dahili osilatör ile yapılan devrede zamanlama problemi

tekosis

Üye
Katılım
25 Şub 2009
Mesajlar
491
Puanları
6
Yaş
42
Merhabalar. 12f675 veya 16f628 gibi pic'lerin dahili osilatörlerini kullandığımda zamanlamayı tam olarak tutturamıyorum. TMR0 da kullansam tam olmuyor sapmalar meydana geliyor(saat devresinde hata oluyor. saniye ya kısa ya da uzun oldu). Acaba bu problemle karşılaşan başka kişiler varmı? Ben bu durumu dahili osilatörün R-C olmasına ve bunun kararsızlığına bağlıyorum. Problemi halledebilen oldumu? Cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
 
devrelerde kullanılan pic lerde zamanlama önemli ise osilatörleri için kristal kullanılmalıdır.(xt)..kullandığınız rc osilatörü %20 lik hata verebilir(zamanlamada)...frekanslara da dikkat ederek kristalinizi değiştirebilirsiniz..
kolay gelsin
 
Ortam sıcaklığına bağlı olarak dahili osilatör frekansı değişir. 16F628'de yok ama 12F675 te OSCCAL registeri vardır. Osilatör kalibrasyonu için. Sıcaklığı izlediğinizi varsayarak, uygun sıcaklıklarda osccal ayarlarını değiştirmeniz gerekmektedir. Sıcaklığa bağlı ayarın nasıl değiştirilmesi gerektiğini bilmiyorum. Herhalde bir test yazılımı hazırlayarak ve osiloskop kullanarak değişik sıcaklıklarda olması gereken osccal değerlerini bulabilirsiniz.

malatyaq'ın dediği gibi, hassas zamanlama işlerinde kristal kullanacaksınız. Bu kristallerin de özel bir tipi var, şimdi unuttum, yıllık sapması çok çok düşük. Sanki yılda 10 sn gibi bir sapması var (yaz kış aylarında sapma artabilir ama ortalama bu civarda).

Belki TEDAŞ'ın çok zamanlı sayaç şartnamelerinde belirtiliyordur, varsa oradan bakabilirsiniz.
 
Hastaydım cevap yazamadım şimdiye kadar. İlginize teşekkür ederim arkadaşlar. Düşüncemin doğru olduğunu anladım ve ruhum huzura kavuştu :) Tekrar teşekkürler...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,522
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst