CNC Router için 4. Eksen

Yani sizin 67 VAC çevrildikten sonra (syıları atıyorum) 60 VDC civarında kalacak.

Düşününce, dediğiniz benim bağlantı şeklim için de doğru olabilir. Eğer sürücünün motoru sürmek için DC akıma ihtiyacı varsa o zaman AC olarak giren akımı kendi içerisinde doğrultarak DC olarak kullanıyordur. 67 VAC giriş olmasına rağmen pratikte kullanılan gerilim de daha düşük (örneğin 60V) olacaktır.

Bu durumda 80 VAC veya 110 VDC rakamları ters orantılı kalıyor. VAC doğrultulması nedeni ile kayıplar olduğu için, max 110 VAC veya 80 VDC gibi bir giriş voltajı verilse daha anlamlı olurdu. Genelde doğrultma için büyük kapasitörler kullanılıyor, küçük bir sürücünün içine sığacak gibi şeyler değil.

Akıl yürütünce sürücünün doğrudan AC akımla çalışması mantıklı gelmişti ama bu bir bilgiye dayalı değil. Aşağıdaki gibi açıklamalar var, step motorların aslında AC motor gibi çalıştığını söylüyor;

"In other words, DC can be switched to the motor so that it sees AC. As the windings are energized in sequence, the rotor synchronizes with the consequent stator magnetic field. Thus, we treat stepper motors as a class of AC synchronous motor."

Konu hakkında net bir bilgi bulamadım. AC step motor sürücülerin elektronik bölümündeki arkadaşların da pek ilgi ve bilgi alanında olmasını beklemiyorum. Beklentimi de bozduğu için doğrusunu öğrenene kadar rahat yok artık. o_O
 
Son düzenleme:
Kullandığımız step motorlar AC akım ile de çalışıyor mu?

DM2282.png


Yukarıdaki fotoğrafta görüleceği üzere DM2282 sürücünün girişi ve motor çıkışı VAC. DM2282'nin aşağıdaki sayfasına baktığımızda bu sürücü ile kullanılabilecek step motorların AC akım ile çalışmak üzere özel tasarlanmadığını, DC akımla çalışan ve her zaman kullandığımız motorlar olduğunu görüyoruz.

http://www.leadshine.com/productdet...ucttype=stepper-drives&series=DM&model=DM2282

Açığa kavuşmasını istediğim asıl konu ise AC/DC ile beslenebilen (MA860H vb.) sürücülerin nasıl çalıştığı. Eğer gözden kaçırdığım bir şey yoksa bu sürücüler AC ile beslendiğinde motor çıkışı da AC akım oluyor. MA860H'ın kataloğunda Giriş voltajı min/max olarak;

AC: 36/80
DC: 50/110

olarak verilmiş. Bu tablodan benim çıkarımım AC voltajın DC voltaja oranla (nominal olarak eşit, örneğin 60 VAC veya 60 VDC ile beslendiğinde) step motora daha büyük bir güç sağladığı. Oranın ise yaklaşık 110/80=1.375 kadar olduğu.

Buradan hareketle AC voltaj ile daha fazla güç elde edebiliriz veya DC voltaja oranla daha düşük AC voltajla çalışabiliriz. Daha da önemlisi eğer AC sürücümüz varsa, düşük maliyetli ve sadece AC çıkışlı bir trafo ile motorlarımızı besleyebiliriz. Regüle (switching) veya regülesiz (AC trafo çıkışının doğrultulması ile DC akım elde edilmesi) güç kaynaklarına oranla arıza olasılığı da çok düşük olacaktır.

@mashadow, siz toroid trafonun çıkışından sürücülerinizi AC ile beslediğinizi söylemiştiniz. Bu sürücülerle kullandığınız step motorlar AC kullanım için özel mi? Sürücülerinizin motor çıkışlarının AC veya DC olduğu konusunda bir bilgi var mı?
 
Son düzenleme:
konuyu hortlatıyorum ama ilgili olduğundan buradan yazmayı tercih ettim. hazırda bulunan cnc'ye 4. eksen eklemek gibi bir planım var, yakın zamanda değil ama araştırmayı, parça bakmayı zamana yayayım diyorum. bi noktadan başlamam gerek o yüzden.

şimdilik tüm derdim mekanik kısmıyla, yeterince hassas bir şeyi kendim yapamam, o yüzden hazırlara bakıyorum ama baktığım şeyin adı ne, onu bile bilmiyorum, ya da genel bir adı var mı.

ahşap ve pirinç işlemeyi düşünüyorum, genel torna mantığında yüksek hızlarda dönerek değil hassas açı vererek işlemek istiyorum.

https://www.turkiyecncrouter.com/urun/4-eksen-cnc-router-eklentisi/9
https://www.cncmalzemeleri.com/cnc-router-parcalari/divizor/divizor-4-eksen-100-mm-ayna

Böyle linklere denk geldim, fiyat farkının sebebi redüktör mü (ve aynanın karşılığındaki parça yok -isimlere pek hakim değilim dediğim gibi-), yoksa güncellenmemiş fiyatlar mı?

özetle; önereceğiniz ürünler var mıdır? nerelere bakmam gerek, nasıl aramam gerek? şusu şöyle olmalı dediğiniz şeyler var mıdır? redüktör lazım, kayış da iş görür ya da motor direk bağlansa da olur gibi dediğiniz şeyler var mıdır? çok konuşuldu bunlar, araştır bak diyorsanız kaynak gösterebilir misiniz? her yere baktım diyemem ama gördüğüm kadarıyla yeterli bilgi edinemedim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst