CNC Router Vidalı Mil ve Linear Sistem Seçimi

deniz77

Uzman Üye
Katılım
18 Mar 2007
Mesajlar
394
Puanları
246
Yaş
39
Arkadaşlar , cnc router yaparken vidalımil ve linear sistem seçimi ile ilgili deneyimlerimizi burada açıklayabilirsek router yapacak arkadaşlara faydamız dokunabilir.

3000mm altındaki routerlerde genelde vidalımil kullanımını uygun görüyoruz. Uzun eksende (ben Y ekseni diyiyorum , bazı arkadaşlar X ekseni diyiyor.) 3000mm üstündeki sistemlerde kremayer kullanımını seçiyoruz. Vidalı mil salgısı mesafe artınca bayağı ortaya çıkıyor. Kalın vidalımil kullanarak bu sorun çözülebilir ama bu da daha fazla kuvvet demek, sürücü ve motor gücü artışı demek. bütün bunlarda bayağı maliyet demek.

Router yüküne göre 3000mm altında vidalımil kullanımında hatve önemli bir unsur . Routerin boştaki hızlanmasına buna göre etkili. 5mm veya 10mm hatveli tercih ediyoruzdur. Vidalı mil çapı 25 veya 32 ender olarak 40 kullananlar var. Yataklamalar ve vidalımil somunu kullanılan rulmanlar hassasiyeti etkileyen diğer unsurlar.

Linear sistemde genellikle kullandığımız ray ve arabalar , yataklamalar , yağlama sistemi v.s. genel deneyimlerimizide paylaşalım.
 
3000 - 4000 mm de mili döndürmek yerine döner sonum gövdesi kullanılabilir. mili basit bir sistemle gerdirerek esnemesi da alınırak da kullanılabilir
 
Merhabalar 3000 mm üzeri mesafelerde düşük çözünürlük ve hassasiyet problemleri nedeniyle mili sabit tutup , tezgahın hareket mekanizmasına ( X,Y ve Z eksenlerini üzerinde bulunduran.) sabitlenen bir servo motor ile hareket sağlamaktayız yani vida değil somun dönüyor , hem uzun mesafede hassasiyet sabit kalıyor hemde vidanın boyundan dolayı oluşan , oluşabilecek salınımları önlemiş oluyoruz. Faydalı olması dileğiyle
 
Her ne kadar döner somun yada mili döndürmek seceneği olsa da milin saldığı kesimlere kayar destek ilave etmek daha iyi sonuç verir.
 
[h=2]
icon1.png
[/h]
merhaba , uzun zamandan beri yapmaya çalıştığım cnc plazmayı hayata geçirdim. Tabiki doğal olarak her şey bir kerede olmuyor, eksikler ve hatalarımız var .sizlerinde tecrübelerinizden ve önerilerinizden faydalanmak isterim
yaptığım plazma tezgah boyu , 3 metreye 1.7 metre 60x40 profil gövde ,hareket için kramiyer dişli kullandım ,modül 2 , pinyon dişli 24 diş . amacım motorları düşük devirde çalıştırıp, motoru güçlü tutmak bunun yanında modül 2'nın büyük adımı sayesinde aldığı yolu uzun tutmak yani hızlandırmak. Sistemi kurdum hareketi verdim .ilk deneme kesimlerimizide yaptık.düşündüğümüz gibi çok fazlada hıza ihtiyacımızın oldugunu gördüm. buda biraz plazmanın güçü ile alakalı. motorlarım nema 23 18.9kğ/cm kartım tb6560 5 eksen kart . 1/16 step ayarlı kartla ilgili ayarları gönderilen cd'ye göre mach3'e ayarladım ,cam için sheedcam kullanıyorum.
sorun şu düzgün doğrusal harekette çalışıyor sorunsuz fakat düşük devirlere indiğinde dişliler arasındakı geşişten dolayı sarsılma oluyor. buda plazma için hoş değil. m16 gijon kullanmayı düşünüyorum y eksen için fakat x eksen nin uzun olması 3m beni biraz düşündürüyor , ve paralel çalışan 2 motor mevcut internette araştırdım m26 3 metrellik gijom imalatı yapan firmalar var .
sizce bu sorunları bu gijonlarla ne kadar çözebilirim. Böyle tezgah yapmıış arkadaşlarımın tavsiyelerini bekliyorum.
daha önce 1 metrelik router yaptım m12 gijonla kullanıyorum mach3 program, cam olarakta CAMBAM, çok memnunum, CAMBAM'i yeni başlayan arkadaşlara tavsiye ederim kullanımı kolay , tezgah büyük olunca işler değişti.​
 
border arkadaşım , anladığım kadarı ile makinanın boyutları profesyonel ölçülerde mekanik fena değil profiller biraz düşük. Elektronik sistem ise bu makinaya yakışmamış gibi geldi. Kremayer dişliler ve raylar tam hizalı ve düzgünmü? Eksenlerde zıplama varmı bunları kontrol et. 3000mm mesafede gijon gereksiz. Kremayerin altına koyacağın ray ve araba yeterli olması gerekir. Lineer sistemin düzgünlüğünden emin ol. Ben elektronik sistemde o motor ve sürücüleri kullanmazdım.

Kolay gelsin...
 
bu gün makinayı biraz daha inceledim. çok da iyi fiyata hahtveli mil bulmuştum.fakat sizin yazınızı okuyunca ışık çaktı haklısınız . bende ilk etapta motorların gücünde ve kartta sorun çıkacağını düşünüyordun fakat umduğumdan daha iyi çıktı. çalışmada programın işlemesinde sorun yok . 3000mm'lik hatveli mili döndürmek ve anında geri çevirmek bana başka sıkıntılar yaratacak.
biraz araştırma yaptım gördüm ki bu uzunlukta triger kayış sistemi kullanılıyor bende şimdi ilk etapta y eksende deneyeceğim.
kramiyer sistem ,belkide kullandığımız modülden kaynaklanıyor. dişli temaslarında zıplama yapıyor . yatak olarak destekli 20'lik mil ve yatağı kullandım. birde şu trigeri deneyeceğim.kramiyerde düzgün dogrusal harekette ve hızda sorun yok sorun düşük hızda . belli bir seviyeye inince ilerleme zıplıyor. çalışır durumdaki ilk video


[video=youtube;WWbov6jtmd8]http://www.youtube.com/watch?v=WWbov6jtmd8[/video]
 
merhaba ben 500x500x140mm işleme alanlı bir router yapmak istiyorum vidalı mil olarak hangi ürünü tercih etmeliyim kullanacağım motor ise nema 23
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,034
Kullanıcılar
449,809
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst