Dört kutuplu şalter sorusu?

elek

Profesyonel Üye
Katılım
24 May 2006
Mesajlar
2,911
Puanları
318
Aşağıdaki yazı Emo dergi 449. sayıda vardı..Taner İriz in yazısı..ama tam anlayamadım..
""Yedek beslemesi de olan bir tesiste kullanılan ana şalterlerin mutlaka 4 kutuplu olmasına gerek yoktur..
Bu şalterler ayrıca bir toprak koruma özelliğine sahipse 4 kutuplu olmalıdır.Çünkü özellikle dengesiz yükte nötr akımları bölünür ve bölünen bu akım toprak rölesini açtırabilir.Ama şalterlerde toprak opsiyonu yoksa şalterlerin 4 kutuplu seçilmesi gereksizdir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
..toprak koruma özelliği varsa şalterin 4 kutuplu olmalı diyor.
biraz kafam karıştı..
 
..toprak koruma özelliği varsa şalterin 4 kutuplu olmalı diyor.
biraz kafam karıştı..

Olayın özü şu aslında 3 kutuplu olunca nötür direk bağlanıyor buda akımın iki kola ayrılmasina troid rölenin açmasına neden oluyor.Şemayi dikkat li incelerseniz 4 kutup olunca nötür devresi kesileceğinden akımın iki kola ayrılmasi olayi sona ereceginden gereksiz açmalar son bulur.
 
yani şunu mu demek istiyor;
toprak koruma yoksa zaten kaç akım algılanamayacağı için şalterinde 4 kutuplu olmasına gerek yok
 
yani şunu mu demek istiyor;
toprak koruma yoksa zaten kaç akım algılanamayacağı için şalterinde 4 kutuplu olmasına gerek yok

Hayir semadaki sistem bir yükün iki farklı trafodan beslenmesini anlatıyor.Burada ikisininde 3 kutuplu olması durumunda şemaya dikkat edersen nötür ler direk bağlantı olmasını gerektirir.Bu nedenle nötür akımının iki kola ayrılmasi gerçekleşir.Şemada herhangi birinin 4 kutuplu olması yada her ikisininde 4 kutuplu olması durumunda ise nötür hatları birbirinden ayrılmış olacağı için sorun çözülmüş olur.Bildiginiz gibi kaçak akım troid gibi sistemler de giren akim çıkan akıma eşit olmak zorunda dir.Bu eşitlik bozulduğu an devreye açma sinyali gönderir.Olayin özü budur.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst