düşük volt ile kontaktör nasıl çektirilir

arkadaşım bunun için özel trafolar var ben yıldız üçgenlerde kullanıyorum izmirde simay trafo 25 lira gibi fiyatı sipariş veriken 200va gerilim trafosu olarak sipariş veriyorum geliyor girişi 145.160.190 volt arası çıkış 220 volt
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaslar katılıyorum size benidme başıma geldi.

55KW lık 100A.lik trafoya yıldız/ ücgen yol verdim. hatta kompanzede yaptım 15 kvar lık. kesittden ve mesafeden dolayı gerilim bayagı düşdü..198v. civarlarıdna okumuştum.. ücgene gecişde sorunlar yaşadım. girip cıktı ücgene gecerken. sonra gecme oldu ama beni bayagı sıkıntıya soktu..

yani gerilim düşmesi yıldız ücgen sistemler icin kontaktörün cekip-bırakmasına neden oluyor.. böyle durumalrda kesit hesapı yapılmalı ve uygun kesitte tesisat degiştirilmeli.... güclü bir motor kullanıyorsanız. 3 fazlı ,,
 
aliempi ' Alıntı:
arkadaşım bunun için özel trafolar var ben yıldız üçgenlerde kullanıyorum izmirde simay trafo 25 lira gibi fiyatı sipariş veriken 200va gerilim trafosu olarak sipariş veriyorum geliyor girişi 145.160.190 volt arası çıkış 220 volt

Motor üçgene geçerken gerilim düşüyor.Bu trafo da gerilimi 220 ye yükseltip kontaktörün bırakmamasını sağlıyor.Bunu ben böyle anladım.
eğer doğru anladıysam şunu anlayamadım.Üçgene geçip te gerilim normale yani 220 ye çıkınca bu trafo kaç volt veriyor?
 
yıldız üçgen devrelerde; motor kalkınma anında sebeke zayıf kalıyor veya uzak mesafeden besleniyor ise motorun yüksek akım çekmesinden dolayı gerilim düşmesi olacak, bu gerilim, kontaktörün bırakma gerilimine ulaşması ile kontaktör bırakacak ardından gerilim yükselecek kontaktör tekrar çekecektir. bu durumumun çok tehlikeli olduğunu çalıştırılamıyacağını, bu olayla çok arkadaş karşılaşmıştır sanırım. bu tür arızalar benimde başıma geldi. çare olarak (duruma göre)
kontaktör bobinlerini 220 v deyilde 380 v seçtim sistem çalıştı.
kontaktör bobinlerini 24 v seçtim tr kullandım sistem çalıştı
mevcut sistemde 220 v kontaktör kullanıyor ise, Şebeke kumanda gerilimine küçük güçlü tr(220/15v-10w-15w) ile ilave yaptım.yani kumanda gerilimine 15 v ilave yaptım . sistem çalıştı
 
Arkadaşlar bunları belirtmeniz güzel ve katılıyorum

ama burda anladığım kadarıyla sorun Y/Ü devresinde kullanılan bir kontaktörün bırakma sorunu değil sanırım, konu amacının dışına çıkıyor gibi :eek:
 
mustafa şu anlattığın olayın (optokublörlü) devre şemasını gönderirmisin
 
bunu yapman biraz zor 150-180 v akımla 110 v olan kontaktör bobini çektirmen o kontaktörün çabuk bozulmasına kontakların yapışmasına sebep olur bu akımı ya senin 12-24v düşürmen ve bi röley yardımıyla 220v çevirerek tamam layabilirsin eger 220 çıkaramıyosan tabiki 12 veya 24 v varsa geçerli yoksa saglıklı bi olay yapamazsın
 
Gerilimin 150 V gibi değerlere düşmesi uzun bir hat ve veya aşırı yük demektir.Hep 150V de kalsa bobinle oynarsınız.Yüke bağlı olarak sallanıyordur muhtemelen.
Trafosuz şartına rağmen sadece trafoda yetmez.Gerilim yükseldiğinde bobin ısdırap çeker.Hem de bir bobin değil yıldız/üçgen büyük ihtimal zaman rölesi de var.
Ups gerilim yükseldiğinde şarj edebilecek seviyelere çıkıyorsa ucuz olduğu için çözüm olabilir.
(Edit : Ups olması , gerilim kesildiğin de kumanda kısmının buna cevap vermemesi durumunda skıncalı olabilir.)
Doğrusu bir kaç kademeli trafo ile regülatör.Hazır ufak - kutulu şeyler olacaktı.@aliempi arkadaşımız bahsetti.
-----------------

Dimmerler , çiğ köftelik kıymamı yaparlar yoksa ayak sürüyerek potansiyel enerji kaybınamı yol açarlar ? ::)

Böyle bir deney de varyak kullanılmalıydı.

Allah CC , arkadaşı için üşenmeyip uğraşan deneyen arkadaşımıza tez zamanda bir osiloskop lütfensin dilerim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,645
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst