Daimi kalkış duruş yapan Motorun termiği atıyor.

ayemmir

Üye
Katılım
8 Ağu 2010
Mesajlar
17
Puanları
1
Merhaba Arkadaşlar,

Otomasyon işlerini yaptığımız bir fabrikada dizim yapan frenli bir motorumuz var. Bu motor maksimum yarım saniyelik adımlar halinde çalışıp duruyor. Çalışma durma anlarında frende devreye girip çıkıyor. Motor yaklaşık 30 dakikalık çalışma temposunun ardından termiği attırıyor. Motor 2.2 kw siemens marka yıldız bağlı etiket değeri 5.2 Amper. Biz termiği 5.5 amperde kullanıyoruz. Bu sorunu nasıl çözebiliriz. Yukarıdada belirttiğim gibi motor 30 dakika boyunca 0.5 saniyede bir kalkma hareketi yapıyor.

Motoru değiştirip yüksek güçlü bir motor takmayı düşünüyoruz. Sizce bu sorunumuzu çözebilirmi. Motorda ve freninde sorun gözükmüyor. boşta sorunsuz çalışıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bence motor seçimi ve bağlantı şekli yanlış başta. normal 3 faz bir asenkron motor kullanıyorsunuz sanırım ve üçgen bağlı demişsiniz yani soft starter ya da bir sürücüye bağlı değil. 0.5 saniyede bir dur kalk ise gerçekten çok kısa bir süre siz bu motora üçgende yol vermeye çalışırsanız bu kadar sık aralıklarla aldığınız sonuç son derece normal. hatta yakında da sargılara zarar verip motoru yakarsınız. bu tarz işler için genelde servo motorlar ve servo motor sürücüleri kullanılmalıdır. yani işin %100 uzmanı değilim ancak şimdiye kadar gördüğüm sistemler bu şekildeydi. tavsiyem bu yönde olacak.
 
yarım saniyelik adımlar ile firenli bir motorun durk kalk yapması sonucu 30 dk sonra ısınması termik attırması gayet normal ve balatalı bir frenin 0,5 saniyelik adımlar ile çalışması aç kapa yapmasıda zor .Motorun tahrik ettiği yük nedir bu bilinmeli .
anlatmış olduğunuz çalışma şekline göre jengeese arkadaşın belirttiği gibi servo motor ve sürücü kullanılması gerekir diye düşünüyorum.
motorun tahrik ettiği yükü belirtirseniz daha iyi bir fikir yürütülebilir.
 
başka bir durumda şu fren motor akımına dahilmi?.ayrıca fren açma kapama yapma motorla parelelmi.yani motor frendeyken daha açmadan motor çalışmak mı ister.zamanlamayı yakından görmek gerekir.fren açma hızı yüksek olmalı ki motora fazladan yük olmasın.termikten fazla aım geçmesin.K.G.
 
S1: Sürekli çalışma görevleri için.
S2: Kısa sürevli görevler için.
S3: Makul yolverme süresi ve kesikli çalışma için.
S4: Uzun yolverme süreleri ve kesikli çalışma için.
S6: Periyodik işlerde sürekli işletim için. Birbirine eş değer aralıklı uzun süreçli görevler için.
S7: S6 özelliklerine ilave olarak elektriksel frenleme işlerinin olduğu görevler için.
S8: Yük momenti ve hızın değişiklik gösterdiği sürekli periyodik işler için.
S9: Yük momenti ve hızın değişiklik gösterdiği periyodik olmayan işler için.

Sistemi yeni kuruyorsanız motorun özelliğinden kaynaklanıyor olabilir, Motor etiketinde bu bilgi vardır.
 
motor termik üst sınırı 2 buçuk kat olmalı. sorunun cevabı bu olmalı.


device_name Cihazımdan your_app_name ile gönderildi
 
1 saniye ara ile start stop yapan sistem yanıbaşımızda belkide daha az bi zamanda çalışıyor 4 kW ac motor arkasında fren var yaptığı iş yolları süpüren araçların fırçalarını basıyor akşama kadar tak,tak diye bir balata sesi zaten senede iki sefer balata bitiriyor motorda ise sıkıntı yok gibi en fazla arka rulman bozulması banada ilginç gelmişdi paylaşmak istedim saygılar
 
yani olay şu ki madem 0.5 saniyelerden bahsediyorsunuz ve orada bir servo motor değişikliği yapılmayacak o zaman bari yıldızda yolverin ki anma akımını azaltmış olun. zaten sizin motorunuz o kadar sürede tam devrine ulaşamayacağı için üçgende sürmenize de gerek yok. yıldızda çalıştırın bence direk. arkadaşlar da bu konuda yorum yapar ve yanlışım varsa düzeltirse (mesajdan alıntı yaparak ya da @ li uyarı yaparak sevinirim.)
 
Merhaba Arkadaşlar,

Otomasyon işlerini yaptığımız bir fabrikada dizim yapan frenli bir motorumuz var. Bu motor maksimum yarım saniyelik adımlar halinde çalışıp duruyor. Çalışma durma anlarında frende devreye girip çıkıyor. Motor yaklaşık 30 dakikalık çalışma temposunun ardından termiği attırıyor. Motor 2.2 kw siemens marka üçgen bağlı etiket değeri 5.2 Amper. Biz termiği 5.5 amperde kullanıyoruz. Bu sorunu nasıl çözebiliriz. Yukarıdada belirttiğim gibi motor 30 dakika boyunca 0.5 saniyede bir kalkma hareketi yapıyor.

Motoru değiştirip yüksek güçlü bir motor takmayı düşünüyoruz. Sizce bu sorunumuzu çözebilirmi. Motorda ve freninde sorun gözükmüyor. boşta sorunsuz çalışıyor.

1: öncelikle 0.5 sn olayına katılmıyorum imalatçısı bunun yerine hidrolik veya pnomatik bir sistem düşünürdü.
2: diyelim ki 0.5 sn aralıkla çalışıyor bu motor nominal devrine ulaşıyor mu hayır ulaşmadan duruyor. bu arada sürekli dur kalk yaptığından termik ısınmaya başlayacaktır. termik su içmeye zaman bulamadığından ve soğumadan peş peşe akımlar gelince açması normaldir.
3:boşta normal demişsiniz peki yükte kaç amper çekiyor baktınız mı
4:Motor etiketine göre üçgen bağlantı doğrumu yoksa yıldızımı bağlanacak kontrol ettinizmi
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,153
Mesajlar
915,489
Kullanıcılar
449,897
Son üye
alcaponee

Yeni konular

Geri
Üst