Codesys Kendi Library'lerinizi Yapın

hasanzincir

Paylaşımcı üye
Katılım
17 Haz 2007
Mesajlar
684
Puanları
131
Yaş
46
-Önce configurasyon oluşturmadan boş bir proje acıyorsunuz

library01.jpg




-Ana programı olusturuyorsunuz Ben CFC dilinde olusturuyorum.
icine herhangi bir program kesinlikle yazmıyorsunuz.

library02.jpg



-FC ya da FB olusturturup yazmak istediginiz library mantıgını
Var_input,Var_Output,Var,Var_İnput_out gibi giriş cıkısları kullanarak
mantıgı yazıyorsunuz

library04.jpg


library05.jpg


-Son olarak dosyayı kayıtlarken internal library diye ya da size uyan
bir versionda kayıt yapıyorsunuz

library07.jpg



-Olusturacagınız projede Add Library secenegi ile kayıtladıgınız library
dosya yolunu göstererek kullaanblirsiniz.

library08.jpg


library09.jpg



Not:Library acık kaynak kodlu olanları Lib. olarak acıb görebilirsiniz Oscat libraryleri
acık kaynak kodludur isteyenler görebilir.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhabalar kendi oluşturduğumuz Lib. dosyalarını faklı markaların CodeSys programlarında kullanabiliyormuyuz? Yoksa her marka seçimi için ayrı bir işem yapmamız gerekir.
 
Eğer library olustururken o markanın da libraryleriyle oluşturmuş iseniz sadece o markada kullanabiliyorsunuz standart codesys libraryleri ile oluşturduysanız
farklı markalarda kullanılabiliyor.Library kayıt secenekleri mevcut librarynin içeriginin
görünmesine kadar kontrol edebiliyorsunuz.

örnek olorak oscat library acık kaynak kodlu lib. olarak oscatı acarsanız komutların iceriğini
görebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Bir sorum daha olucak. Rexroth Vpp sistemide CoDeSys plc sistemini kullanıyor. Dediğiniz gibi kendi lib. oluşturdum ve 1-2 giriş çıkış tanımlayıp ufak bir işlem için program hazırladım. Sorunsuz bir şekilde lib. ekedim ve program içinden çağırma işlemini yaptım. Ancak programı yüklediğmde lib. eklediğim giriş ve çıkışları görebiliyorum ama lib. içinde program çalışıp yapması gereken işlemi yapmıyor. Atladığım bir yermi var acaba?

Ayrıca CoDeSys de similasyonu nasıl yapıyoruz?
 
Bir sorum daha olucak. Rexroth Vpp sistemide CoDeSys plc sistemini kullanıyor. Dediğiniz gibi kendi lib. oluşturdum ve 1-2 giriş çıkış tanımlayıp ufak bir işlem için program hazırladım. Sorunsuz bir şekilde lib. ekedim ve program içinden çağırma işlemini yaptım. Ancak programı yüklediğmde lib. eklediğim giriş ve çıkışları görebiliyorum ama lib. içinde program çalışıp yapması gereken işlemi yapmıyor. Atladığım bir yermi var acaba?

Ayrıca CoDeSys de similasyonu nasıl yapıyoruz?

Lib free version olarak kayıt almadıysanız böyle sorun olabiliyor markalar yabancı lib. kabul etmeyebiiyorlar önce oscat free lib. bir deneyin ki free lib. kabul ediyormu onu görelim eger kabul ediyorsa lib. kayıt aşamasında değişik versionlar la kayıtlamayı denemelesin ben
daha önce sorunu bu sekilde çözmüztüm

Ayriyetten hazırladıgın librarylerde de özel librarylerde kullandıysan o librayleride eklemelisin.Buda ihtimal
 
Hersey için Hazır Kütüphaneler var zaten Özellikle CPS,VPP,VDP,WEP30 için neden kütüphane yazmaya çalısıyorsunuz anlamıyorum..
Donanımın için Yazıyorsanız Donanımın iç yapısını Biliyormusunuz Yeterli doküman varmı.??Neye göre yazacaksın.
ha diyorsan ki ben kendimm kullanıcamm daha sonraki projeler için onada gerek yok nasıl olsa projenin source leri elinde mevcutolucak Copy/Paste ..:p
 
Merhaba,
Öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim...Ben Codesys ile çalışmaya yeni başlayacağım...Sormak istediğim şu bu konuyla ilgili türkçe kaynaklara nasıl ulaşırım...2.si ise bu konude Türkiye'de eğitim veren bir kurum var mı?...Yardımcı olursanız sevinirim...
 
Sayın hasanzincir;

Bu konu ile alakalı olarak benim bir sorum olacak. Şimdi konfigürasyon oluşturmadan boş proje açtığım için en basitinden TON ya da CTU fonksiyon bloklarını kullanamıyoruz. Ben de rastgele bir CPU seçip gerekli TON vb. blokları kullanıp bir kütüphane oluşturdum. Fakat rastgele seçtiğim CPU'ya ait hiçbir özel fonksiyon bloğu kullanmadım, daha genel olan blokları kullanmaya özen gösterdim.

Ardından oluşturduğum kütüphaneyi de elimde var olan başka seri bir CPU'ya download ettim. Şuan için kütüphane sorunsuz çalışıyor,ama yaptığım yöntem doğru mu değil mi bilemiyorum.

Kütüphane oluştururken TON, CTU vb. blokları kullanabilmek için bir yol var mı yoksa benim uyguladığım yöntem herzaman geçerli midir? Beni bu konuda aydınlatabilir misiniz?

NOT: Çok gerekli midir bilemiyorum ama kullandığım PLC markası ABB.
 
Sayın Titus boş proje oluşturduğumuz zaman (konu altında atlamışım) library kısmında Standart.lib eklediğiniz zaman TON ve CTU bloklarını eklediğiniz zaman kullanabiliyorsunuz.Siz durumu CPU ekliyerek yapmıssınız.Ama başka markalar için CPU eklenmiş lib.
calısmayabilir.

Örnek isteseniz İnternetten bedava olan OSCAT librarylerini indirin. Oscat librarylerini pro degilde lib. olarak acın.
Oscat kodları free ve acık kodlar olduğu için konfigurasyonsuz olduğunu hatta FB ve FC kaynak kodlarınıda göreceksiniz.
 
Bu bilgi işe yaradı sayın hasanzincir. TON ve CTU afaki söylenmiş bloklardı ama söylediğiniz gibi bu sorun aşılabiliyor. Bu arada Joomla - Home sitesinden codesysv2 için gerekli kütüphaneleri indirdim, ilk fırsatta inceleyeceğim bunları, ama tabi insanın kendi yaptığı kütüphaneleri kullanmak daha çekici geliyor. Tekrar teşekkür ederim bilgi için.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,949
Mesajlar
913,824
Kullanıcılar
449,594
Son üye
srdrgl1905

Yeni konular

Geri
Üst