DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE KÖMÜR REZERVİ....

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
[h=1]Kömür, petrol ve doğalgazın tahtını sallıyor[/h]
31 Mar 2013 15:04 Otomasyon"https://plus.google.com/111716437677550062614/posts"]Samanyolu Haber[/URL] [h=2]Dünyada 70'den fazla ülkede üretilen kömür her geçen gün artan enerji talebiyle birlikte daha da önem kazanıyor.[/h]

200575_komur.jpg



Dünya Kömür Birliği (WCA) verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyada kanıtlanmış 861 milyar ton, tahmini ise 1,1 trilyon ton rezervi bulunan kömürün devam eden arama faaliyetleri ile rezervleri sürekli artıyor. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi dünyanın belli bir bölümünde olmayıp, bir çok bölgede yaygın bir şekilde bulunuyor ve dünya kömür rezervinin 377 milyon tonu linyit, 723 milyon tonu ise taş kömüründen oluşuyor. Fosil yakıtlar içerisinde kömür rezervleri bugünkü tüketim koşullarında yaklaşık 140 yıl kullanılabilecek bir potansiyel sunuyor. Bu durum ise enerji arz güvenliği açısından yaygınlığı ve çokluğuyla kömürü daha değerli hale getiriyor.



Dünyada kömür rezervi açısından en zengin ülkeler arasında ilk sırayı yüzde 27,6 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) alırken, ABD'yi yüzde 18,2 ile Rusya, yüzde 13,3 ile Çin, yüzde 8,9 ile Avustralya ve yüzde 7 ile Hindistan izliyor. Bu beş ülke dünyadaki toplam kömür rezervlerinin yüzde 75'ini elinde bulunduruyor.


Dünya Kömür Birliği'nin 2011 yılı verilerine göre, dünyada en büyük kömür üreticisi 3 milyar 471 milyon ton ile Çin oldu. Çini, 1 milyar 4 milyon ton ile ABD, 585 milyon ton ile Hindistan, 414 milyon ton ile Avustralya, 376 milyon ton ile Endonezya izledi. Son on yıldır dünyanın enerji ihtiyacının yüzde 41 ile neredeyse yarısı kömürden sağlanıyor. Petrol , doğalgaz, yenilenebilir ve nükleer enerji ise diğer yarısını oluşturuyor.


Kömüre olan talepte son on yıldaki artış dikkat çekici


WCA'ya göre, 1990 yılında dünyada toplam kömür üretimi 4 milyar 677 milyon ton iken bu rakam 2011'de rekor bir seviyeye, 7 milyar 678 milyon tona çıktı ve kömürün dünyada birincil enerji tüketimindeki payı yüzde 30,3 arttı. Bu oran 1969'dan bu yana görülen en yüksek artış olarak kaydedildi.


Uluslararası Enerji Ajansının tahminine göre ise dünyada 2017'de yılda 1 milyar 200 milyon ton daha fazla kömür tüketilecek. Bu da ABD ve Rusya'nın şu anki yıllık kömür tüketimi toplamından daha fazla bir orana denk geliyor. Böylece kömürün, 2017 yılına kadar dünyada birinci enerji kaynağı olarak petrolü geçeceği öngörülüyor.


Son on yılda kömürün en çok büyüyen enerji kaynağı olmasında elektrik tüketimindeki artış etkili oldu. Elektrik enerjisi üretiminde ucuz ve rekabetçi bir yakıt olması nedeniyle bugün dünya elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 41'i kömürden sağlanıyor. Elektriğin modern yaşamın vazgeçilmezi olduğu düşünülürse kömür elektrik üretiminde hayati bir rol oynuyor.


Türkiye'deki durum



Türkiye'de, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) Konya Karapınar'da keşfettiği 1,8 milyar tonluk linyit rezervi ile toplam kömür rezervi 14,1 milyar ton düzeyine ulaştı. Bu rakam dünya kömür rezervlerinin yaklaşık yüzde 1,7'sine denk geliyor. Yerli kömür kaynağının 12,8 milyar tonunu linyit, 1,33 milyar tonunu taşkömürü oluşturuyor.


Türkiye'de kömürün yüzde 80'den fazlası elektrik üretiminde, kalan kısmı ise sanayide ve konutlarda kullanılıyor. Türkiye'nin 2011 yılındaki birincil enerji talebi içerisinde kömürün payı yüzde 31, doğalgazın payı yüzde 32, petrolün payı yüzde 27, hidrolik enerjinin payı yüzde 4, yenilenebilir ve diğer enerji kaynaklarının payı yüzde 6 olarak gerçekleşti.


Türkiye'de 2023 yılında birincil enerji talebi içerisinde kömürün payının yüzde 37, doğalgazın yüzde 23, petrolün yüzde 26, hidrolik enerjinin payı yüzde 4, nükleer enerjinin yüzde 4, yenilenebilir ve diğer enerji kaynaklarının yüzde 6 olması öngörülüyor.


AA
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Siz de bu kömür kaynaklı olan enerji üretiminin içinde olan ve bunu bizzat görerek önemini anlayan ve yaşayan bir birey olarak çok güzel bir konuya değinmişsiniz sn.meraklı elektrikçi,elinize sağlık,tebrik ederim.Gelişmiş tüm dünya ülkelerinde de kömüre yönelimin olduğunu daha önceki bir mesajımda ayrıca paylaşmıştım.Türkiye'nin gelecekteki kritik olabilecek yıllarında, mevcut tüm kömür rezervlerini mutlaka kullanıma sokarak,ağırlığını bu öz kaynağa çevirmesi gereklidir.Bu milli,çok hayati ve üzerinde hassasiyetle durulması gerekli çok önemli bir enerji üretimi politikası ve meselesidir.Gelişmiş ülkelerin bu yönelimleri bize de iyi bir model olabilmeli ve rotamızı mevcut kömür rezervlerimize de mutlaka çevirmeliyiz.

Gereğinden çok fazla kükürtlü olan kömür rezervlerimiz için,baca gazları atmosfere verilmeden önce,özel bir arıtma sistemi de düşünülebilir.Ek bir tesis ve işletme maliyetinin olacağı haklı olarak düşünülen bu tesislerde, kükürt (S), hava (Oksijen) içinde yakılarak SO2'ye, o da yükseltgenip SO3'e hava (Oksijen)le dönüştürülüp(SO2 + 1/2 O2=SO3),su (H2O) ile kimyasal tepkimeye sokulup SO3+H2O=H2SO4 (Sülfirik asit) eldesi,elektrik enerjisinin yanında ek bir yan ürün olarak elde edilebilir.

Bildiğimiz gibi bu kıymetli ürün,şeker gübresinden (NH4SO4) tutun da,kurşunlu akülerdeki elektrolite,nitro türevli tüm patlayıcıların (Trinitrogliserin,trinitrotoluen=TNT,vb.) üretiminde,patlayıcı esterin suyunu gidermede su çekici olmasının yanında,sanayinin de ağırlıklı olarak bütün bölümlerinde kullanılma alanı çok fazla olan önemli bir üründür.Saygılarımla.

DİĞER ÜLKELER NE YAPIYOR?

Almanya'da, ucuz kömür fiyatları kömüre dayalı enerji üretiminde büyük bir artış sağladı.

Büyük ölçüde Rus gazına bağımlı olan ancak Türkiye'de de çıkarılan linyit kömürü kullanımında önde olan Polonya'da hükümet, ülkede büyük rezervi olduğu sanılan kaya gazı gibi yeni enerji kaynaklarını geliştirmeyi planlıyor.

Ukrayna ise, ithal doğalgaz kullanan enerji santrallerini gazlaştırılmış kömür ile çalışır hale dönüştürmek için Çin'den 3.6 milyar dolar kredi aldığını geçen ay açıkladı.

IHS enerji analisti Neff, Türkiye'nin uzun vadede doğalgaz bağımlılığını azaltma planlarına rağmen, hızlı büyüyen talep karşısında kısa dönemde Rus doğalgazına duyduğu ihtiyacın artacağını söyledi.

TÜRKİYE 3. BÜYÜK TÜKETİCİ OLABİLİR

Hızlı artan nüfusuyla Türkiye, 10 yıl içinde Avrupa'nın üçüncü büyük enerji tüketicisi unvanını İngiltere'nin elinden alabilir.

Reuters,Güncelleme: 12:18 TSİ 09 Ocak. 2013

Alıntıdır.Kaynak:

https://www.kontrolkalemi.com/forum...lari/75759-turkiye-nin-yeni-rotasi-komur.html
 
Son düzenleme:
Bu işi yönetip enerji sektörü için kullanılabilir hale getirecek devlet kadrolarının yeterliliğini tartışmak daha doğru olacaktır sayın Binbaşı. Devletin ilgili kurumlarında bu işi becerebilecek bilgi, tecrübe ve zekaya sahip memur arkadaşımız varmı yoksa her iş gibi bunuda ellerine yüzlerinemi bulaştıracaklar. Enerji tüketimimizin %50 sinen fazlasını ithal ediyoruz. Demekki bu işi yıllar önce planlayıp yönetecek memur kadroları yetersiz ki bu kadar dışa bağımlı hale gelmişiz. Ama bu hükümetten umutluyum çünkü zamanla bazı hantal kurumlara el atacaklardır.

Zaten büyük şirketlerde enerji sektörüne el attılar ben enerji konusunda umutluyum ülkemiz için.
 
Üstad, bir kez daha bilgilerinizle bizleri ihya ettiniz, özellikle "Gereğinden çok fazla kükürtlü olan kömür rezervlerimiz için,baca gazları atmosfere verilmeden önce,özel bir arıtma sistemi de düşünülebilir.Ek bir tesis ve işletme maliyetinin olacağı haklı olarak düşünülen bu tesislerde, kükürt (S), hava (Oksijen) içinde yakılarak SO2'ye, o da yükseltgenip SO3'e hava (Oksijen)le dönüştürülüp(SO2 + 1/2 O2=SO3),su (H2O) ile kimyasal tepkimeye sokulup SO3+H2O=H2SO4 (Sülfirik asit) eldesi,elektrik enerjisinin yanında ek bir yan ürün olarak elde edilebilir. " parağrafınız ilgimi çekti.Bizim şehrimizde TÜGSAŞ'a ait AZOT fabrikası dediğimiz çok büyük bir fabrikamız vardı.Amonyak üretimi başta ,amonyum nitrat ki bundan hem gübre hemde askeriye için patlayıcı üretimi yapılıyordu.Şimdi özelleştiğinden beri amonyak üretimi yapılmıyor diye biliyorum.Sülfirik asit ile alakalı devletimizin belkide özel sektörün sanayide uygulamalı örnekleri var.Buradan yola çıkarak daha küçük kapasitelerde her termik santrala ek tesisle bu şekilde yan ürünler üretilebilir.Yani kısaca şunu demek istiyorum, şartlar insanları eldeki üründen azami derecede yararlanmaya doğru itiyor.Yıllardır termik santral atığı külümüzden koskoca bir suni dağ yaptık.10 sene önce bir firma geldi kül tesisi kurdu,dağa bantlarla gönderdiğimiz külün % 5 ni kül tankları ile yurdumun heryerine çimento fabrikalarına ,beton tesislerine satıyor.Özelleştiği anda alacak olan firma sahibi bu kül dağının yanına hemen bir çimento fabrikası akabinde izotuğla vb. yan ürünler üretecek fabrikalar kurulacak inşallah.... özelde veya devlette milli sermayeye katma değer sağlayacak, istihdam sağlayacak bu tür yatırım arayışlarını duydukça ve gördükçe milletim adına seviniyorum.
 
Yıllardır termik santral atığı külümüzden koskoca bir suni dağ yaptık.10 sene önce bir firma geldi kül tesisi kurdu,dağa bantlarla gönderdiğimiz külün % 5 ni kül tankları ile yurdumun heryerine çimento fabrikalarına ,beton tesislerine satıyor.Özelleştiği anda alacak olan firma sahibi bu kül dağının yanına hemen bir çimento fabrikası akabinde izotuğla vb. yan ürünler üretecek fabrikalar kurulacak inşallah.... özelde veya devlette milli sermayeye katma değer sağlayacak, istihdam sağlayacak bu tür yatırım arayışlarını duydukça ve gördükçe milletim adına seviniyorum.

Amin meraklı dostum. İşallah olacak ama bu işler özel girişimcilerin elinde olmalı yoksa bu iş yürümez...
 
Amin meraklı dostum. İşallah olacak ama bu işler özel girişimcilerin elinde olmalı yoksa bu iş yürümez...
Sn Genius, hükümette devletin (genelde) bu işlerde ne kadar yetersiz kaldığını gördüğü için
özelleştirme yoluna gidiyor.Aklın yolu bir derler, sizde isabet buyurmuşsunuz,kamuda bu tür atılımlar olmuyor, yada çok uzun zaman ve maliyet gerektiriyor.
 
elinde bu konu hakkında slayt olan var MI?????
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst