CP-343 2P / AS-I

samstrong

Üye
Katılım
23 Tem 2008
Mesajlar
318
Puanları
1
Konum
CMS JANT SAN.A.Ş Otomasyon Sistemleri Şefi
Merhaba arkadaşlar. burada AS-Interface çözümünü anlatacağım. öncelikle internetten alınmış bir açıklama veriyorum. açıklama sonrası yaptığım uygulamayı veriyorum.


AS-Interface (AS-i), sensörler ve aktuatörler için dünyanın kullandığı kablaj sistemidir ve kullanıcı kolaylığı ve teşhis yetenekleri bakımından yeni standartlar koymaktadır. "Maliyeti düşür ve kablo karmaşasını azalt" ilkesine bağlı olarak AS-i, dünyada en üst düzeyde kabul görmüştür.

Sarı yassı kablo, tüm katılımcıların maliyet açısından verimli bir şekilde bağlanmasına izin verir. Standardize edilmiş yalıtım çıkarma teknolojisi, tek tek kablo damarlarını kesip kablolamaya gerek kalmadan hızlı, maliyeti açısından verilmli montaja olanak sağlar.

Kontrol düzlemine olan bağlantı, AS-i arka plan master üniteleri veya denetleyici ailesi üzerinden sağlanır. Profibus-DP, Ethernet, Devicenet, CANopen gibi birçok alan ağı yolları için ağ geçitleri mevcuttur.

Bir AS-i master ünitesine en çok 124 analog sinyal veya 434 ikili sinyal bağlanabilir. Kontrol dolabı ve alan uygulamarı için, çeşitli tasarımlardaki Slave katılımcılar kullanılabilir.

Gücü 5 Watt'tan düşük olan tüm ağ yolu katılımcıları, doğrudan ağ yolu kablosu üzerinden 24V ile beslenebilir. Daha yüksek akımlar için, ek bir siyah yassı kablo var.

Sensörlerden ağ yolu yetenekleri olan pnömatik modüllere (AS-i AirBox) kadar akıllı bileşenler, komple ağ yolu tümleştirmesine yönelik bir eğilimin işaretçileridir. AS-i motor marş birimleri için, aktuatöre yakın merkez dışı montaj olanaklıdır.




benim yaptığım AS-I ile bir uygulamayı aşağıda okuyabilirsiniz.

EKİPMANLAR:

1- Siemens AS-I power 3A güç kaynağı.
2- Siemens AS-I programlama modülü.
3- Siemens CP-343 2P modül
4- Schmersal AS-I Kapı kilidi (4 adet)
5- AS-I kablosu (sarı ve siyah)
6- Siemens AS-I bağlantı konnektörü (4 adet)
7- S7-300 kurulu bir konfigürasyon.



UYGULAMA

İlk yapmamız gereken SARI AS-I kablosunu (kahverengi +, mavi -) olacak şekilde AS_I power güçkaynağına bağlarız. Ayrı bir 24 VDC güç kaynağına ise siyah AS-I kablosunu bağlarız. AS-I Kapı kilidi bağlantı konnektörlerini bu iki kabloya bağlarız. sarı kablonun diğer ucunu CP-343 2P modülünün (17ve19 +, 18 ve20 -) olacak şekilde klemense bağlarız (20 pin konnektör kullanılıyor çünkü). ama bu konnektörü CP-343'e hemen takmıyoruz. Sarı kablodan paralel bir AS-I geçici kablo çekiyoruz (0.5 m) bu uçları Siemens AS-I programlama modülünün bağlantı konnektörüne (1+ ve 3-) bağlıyoruz.

not: burada önemli olan nokta kilitler siemens olmadığı için profilleri farklı olacağından programlama modülü kullanıyoruz. Siemens olsaydı CP-343 bunları otomatik adresliyor.

devam ediyoruz.
AS-I power güç kaynağına enerji veriyoruz ve AS-I hattına bağlı Kilit konnektörlerinden birini ilk kilide bağlıyoruz. diğerleri bağlı olmayacak. sonra Siemens Programlama modülünden Addr+mem kademesinden bu kilide adres veriyoruz. ben 1 verdim değişmek isterseniz aşağı yukarı ok tuşu ile yapabiliyorsunuz. sonra programlama modülünün Profile kısmına gelip bu modülün profilini öğreniyoruz (7bfe) olduğunu görüyoruz. bu kilidi devreden çıkarıp diğerini bağlıyoruz buna da 2 numaralı adresi ve diğerlerine 3-4 verip programlama modülünü off konumuna getiriyorum. adresleme tamam. profiller hepsi için aynı. programlama modülü sadece profilleri öğrenmek için gerekli ben adresleride aradan çıkardım bu vesileyle.

Simatic manager kısmında ise hardware penceresinde ilgili rack'a Cp-343 2p yüklüyorum. sonra üzerini çift tıklayarak adres segmentinde input ve output adreslerini belirliyorum. ben input 500 çıkış ise 500 verdim. process image ise OB1 PI veriyorum (default zaten).
opertaing system segmentinde ise 2 tane tiklenecek alan var onları boş bırakıyorum.
slave configüration sekmesinde ise 1A satırını çift tıklatıp AS-I standart slave universal seçip

IO code 7(BBBB)
ID code B
ID1 code F
ID2 code E

bu şekilde giriyorum.
4 adet kilidim olduğu için 2A, 3A , 4A için aynı işlemleri tekrarlıyorum.

burada ilk kilit için 500.0 IN, 500.0 OUT adreslemesi yapılıyor
2. kilit 501.4 IN 501.4 OUT oluyor.
3. kilit 501.0 IN 501.0 OUT oluyor
4. kilit 502.4 IN 502.4 OUT oluyor.

otomatik veriliyor.
hardware konfig yüklüyorum.

CER ışığı yanıyorsa adressiz veya adresi farklı ya da adresi olupta kabloya bağlantısı olmayan kilitler(sensörler) varsa yanıyor. APF ise AS-I power hatası var diye yanar.
ve CP kartının konnektörünü yerine takıyorum.

herşey yeşilse sorun yok :)

klidin dilini yukasına yerleştiriyorum

INPUT İÇİN: 0 VE 1. bit kilit dili yuvasında bana bilgi geliyor (ilk kilit I500.0, I500.1)
OUTPUT İÇİN : Q500.0 ı 1 yapıyorum ve siyah kabloya bağlı olan 24 volt yardımı ile klitleme bobini sarı as-i kablosundan kapıyı kilitliyor.
INPUT İÇİN: I500.2 ve I500.3 bana geliyor kapı kilitli diye.

burada bir istisna var. I500.5 ve I500.6 sistemden ve kilitlerden ayrı olarak flaşör yapıyor haberleşme var diye.


umarım sisteminizde yardımcı bir kaynak olur.
 
Son düzenleme:
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst