Dökme demir ( döküman )

Berdibek

Üye
Katılım
4 Eki 2006
Mesajlar
439
Puanları
1
Yaş
37
Dökme demir eski Çinlilerin demir madenini eritirken karbon içeriğini yükseltmeleri sonucu 3000 yıl önce ürettikleri esas maddedir.Bu onların erime sıcaklığını 11500C ye kadar düşürmelerini sağladı.Böylece akışkan metal etkili ve verimli şekilde dökülebildi.
Döküm endüstrisinin en yüksek tonaja sahip ürünü dökme demirlerdir. Dökme demirlerin iyi bir mühendislik malzemesi oluşu ve üretim maliyetinin düşük olması bu malzemenin yüksek miktarda kullanılmasının en başta gelen nedenlerinden biridir. Dökme demirler çok geniş bir aralıkta değişen mukavemet,sertlik,.işlenebilirlik,aşınma direnci,korozyon direnci ve diğer özelliklere sahip olabilirler. Özet olarak dökme demirler grubunun çok değişik mühendislik özellikleri sağlaması ,bu malzemenin kullanılış sahasının genişliğine devamlılığına neden olmaktadır. Değişik özelliklere sahip çok sayıda dökme demir kullanıldığından bir mühendis bu malzeme grubunun tümünü kapsayan bir görüşe sahip olmalıdır.
Yüksek fırından alınan ham demir ,dayanıksız ve kırılgandır .Makine imalatında ve konstrüksiyon işlerinde kullanılmaya elverişli değildir.. Genel olarak ham demir yüksek fırından alındıktan sonra büyük potalara dökülür daha sonra kupal ocaklarına gönderilerek döküm işlerinde kullanılmak üzere dökme demirler elde edilir veya çelik fırınlarında çelik elde edilir

Kod:
şifre : www.kontrolkalemi.com
 

Ekli dosyalar

  • dökme demir.zip
    19.9 KB · Görüntüleme: 45
Moderatör tarafında düzenlendi:
cnc torna"larda ve frezelerde kullanılan, piyasada "elmas" adıyla bilinen malzemelerin yapıtaşını merak ediyorum bilen var mı?
sanıyorum yapay elmas dedikleri grafit diye bir şey ama emin değilim.

bazı denemeler sonunda, 100 bin atmosfer basınç ve üç bin derece sıcaklık altında tutulan grafit, elmas haline getirilmiştir. Ancak üretilen sentetik elmaslar, doğal olanları kadar değerli değil.
 
güzel paylaşım için saol
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,818
Kullanıcılar
449,592
Son üye
E.E.M.

Yeni konular

Geri
Üst