DÜNYANIN EN BÜYÜK HİDROELEKTRİK SANTRALI HİZMETE GİRDİ

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
Güncelleme: 01:35, 27 Temmuz 2012 Cuma



[h=2]15 nükleer reaktöre eşit güç! [/h][h=3]Dünyanın en büyük barajı olan Çin’deki Three Gorges Barajı, son jeneratörün de devreye girmesi ile 15 nükleer reaktöre eşit güç sağlayacak. [/h]


  • Otomasyon"javascript:eek:penHashtag();"]#twitliYORUM[/URL]


Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Çin'deki Üç Boğaz Barajı'nın oluşturduğu göl İsvçre büyüklüğünde. Çin'de faaliyet gösteren Üç Boğaz Barajı, 15 nükleer reaktör ile aynı güçte elektrik üretebiliyor.
Ülkenin en büyük nehri Yantze üzerinde yer alan Three Gorges Barajı, 32. jeneratörün de devreye girmesi ile 15 nükleer reaktöre eşit güç sağlayacak ve toplam yıllık elektrik üretim kapasitesi 22.5 milyon kilovata ulaşacak.
Baraj; elektrik üretme, selleri önleme, taşımacılık, turizm, ekolojik koruma, çevre temizliği ve sulama gibi çok sayıda fonksiyonu gerçekleştirmek için kullanılıyor.
Ülkenin batısındaki Hubei bölgesinde bulunan Üç Vadi Barajı, Çinli liderlerin büyük gurur duyduğu bir proje.
Çin devriminin lideri ve ilk cumhurbaşkanı Mao Zedong’un hayalini kurduğu barajın yapımı, 1994-2006 arasında sekiz yıl sürdü.
İnşaatın 40 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor.

GÖLÜ İSVÇRE BÜYÜKLÜĞÜNDE

Oluşturdğu göl İsviçre büyüklüğünde olan baraj, dünyanın en büyük altyapı projelerinden biri olarak gösteriliyor. Barajın çevresindeki heyelan ve çökmeler nedeniyle bölgeden milyonlarca kişi başka bölgelere tahliye edilmişti.

SANİYEDE 70 BİN METREKÜP SU AKIŞI

Çin'de son günlerde gerçekleşen yoğun yağışların da etkisiyle Yangtze nehrinde saniyede 70 bin metreküp su akışı gerçekleşiyor. Bu yoğun su akışı sebebiyle barajın tüm jeneratörleri devreye sokuldu. Böylece dünyanın en büyük kapasiteli temiz enerjisi de üretilmiş oldu.

22,5 milyar dolara mal olan baraj, 22,5 milyon kilovat kapasitesiyle de 15 nükleer santral gücüne sahip.

Çin medyası, devlet görevlilerine dayanarak, bölgedeki jeolojik felaketlerin 2010′da baraj gölünün azami seviyesine ulaşmasından bu yana ciddi şekilde arttığını kaydediyor.
Baraj gölünde suların mevsimsel olarak yükselip alçalması, kıyıdaki setleri zayıflatıyor.
Bu da dünyanın en büyük hidroelektrik santralı olan Üç Vadi çevresinde çok sayıda heyelan ve çöküntüye yol açıyor.
Baraj gölü dolduğunda bölgedeki 13 kent, 140 kasaba ve 1350 köy baraj gölünün suları altında kaldı.



barajın inşaatı dolayısıyla şimdiye dek bölgede yaşayan yaklaşık 1 milyon 400 bin kişi başka bölgelere nakledildi.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Gerçekten muazzam bir güç. Ancak bu söz de çok dikkat çekici: KAMİL ODUR Kİ KOYA HERYERDE BİR ESER / ESERİ OLMAYANIN YERİNDE YELLER ESER. Bir insan-ı Kamilin en büyük eseri de insan galiba, onun ilminin kemalatının ispatı olan bir insan. Öyle ki, ilmi yetiştirdiği eserinde görünür. Böylece onun soyunu devam ettirir. Bir farkla kan bağıyla değil, ruh bağıyla.
 
Gerçekten muazzam bir güç. Ancak bu söz de çok dikkat çekici: KAMİL ODUR Kİ KOYA HERYERDE BİR ESER / ESERİ OLMAYANIN YERİNDE YELLER ESER. Bir insan-ı Kamilin en büyük eseri de insan galiba, onun ilminin kemalatının ispatı olan bir insan. Öyle ki, ilmi yetiştirdiği eserinde görünür. Böylece onun soyunu devam ettirir. Bir farkla kan bağıyla değil, ruh bağıyla.

İmza olarak kullandığım beğendiğim bu sözün tarafınızdanda beğenilmesine sevindim.Hepimiz faniyiz , ancak ortaya bir eser koyabilirsek insanlık adına yararlı bir iş yapabilirsek bu bizi ölümümüzden sonrada hayır ve iyilikle anılmamıza sebeb olur bizi manen yaşatır.Tabiki en büyük eser insan-ı kamil yetiştirmektir,saygılarımla....
 
[h=1]Dünyanın en büyük 6. Barajı bu ilde açılacak![/h]03 Kas 2012 09:47 Samanyolu Haber [h=2]Dünyanın 6'ncı en yüksek barajı Deriner 12 Aralık'ta hizmete girecek. [/h]

193174_baraj.jpg



DSİ'nin Artvin-Erzurum arasında inşa ettiği ve 249 metre gövde yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 6'ncı en yüksek barajı Deriner 12 Aralık'ta hizmete girecek.

Çoruh Nehri üzerinde inşaatına 1998'de başlanan 249 metre gövde yüksekliğine sahip baraj, 2003'ten itibaren her yıl ihtiyaç duyulan ödeneğin sağlanmasıyla hızla tamamlandı.

Deriner Barajı , Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 6'sını karşılayacak. Toplam gövde hacmi 3 milyon 400 bin metreküp olan barajda 1 milyar 920 milyon metreküp su depolanacak.

Yıllık 2 milyar 118 milyon kilovatsaat enerji üretilmesi planlanan Deriner Barajı ile HES sayesinde yaklaşık 685 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolara maledilen Deriner, kendini 7 yılda amorti edecek. SAMANYOLU HABER den alıntıdır.
 
Hidroelektrik Santrali hakkında ben de biraz araştırma yaptım. Kısaca bilgi aktaracağım. Hidroelektrik santralinde, barajda biriken suyun önce kinetik enerjiye sonrasında da türbin çarkına bağlı jeneratör motorunun dönmesi ile potansiyel elektrik enerjisinedönüşmesi ile elektrik elde edilir. Birbiri ile alakalı iki suyun seviyesine kot farkı adı verilir.

1 kwh enerjiyi elde etmek için harcanan suyun miktarına özgül su sarfiyatı adı verilir. Barajda bulunan suyun seviyesi düştükçe özgül su sarfiyatı ters orantı ile yükselir. Yani aynı enerji için de daha fazla su harcanır.

Barajlarda bulunan sudan sağlanan elektrik enerjisi Dünya’da gerekli olan elektriğinyaklaşık %19’unu karşılayabilmektedir. Yenilenebilir enerji olduğu için HES’lerin doğayı kirletebilecek gazlar ve atıklar üretme gibi bir durumu bulundurmamaktadır. Hidroelektrik santrali hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıdan öğrenebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,161
Mesajlar
915,574
Kullanıcılar
449,920
Son üye
Bafrali1655

Yeni konular

Geri
Üst