CREYN KUMANDA ŞEMASI

muratekm

Üye
Katılım
11 Ocak 2008
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar creyn kumandasın da sağ sol aşağı yukarı sağa sola butonlarından herhangi birine yavaş basarsam vinç yavaş hareket ediyor aynı butona biraz daha sert basarsan vinç hızlı hareket etmeye başlıyor. frenleme sisteni ile birlikte kumanda devresini hakkında bilgisi olan. Ayrıca bu tür vinçlerin motorları hakkında bilgisi olan var mı
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
vinçte kullanılan asenkron motorlar genellikle çift sargılı kullanılır.Çift sargı sayesinde ;motorun bir kutup başına düşen sarım sayısı değişmek suretiyle motorun devir sayısı değişmektedir.Elinizde bulunan kumanda kutusunu açıp baktığınızda birkaç adet varyasyona sahip kontak konfigürasyonlarını göreceksiniz.Kumanda kutusuna gelen enerjiyi bu kontaklardan isteninilen şekilde bağlandıktan sonra örneğin aşağı indirmme butonuna yavaş basıldığında kumanda kutusu içindeki kontaklardan ilgili kontaklar konumlarını değiştirerek sargı sayısı daha az olan motor katmanını enerjilendirirler;motorun hızlı dönmesi için aynı buyona biraz daha bastığınızda bukez sarım sayısı fazla olan motor sargı katmanı enerjilenerek motorun hızı arttıtılmış olur.Elimde stajda yaptığım devreler var ama rar layıp nasıl buraya yükleyeceğimi bilmiyorum.yardım gerekirse nasıl yükleneceğinden bahsedersen dosyaları yükleyebilirim.

İyi çalışmalar diliyorum
 
sn.muratekm,

vinc uygulamalarinda genelde cift hizli dahlender motor kullanilir. bu tip motorlardan besleme sekline gore iki farkli hiz elde edilebiliyor. u1-v1-w1 uclarina r-s-t fazlari verilip u2-v2-w2 uclari bosta birakildiginda dusuk devir, u1-v1-w1 kendi arasinda koprulendikten sonra u2-v2-w2 uclarina r-s-t fazlari verildiginde ise yuksek devir elde edilir.

asagidaki sekilde kumanda ve guc devresi gorulmektedir.

surucu teknolojisinin gelismesi, fiyatlarinin dusmesi ve kisa surede tedarik edilebilirlik yonunden uygun olmasi sebepleriyle gunumuzde bu tip uygulamalarda normal asenkron motor ve surucu takimi kullanimi yayginlasmistir. surucu uzerinde yapilabilen frekans ayarlari ile yuksek ve dusuk calisma frekanslari istenilen araliklarda degisebilmektedir.

kumanda konsolunda kullanilan butonlar cift kademe butonlardir, marka ve modele gore, kontak yapilari ve sayilari degisebilir. ama farkli kademelerde konum degistiren iki kontak bloguna sabittir. sizin de belirttiginiz gibi ilk kliklemede yavas hiz, basilmaya devam edildiginde gerceklesen ikinci klikte ise yuksek hiz aktif olacak sekilde kumanda devresine uyarlanmislardir.

kolay gelsin...
 
Kardeş bu kumanda devresinde sanki bir anormallik var bana bir okurmusun bu paylaştığın şemayı.Teşekkürler
 
Kardeş bu kumanda devresinde sanki bir anormallik var bana bir okurmusun bu paylaştığın şemayı.Teşekkürler

'dd' butonuna basildiginda; 'dd' kontaktoru cekiyor ve kendi kontagi uzerinden muhurleme yapiyor, bu durumda motor dusuk devirde calismaya basliyor.

'yd' butonuna basildiginda; 'tr', 'yr' ve ardindan 'dd' enerjileniyor. 'yr' kontagi uzerinden elektriksel kilitleme saglaniyor ve 'dd' kontaktoru sayesinde motor dusuk devirde calismaya basliyor. 'tr' suresi sonunda, 'tr' kontaklari sayesinde 'dd' devreden cikiyor 'yd' devreye giriyor ve motorun dusuk devirden yuksek devire otomatik olarak gecisi gerceklesiyor.

bu durumlarin haricinde;

motor dusuk devirde calisirken 'yd' butonuna basilirsa; devreye giren 'tr' ve 'yr' sayesinde, dusuk devirde calismaya devam eden motor, 'tr' zamani sonrasinda yuksek devir calismaya basliyor.

motor yuksek devirde calisirken 'dd' butonuna basilirsa; butona basilma aninda, normalde kapali kontak sayesinde sistemin enerjisi kesiliyor, normalde acik kontagin kapanmasi ile de motor 'dd' uzerinden dusuk devirde calismaya basliyor. bu esnada, yuksek devirde donen motorun cok kisa bir inleme ile dusuk devire gecisi gozlenir.

kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst