düşük gerilim cihazları neden topraklanır?

alevliadam

Üye
Katılım
17 Nis 2012
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba.220 V ile çalışan cihazların topraklanma sebebini biliyoruz.kısa devreden dolayı oluşacak akımın insan üzerinden devresini tamamlayıp insana zarar vermemesidir diye biliyorum.Peki 24 V DC ile beslenen cihazların örnegin transmitter ların topraklanmasının sebebi nedir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
cihazlar sadece güvenlik açısından topraklanmaz. mesela bir audio amplifikatör düşünün toprak bağlantısı iyi yapılmazsa seste parazitler cızırtılar olacaktr. yani demek istediğim elektronik cihazlar toprak bağlantısına ihtiyaç duyarlar daha kararlı çalışmaları için
 
Merhabalar

Transmitterler analog çıkış üreten cihazlardır. Bu tür düşük gerilim çıkışları çevrede bulunan çalışma ortamından etkilenir. Bu yüzden topraklama yaparak bir nevi koruma kalkanı oluştururuz. Üzerine gelen gerilime , frekanslara izin vermez.

umarım anlatabildim

iyi çalışmalar
 
elektriksel gürültüyü yok etmek için de yapılır bazen topraklama
 
cevaplar için teşekkürler fakat anlayamadıgım 4-20 ma çıkış veren bir transmitter çevreden etkilenirmi..etkilense bile topraklama bu sorunu nasıl yok ediyor
 
cevaplar için teşekkürler fakat anlayamadıgım 4-20 ma çıkış veren bir transmitter çevreden etkilenirmi..etkilense bile topraklama bu sorunu nasıl yok ediyor

4-20ma lik bir transducer hattı parazitlerden etkilenmese bile buna bağlı olan devre içerisindeki elemanlar etkileneblir. ve ölçümler yanlı olabilir. mesela bir tc transducer uv seviyelerindeki sinyalleri güçlendirir buradaki ufak bir gerilim dalgalanması sıcaklık ölçüm hatası yaptırır. transducer ne ölçtüyse bunu current loop hattına verir.
 
Bir iletkenden akım gecerse kablo disinda manyetik alan bolgesi olusur.
Senin transmiterinden genelde 24 volt gecer plc ye 4-20 mA anolog input olarak range araligi neyse o bilgi tasinir.
Senin bu sinyal kablon enerji kablolarının yakınından gecerse yani olusan bu manyetik alandan etkilenirse okuma hatası olur. Bu sebeple bu tip kablolar tek tarafli topraklanır.
 
cevaplar için teşekkürler fakat anlayamadıgım 4-20 ma çıkış veren bir transmitter çevreden etkilenirmi..etkilense bile topraklama bu sorunu nasıl yok ediyor

Bir teyp kristali de bir trasducerdir,kasette hareket eden mağnetik şerit içindeki mıknatısiyetli krom,demir tozları,teyp kristalinde(Transducer) çok zayıf bir akım oluşturur ve oluşan bu akım(Sinyal) cihaz amfisinde kuvvetlendirilir.Kuvvetkendirilen bu analog sinyalde parazit,girişim bozulmaları,cızırtı yani tüm bu distorsiyonları azaltmak amaçlı olarak teyp kristali blendajlı(Ekranlı) bir kablo ile amfinin giriş yerine lehimlidir.Buradaki blendajlı kablo da yine toprak hattına(Güç kaynağının - kutbu=gövde şasesi olacak şekilde) amfinin giriş kısmı vasıtasıyla lehimle bağlıdır.

Ayni tv kablolarının dış kısmındaki örgülü kalkanlama(Ekranlamalı=koaksiyel)kabloların parazit ve sinyal yitimini azaltması gibi bu blendajlı kablo da benzer şekilde,teyp kristalinden,yapılan bu topraklama ve ekranlama vasıtası ile en iyi ses kalitesinin eldesini sağlar ve yakın civarındaki mağnetik alanlardan,etkileşimlerden en az etkilenmiş olur.Burada kristalde oluşan voltaj çok küçük bir değer olmasına karşın(Miliamperin küçük değerleri) kaliteli ses eldesi için topraklama ve ekranlama gereği görülmektedir.Umarım bu türden bir benzetme yapmam,size bir fikir verebilip bir ölçüde yararlı olabilmiştir.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst