düşük yüklerde kompanzasyon nasıl yapılır?

hakan288

Üye
Katılım
1 Eyl 2009
Mesajlar
8
Puanları
1
öncelikle herkese selam.forumda kompanzasyonla ilgili soruları ve cevapları okudum.bende şöyle bir problem var.50 ve 100kva lık trafo güçlerinde 100/5 akım trofosu kullandım.3 fazlı reaktif güç kontrol rolesi kullanmaktayım.yaklaşık olarak 30 a yakın panolarda aynı role ve aynı marka kondansatörler kullandım.fakat sorun şuki bazı yerlerde problem olmadı bazılarında ne yaptıysam tutturamadım.tutturamadığım yerlerdeki sorunlar ya çekilen akımlar çok küçük yada yük dagılımındaki dengesizlikler oldu.şimdi diyeceksinizki o zaman yükleri eşit dağıt fakat bunları yapmak çok zamanımı alacak yada bazı yerlerde imkansız olacak.mesela bir yerde çekilen akımlar şöyle r fazı=3 amper s fazı=2 amper t fazı=1 amper ben buraya 0,5 trifaze-1 trifaze-1.5 trifaze-2.5 trifaze ve r-s-t fazlarınada 0.5 monofaze bağladım ama oranları bir türlü yakalayamadım.sizce ben buraya nasıl bir kondansatör grubu yüklemeliyim?diğer bir panodada r fazı=16 amper s fazı=8 amper t fazı=3 amper gene burayada 0,5 trifaze-1 trifaze-1.5 trifaze-2.5 trifaze-5 trifaze monofaze olarakda her faza 0.5 monofaze bağladım ve bu gibi yerlerdede oranları yakalayamadım.burada nasıl bir kondansatör grubu bağlarsam cezaya girmem.bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Akım trafoları,% 10 dan küçük değerdeki akımı sağlıklı olarak değerlendiremez.Bu nedenle,
düşük yüklerde,kompanzasyonun etkili olarak sağlanması zordur.Ya akım trafosunu küçük
değerliler ile değiştirmeniz gerekir,veya,ALRON türü ( enerji ölçümünden yararlanan ) kom-
panzasyon ürünleri ile,mevcut kompanzasyonunuza ( eskisi kalmak şeklinde veya tamamı
Alron türü olmak üzere ) ilave tesisat yaparak sorununuzu çözebilirsiniz.
 
akıf trafolarının ölçüleri doğru aldığını çekilen akımları pensampermetre ile kontrol ettim doğru ölçtüğünü gördüm.ben 3 adet 0.25 monofaze ve 3 adet 0.5 monofaze ve 3 adet 1 kvar monofaze birde 1kvar trifaze ile kompanzasyonu başarabileceğimi düşünüyorum çünkü çekilen akımlar 2amper-4amper-5 amper sizce doğrmu düşünüyorum.
 
Sorununuz,düşük akımdan kaynaklandığı için,kondansatör güçleriniz ne olursa olsun,röleniz,
bu düşük akımı algılayamacağından,kompanzasyonu başlatamaz.Akım trafonuz 100 / 5 ol-
duğundan ve devrenizden max. 5 amp. geçtiğinden,rölenizin,bu akımı algılaması ve devre-
ye kondansatör alması mümkün değildir.Belirttiğim alternatif çözümleri uygulamanız dışında
çözümünüz bulunmamaktadır.Sisteminiz,hep böyle çalışacak ise,en ucuz çözüm,akım trafolarının
değiştirilmesidir ( klas 0,5 ).
 
Kompanzasyon bir tesiste çekebildiği en yüksek güç (puant güç) üzerinden projelendirilip tasarlanmalıdır,genelde talep güç üzerinden yapılır yani düşük güce göre kompanzasyon dizayn edilmez çünkü bahsettiğiniz değerlerde çekilen güçler bir tesis için geçici rejim gücüdür. Güç arttığında yapılanı boz yenisini kur olmaz yap-boz puzzle oyununa döner iş.
Bu tip aşırı düşük yükler için iki tavsiyem olacak. Birkaç amper mertebesindeki bu yükler sabitmi yani gece aydınlatması v.s. gibi mi? eğer öyleyse bunlar için sabit bir kondansatör kullanabilirsiniz. İkinci tavsiyem ise Fahri beyin söylediği Alron yada smart-svc tarzı sistemler.
 
yardımlarınız için tşk ederim.yarın ilk işim akım trafolarını değiştirmek olacak.

yükler sabit sadece akşam çevre aydınlatma lambaları devreye giriyor 125w civa buharlı armatürler var.yaklaşık 10-15 adet kadar.gündüz değişken yükler yok.sadece aydınlatma çay makinesi ve buz dolabı var.
 
yardımlarınız için tşk ederim.yarın ilk işim akım trafolarını değiştirmek olacak.

yükler sabit sadece akşam çevre aydınlatma lambaları devreye giriyor 125w civa buharlı armatürler var.yaklaşık 10-15 adet kadar.gündüz değişken yükler yok.sadece aydınlatma çay makinesi ve buz dolabı var.

Sabitin değerini belirlemek sana kalmış. Endeks takibiyle uygun kondansatör değerini bulman kolay.
 
yardımlarınız için çok tşk ederim.yarın dediklerinizi uygulayacağım.
 
Akım trafolarını değiştirmenize rağmen sorunu çözemezseniz, birkaç miliamperi dahi kullanılır büyüklüğe çıkaran otomatik kazanç kontrollü EKM serisi, tamamı dengesiz yükler için üretilmiş modelimizi denemenizi öneririz.
 
arkadaşlar öncelikle hepinize tşk ederim.bugün kurmuş oldugum kompanzasyon panolarını dolaştım.indüktif yaklaşık %10-%15 civarlarında kapazitif zaten bizde olmuyor.biraz daha ugraşırsam sanırım rakamları biraz daha aşağı çekebilirim.herkese selamlar.bu arada sorun akım trafolarından değilmiş.belki uygun degerde akım trafosu kullansaydım daha iyi bir ölçme elde edebilirdim ama baştan hesaplamadan aldıgım akım trafolarını kullanmak zorunda kaldım.herkese selamlar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst