dönen bir mekanizmada elektrik iletimi hk.

aks_fazli

Üye
Katılım
19 Şub 2009
Mesajlar
132
Puanları
1
Yaş
42
slm arkadaşlar,

Dönen bir mekanizmada fırça kömür ve kollektör kullanmadan mekanizma üzerindeki yüklere ( motor,sensör.valf vs) nasıl elektrik iletilir.
Not: Yüksek devirlerle dönecek misal 600d-dk
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kabloları direkt olarak bağlarsınız. kabloların gittiği panoyu da, dönen mekanizma etrafında, dönen mekanizma ile aynı hızda döndürürsünüz. Pano beslemesi için de, panonun içine bir jeneratör yerleştirirsiniz :)
Sensörlerden gelen bilgi, dışarı gitmeyecekse, amaç sadece dönen kısma enerji vermekse, dönen sistemin dışına, sargılar sararak, bir jeneratör haline getirebilirsiniz. Yani sisteminizi, dev bir motorun içine kurmuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. (tabii bu durumda, dönen kısmı, yine dışarıdan bir motorla döndürmeniz gerekecek.Yani dönmeyi sağlayan motor, dönen sistemin içinde ise, o zaman bu seçenek kullanılamaz)

Soruyu, beyin fırtınası için değil de, karşı karşıya olduğunuz bir sorun için sorduysanız, bunun bir yolu olduğunu sanmıyorum. Sistemin her hangi bir yerinde, mutlaka fırça sistemi olmak zorunda ( karbon fırça olmasa dahi, bir fırça sistemi olmalıdır) İşin içinde motor değil de, sadece sensörler varsa, biraz mekanikten de yararlanarak, yaklaşım sensörleri, dönen kısmın dışında olarak kullanılabilir.
 
Son düzenleme:
slm arkadaşlar,

Dönen bir mekanizmada fırça kömür ve kollektör kullanmadan mekanizma üzerindeki yüklere ( motor,sensör.valf vs) nasıl elektrik iletilir.
Not: Yüksek devirlerle dönecek misal 600d-dk

Primeri sabit sekonderi hareketli transformator cozum olabilir.
Hazir cozum olarak ticari urun varmi bilmiyorum.

Eger mekanizma surekli olarak donecekse 600 Rpm de ihtiyaciniz olan enerjiyi uretecek dinamo yada alternator bulunabilir.
 
Arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için öncelikle teşekkrler.
Bahsetmiş olduğum makinanın bğlantılrı bilezikler ve fırçalar ile 4 adet 3 faz ac motor ve birkaç adet valf ve sensörü çalıştırılıyor fakat uygun olmayan ortam şartları yüzünden (toz ve pudra) arızaya geçiyor ,greken yalıtımlar olmasına rağmen ufak bir temassızlık yüzünden sürücülerden bazıları korumaya geçiyor çok sık olan bir sorun değil fakat makina birkez durduğunda devreye alması 30 - 45 dk sürüyor ve çok hurda veriyor.
Bugün bir arakdaşım 2010 win otomasyon fuarında fırça ve bileiksiz dönen cihazlara elektrik verildiğini gördüğünü söyledi ama firma hakkında birşey hatırlamadığı için bu işlemin nasıl olduğunu bulamadım.
bende burda sizinle paylaşmak istedim.
Eğer bulursam sizinle paylaşacağım
 
Benim 9 metre capında sonsuz dönen bir uygulamam oldu ve dışarı bircok sinyal taşımamız ve dışarıdandanda bir cok sinyal almamız gerekiyordu.
En saglıklı çözümü sadece ana beslemeyi kömür üzerinden taşıyıb diğer sinyallerikablosuz haberlesmeden taşıdık!
 
Bilmiyorum biliyormusnuz ama dönen kısma trafo mantıgı manyetik alan oluşturarak akım sağlanabiliyor ama bende arıyorum bunun nasıl birşey oldugunu bir yerden duymuştum. Bilen varsa paylaşırsa çok iyi olacak..
 
Slip Ring deniyormus araştırdım. Bizim yaklaşık 35 kW 70 A lik bir mekanizmaya ihtiyaç var. Hız yok makina belki bir saatte bir tür atacak. Yapacağız inşallah.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst