görüşlerinizi almak isterim.

sağlıcakla
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,646
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst