CNC Kullanımı İçin Yararlı Videolar

Freze ucunun yüksekliğinin prob kullanmadan sıfırlanması sırasında, frezenin uç kısmında olası kırılmanın önüne geçebilmek için kullanılan bir yöntemle ilgili video.

Arada filler çakısı (sentil mastar) olsun veya olmasın, frezenin iş parçasına değdiği (çarptığı) anda uç kısmında kırılma oluşabilir ve yüksek maliyetli freze zarar görebilir. Örnekteki CNC makinede Z ekseni için adım, önce kaba değer olan 0.01 inç olarak ayarlanıyor ve aynı değerde, 0.01 inç filler çakısı kullanılıyor. Bu makinede eksen hareket hassasiyeti (Cycle Jog Step / Mach3) üç seçenekli, 0.01, 0.001 ve 0.0001 inç. Örnek inç için olsa da Mach3'de de benzer şekilde, mm bazında ve istenilen hassasiyet oranında uygulanabilir.

Freze, iş parçasına ilk defa yaklaştırılırken filler çakısı açılı tutularak, çarpmadan kabaca yaklaşması sağlanıyor. 0.01 lik adımlarla iş parçasına yaklaştırılırken filler çakısının sığıp sığmadığı kontrol ediliyor. Sığmadığı andan itibaren hassasiyet 0.001'e yükseltiliyor ve freze iş parçasından uzaklaştırılırken tekrar çakının sığması kontrol ediliyor. Sığar hale geldikten sonra hassasiyet 0.0001'e çıkarılıyor. Bu sefer Z eksenin aşağı hareket ederken yeniden sığma kontrolu yapılarak hassas ayar sağlanıyor. Sonunda freze iş parçası üzerinden yana, boşluğa alınıyor ve Z ekseni 0.01 (filler çakısı kalınlığı kadar) aşağı indiriliyor. Freze ucu artık hassas olarak iş parçası yüksekliğine ayarlanmış oluyor.

 
Son düzenleme:
Diş açarken klavuzun iş parçası içerisinde kırılması büyük bir sorun. Sert malzemeden yapılmış klavuzun iş parçası içerisinde kalan parçasını çıkarmak çok zor (Erezyon vs.). Uzun zaman harcanarak belli bir noktaya kadar hazır hale getirilmiş iş parçasını kaybetmek de çok kötü. Klavuzun bağlanabileceği, diş açmak açmak için yapılmış özel aletler ise ucuz değil.

Aşağıdaki videoda küçük ancak değerli bir ipucu var. Tornada da işe yarayacaktır. Yöntem, sadece klavuzun hafifçe sıkılması, zorlanması halinde kırılması yerine klavuzun mandren içinde kayması.

 
Son düzenleme:
Step motorların torkunun test edildiği bir video.
X - Nema 23 Bipolar 1.9Nm, 2.8A, 3.2V, 57x57x76mm 4 telli,
Z - Nema 24 CNC 4Nm, 60x60x100mm 8 telli motor bağlı.
Gecko sürücüler, 10 mikrostep, 2.2A besleme, gerilim belirtilmemiş.

Step motorlar X ekseninde 105 kg, Z ekseninde ise 216 kg'a kadar yükü tutabiliyorlar.


Router da ilginç. Tamamen doğal granitten yapılmış. Ana tabla ölçüm amaçlı granit pleyt. Merak edenler 5 bölümden oluşan yapım videolarını izleyebilirler.

Bir videosu da 2.5 kW su soğutmalı, ATC li Tayvan malı spindle hakkında. Fiyatını 1450$ vermiş ancak kalitesinin yüksek olduğundan bahsediyor.

Aşağıdaki videoda ise frezelerin kırılmadan taşıyabileceği yük gösteriliyor. Karbür frezeler farklı çap ve ağız yapısında.
İkinci bölümde ise en çok 20 kg yüke kadar uçtaki eğilme ölçülüyor (1 mm = 1000 mikron).
Test şartları çok iyi değilse de fikir verecektir.


Spindle ın (fırçasız motor) içini merak edenler için, dak: 3.30;

 
Son düzenleme:
Cnc tezgahların olmazsa olmazı elektro manyetik tablaları da unutmayalım.
Ferromagnet olarak elektro manyetik tabla üretimi gerçekleştiriyoruz.

 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst