Codeys-HMI haberleşme

ttengin

Üye
Katılım
14 Nis 2008
Mesajlar
93
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar elimde Beijer Exter panel var bu panelde haberleşme protokolleri arasında Codeys de var ben bunu yazılım olarak biliyorum haberleşme nasıl oluyor bilgi verebilirseniz sevinirim..
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Standart codesys donanıma göre RS232 ve ya RS485 durumuna göre değisebilir. Bağlantılarda İEC standart bağlantılarıdır. Ama markasına göre o plc Markası Donanıma göre Portu dısarıya acmak için library kullanabiliyor!

Adreslerde %MX0.0 , %IX0.0 ,%QX0.0 , %MB0 ,%MW0 ,%MD0 türündendir. Kalıcı dataları ise codesys yi kullanan markanın verdigi kalıcı datalara baglı. Eğer kalıcı data tanımlanmamıssa Örnek bir kodla bunu sağlayabiliyoruz bende örnek mevcut ihtiyaç halinde yollayabilirim. Değişik markalarda calıştı!
 
Son düzenleme:
teşekkürler hasan bey..

Biz Beijerin Electronics'in Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz çalıştığımız bir müşterimiz sordu bunu bende merak ettim sordum sizlere bizim ürün hem TCP/IP hemde seri RS232 üzerinden haberleşiyor muhtemelen bununla ilgili sizlerle bir uygulama yapmak isterim sizin içinde sakıncası yoksa eğer.

Saygılarımla
Engin Genç
 
Tabiki eğer elime codesys ilgilendiren bir cihaz geldiğinde konuyla ilgili sizinle rtibata geçeceğim! Eğer benden önce size öyle bir iş denk gelirse seve seve yardım ederim!
Cünkü su an codesys platformunu destekleyen HMI az !

Hatta konuyla alakalı size o zaman stresli geçen su an gülüb gectiğim bir anımı aktarayım!
Firma ismi vermeden konusacagım!

O zaman calıştığım makina firmasında yaptığımız bir makinada moeller XC200 Serisi Plc kullandık!Buna HMI olarak moeller paneller cok pahalı geldi! Bir satıs firmasındaki arkadaş LG panel önerdi hatta firma kataloglarına profibus opsiyonel kart takılabilir diye not düşmüşler.Verhasıl kelam 10 inç paneli biz aldık ama profibus opsinel kartı bir türlü yollamıyorlardı.
Tabi iş gerilmeye başladı ve ben LG paneli satın aldığım firmaya baskıları ciddi derecede arttırdım en sonunda bir teknik arkadaşa beni yönlendirdiler.Malesef arkadaş beni kaz yerine koyub bana 'Panel moellerin profibus ile haberleşmiyor' diye bir cümle sarfetti ve benim ayarım iyice bozuldu.
İşin aslı daha sonra ortaya cıktı meğer böyle bir kart yokmuş adamlar kafalarına göre yazmış :)

İşi de pratik düşünerek PMU panel ile s7-200 ü s7 200 e profibus slave kartıylada xc200 ü
haberleştirdik! O günün sartlarında böylede sacma bir proje olmustu ama makinanın bir an önce calışması gerekliydi! Yani görseniz komik bir proje olmuştu :)
 
Son düzenleme:
valla süpermiş anınız inşallah bizimde başımıza gelmez ayrıca aydınlattığınız için teşekkürler bizimde satışını yaptığımız Beijer paneller piyasada pek duyulan ürünler değil fakat 3 yıldır girmiş olduğumuz satış organizasyonu ile bayağı bir yol kat ettik sayılır gerçekten ürünü satmaya çalışıyormuş gibi değilde bu ürünü kullanan biri olarak konuşcak olursak şuan piyasada bulunan 52 adet hmı firmasının yanında fiyatları pahalı da olsa yine Beijer kullanırdım diyorum çünkü gerçek ve kaliteli bir proje sunmak ise amaç bu ürünle hayal gücünü bir araya getirdiğinizde Scada ya yakın bir çok şeyi basit ve sade bir şekilde yapabiliyorsunuz en iyi özelliğidirki Kimya,Gıda,Marin yat ve gemi otomasyonunda aranan bir ürün halinde IP66 koruması ile dış ortamdan gelen basınçlı suya sülfürik ve nitrik asite 2-24 saat arası dayanabilme Windows Ce ile ftp,web server,smtp server gibi özellikleri ile bilgisayar kadar esnek çalışmaların rahatça üstesinden gelmesi sayabileceğim özellikleri arasından bir kaçı... Piyasa belli zaman sonra artık ucuz dan vazgeçip kaliteli malı en uygun hale almaya çabalayacak gibi görünüyor çünkü günümüz şartlarında otomasyon yapan bir firma artık sadce işçilikten ve malzemeden para kazanmaya aslında kaybetmeye başladı sebepleri ise son kullanıcının mühendislik bedelini tamamen göz ardı etmesi.. inşallah daha iyi bir pazara ulaşırız die düşünüyorum..

saygılarımla.
Engin Genç
 
Ben ttengin arkadaşa katılmıyorum. beijer in op panellerini gördüm fakat kullanmadım ama piyasada rekabet gücü kimlerin elinde malum. bana göre en iyi tedarikçi en iyi servisi verendir. ben imalatçıyım. ve hergün bir başka marka beni ziyaret ediyor. hergün hali hazırda bilindik gelişmeleri heyecanla bana anlatıyorlar. ben ürünün yetenekleri ile değil referansları ile değerlendirmek isterim. kim nerde kullanmış ? performans nasıl?
iyi çalışmalar
 
Hasan Hocam Selamlar...

Sonunda codesys ile tanışma imkanı buldum 2 gün önce Festo PLC ile Beijer Exter serisi paneli çok kolay bir şekilde ethernet ve RS232 üzerinden haberleştirdim.. Yazılımın oluşturduğu SDB uzantılı dosyayı HMI yazılımda tag import bölümünden direk yazılıma rahatlıkla import ettim okuduğum değerler- Floating with exponent,Signed,Unsigned,16bit,32 bit'lik verileri sorunsuz okuyabildim ama codesys gerçekten çok takdir ettim mantıklı düşünülmüş ve kolay uygulanabilecek bir yazılım..

Saygılarım ve Selamlarımla...
 
özel olarak bahsettiğiniz plc ile kullanmadım, fakat festo plc'leri de codesys ile programlıyorsunuz, HMI haberleşmesi için de seri port ya da ethernet kullanabiliyorsunuz.

Adresleri, %xxx şeklinde direkt adres olarak gösterebilirsiniz ama bu durumda kalıcı-retain olarak kullanamazsınız. onun yerine direkt olarak oluşan sembol tablosunu kullanabilirseniz, plc içinde tanımladığınız kalıcı dataları direkt olarak kullanabilirsiniz.

var global
i: int;
end_var

var global retain persistent
i: int;
end_var

projeyi derlediğinizde oluşan .sym ve .sdb dosyaları sembol tablolarıdır. ilgili hmi bunların hangisini kullanıyorsa, onu kullanabilirsiniz.

Standart codesys donanıma göre RS232 ve ya RS485 durumuna göre değisebilir. Bağlantılarda İEC standart bağlantılarıdır. Ama markasına göre o plc Markası Donanıma göre Portu dısarıya acmak için library kullanabiliyor!

Adreslerde %MX0.0 , %IX0.0 ,%QX0.0 , %MB0 ,%MW0 ,%MD0 türündendir. Kalıcı dataları ise codesys yi kullanan markanın verdigi kalıcı datalara baglı. Eğer kalıcı data tanımlanmamıssa Örnek bir kodla bunu sağlayabiliyoruz bende örnek mevcut ihtiyaç halinde yollayabilirim. Değişik markalarda calıştı!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,291
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst